GLA COMPLEX

by - February 19, 2014
Apakah itu GLA ? 


-- GLA adalah Gamma-Linolenic Acid iaitu bahan binaan bagi prostaglandin..


 Apakah itu Prostagladin ?


 -- Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan yang penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik.. Ia juga anti-keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah..


Siapakah yang memerlukan GLA ?  


-- GLA diperlukan oleh golongan wanita yang mengalami pre-menstrual syndrome atau PMS.. Selain itu bagus untuk dicadangakan kepada pengidap arthritis rheumatoid dan juga yang mengalami eczema.. Selain itu, yang mengidap kencing manis serta mereka yang bimbang lebihan berat badan..


Berapa biji GLA diambil untuk satu hari ?


-- GLA diambil satu biji pagi dan satu biji sebelum tidur..


GLA boleh diambil oleh ibu menyusu ke ?


-- Ya, boleh diambil oleh ibu menyusu kerana GLA tidak menggangu penyusuan.. Seperti yang diterangkan di atas, GLA membentuk prostaglandin.. Secara tidak langsung ia juga terlibat dalam pembentukan hormon estrogen dan progestron iaitu hormon yang memainkan peranan penting dalam kehamilan dan penytusuan.. Malah pengambilan GLA bersama Alfalfa adalah booster untuk penghasilan susu..


Sewaktu period, boleh kah GLA diambil? 


-- Boleh diambil seperti biasa. .


Untuk kecantikan kulit, berapa biji GLA perlu diambil ?


-- Untuk kecantikan kulit pun ambil 2 biji sehari.. Kalau nak lebih bagus ambil bersama Vitamin E..


Vitamin E dan GLA boleh diambil serentak ke?


-- Tidak boleh diambil serentak.. GLA dan Vitamin E tidak boleh serentak kerana vitamin E boleh menggangu kadar penyerapan khasiat so kena ambik berasingan.. Ambil GLA pada waktu pagi 1biji dan sebelum tidur 1biji vitamin E..


Bagaimana yang mengalami PCOS (Polycystic Ovary Syndrome) ? Boleh ke ambil GLA ? 


-- PCOS adalah keadaan di mana hormon wanita berada dalam keadaan tidak seimbang.. Ini menyebabkan kitar period berubah, terjadi cysts dalam ovary, mengalami masalah untuk mengandung dan masalah kesihatan yang lain.. Jadi, GLA paling recommended untuk mereka yang mengalami PCOS..


Bagaimana GLA nie membantu waktu subur wanita dan pada masa yang sama ingin hamil ?


-- Kita perlu tahu kitar period setiap bulan.. Samada 28 hari, 30 hari ke atau 36 hari bergantung pada kitar period anda.. Katakan lah kitar period 30hari setiap bulan jadinya 30 hari dibahagi 2, 30/2 = 15hari.. Hari subur adalah hari ke 15 daripada hari pertama period dan +/- 5 hari la waktu subur.. Makan GLA diambil setiap hari sehingga hari ke-14 so stop ambil GLA pada hari ke 14.. Tunggu sehingga datang semula period atau selepas 2-3minggu tidak period please check UPT (Urine Pregnancy Test)..


Adakah GLA boleh kuruskan badan ?


-- Ya boleh.. GLA boleh mengurangkan kolestrol dan menghalang penambahan berat badan.. Ini kerana GLA bertindak sebagai asid lemak bagi mengelakkan pembentukkan lemak  yang menyumbang kepada pertambahan lemak.. pengambilan semasa sebelum tidur berupaya memecahkan lemak semasa didalam tidur. .


GLA boleh diambil oleh orang yang menopaus ?


-- Ya boleh.. Menopaus terjadi disebabkan kekurangan penghasilan hormon estrogen dan pregestron ataupun androgen ( bagi lelaki ).. Hormon ini memainkan peranan penting yang mana turut mempengaruhi emosi seseorang.. Antara simptom-simptomnya seperti hot flashes ( rasa muka merah dan panas ), berpeluh, kekeringan pada vignal, sakit kepala dan perubahan emosi yang tidak mengira masa serta meningkatkan risiko untuk dapat osteoporosis.. Dengan pengambilan kalsium bersama GLA dapat membantu mencegah osteoporosis..Berapakah harga GLA COMPLEX ?

-- Nilai yang mampu milik untuk merawat masalah dalaman wanita ini adalah RM 91.25.. Dah tentunya kalau jadi ahli jauh lebih murah.. Hee~ Dapatkan khidmat nasihat secara PERCUMA jika melakukan pembelian secara terus dari saya..LOVE ;


You May Also Like

0 comments