ATASI SENGGUGUT DENGAN SET SENGGUGUT SHAKLEE

by - October 21, 2014
Gejala atau Sindrom Pra-Menstruasi (PMS) atau dalam bahasa mudahnya senggugut sering menghantui kebanyakan wanita setiap bulan. Ada yang dah sakit-sakit pinggang, sakit kepala, nafsu makan meningkat seawal 14 hari sebelum datang haid. 

Berikut 7 Tips atasi PMS/ Senggugut/ Period Pain:
  • Perbanyakkan pengambilan makanan berkalsium tinggi. Kalsium mampu mencegah ketegangan dan menstabilkan cecair dlm tubuh. Susu, tempe dan kacang adalah makanan yang berkalsium tinggi.
  • Amalkan pemgambilan vitamin C dos tinggi / buah-buahan yg bervitamin C seperti buah limau. Untuk dapatkan nilai vitamin C yg secukupnya, kita perlu makan 7 biji buah limau.
  • Amalkan pengambilan makanan tambahan yg mengandungi vitamin B6 dan vitamin E untuk mencegah ketegangan pada perut.
  • Kurangkan pengambilan garam kerana ia dapat mengurangkan pengumpulan air berlebihan dalam tubuh.
  • Kurangkan makanan yg bertepung, kafein dan bercoklat.
  • Makanlah makanan yg berserat tinggi.
  • Bagi individu yang berhadapan dgn masalah anemia (kurang darah), sebaiknya mengamalkan pengambilan makanan tambahan atau makanan yg tinggi khasiat zat besinya.
Cc: Sihat & Segar, Majalah Pa & Ma Januari 2012

Semoga tips mudah di atas boleh kita sama-sama amalkan untk membantu mengurangkan gejala PMS. Shaklee juga mempunyai beberapa vitamin yg boleh membantu mengatasi masalah ini.
Ostematrix ( Kalsium-Magnesium ). 
Untuk memastikan kita mendapat kalsium yg secukupnya. Jika anda tak suka susu, tempe dan kekacang boleh lah mencuba Ostematrix ni.
B Complex
GLA Complex
Menggalakkan rasa kelegaan semasa kitaran haid bulanan. Biasanya, asid gamma linolenik digunakan secara tradisional bagi melegakan kesakitan semasa datang haid, sakit kepala, mengatur kitaran haid dan melegakan tanda-tanda putusnya haid.

Kita ikhtiarkan dengan cara yang lebih semulajadi iaitu melalui pengambilan vitamin-vitamin semulajadi Shaklee..

LOVE ;

You May Also Like

0 comments