29 September 2015

AKU JUGA PENULIS YANG ADA HATI

pertama tama.. kakak nak ucapkan jutaan terima kasih sebab masih ada yang sudi untuk singgah dan mmebaca setiap repekan kakak kat blog nih.. hee~ nak kenal kakak dengan lebih rapat ? cececece-- bajet retis sungguh nih..

nama penuh kakak, Siti Rabiah binti Adnan dan memang anak jati Selangor.. dok pusing pusing tang tu jugak, sekarang menetap di Bukit Jalil, Kuala Lumpur.. kakak membesar dikelilingi dengan adik beradik lelaki, kakak anak keempat dari 7 adik beradik.. atas 3 abang, bawah 2 adik lelaki dan seorang adik perempuan.. hee~ dah tau kan ke-sempoi-an kakak tu datang dari mana.. ye.. bijak.. dari pergaulan sehari hari dengan adik beradik..

kakak dah berkahwin dan mempunyai sepasang cahaya mata.. yan sulung bernama Muhammad Nur Aiman dan yang kedua bernama Siti Nur Aina.. ye.. masing masing guna nama gelaran #CEOaiman dan #CEOaina kalau kat instagram dan facebook kakak.. kengkonon nanti nak search memori dorang senang dah.. konon jek a--


kakak mula berblog atas dasar minat bercerita.. hahaha~ kengkadang kita cerita kat orang, orang tanak dengar kan.. kita pon kepala advance.. haa.. hamik.. kasik blog kan seme ape yang kita nak cerita.. hee~ dulu la.. awal awal dulu.. kakak mula dapat STEP berblog, tiga tahun lepas sejak serius dengan Shaklee.. lebih mudah jadikan blog sebagai medium sebaran maklumat, kebaikan produk dan pelbagai lagi info kesihatan..

ye.. kakak sangat obses dengan Shaklee dan menjadikan lapangan bisnes Shaklee sebagai sumber pendapatan ( untuk beli lipstick, wet tissue, compact powder bla bla bla bla bla ) lebih kepada kepentingan diri sendiri dan hawa nafsu.. hahaha~ dapat la menabung sikit sikit kan dari dok melangut scroll Fb tapi tak buat pape.. haa.. ade gak keje yang mendatangkan duit.. sekarang nih dah berjinak jinak dengan service review + advertorial produk / perkhidmatan dan seangkatan dengan nya..

hahaha~ melalut jauh dah ni.. kita pusing sikit..

kenapa Shaklee ?
tu.. nampak malaikat jiwa dua orang yang kecik cinonet tu ? haa.. sebab dorang la kakak terus dan cintakan Shaklee ( selongkar la entri lama lama pasal dua makhluk istimewa tu )

dan masih kekal ke hari ini untuk merepek sebab ada kalian yang sudi menjadi viewer singgah lalu lalang kat blog nih.. hee~ kakak anggap korang baca jek la ye.. 

terima kasih juta juta juta kat korang..
kalau korang tak lalu lalang, sape lah kakak..
dimanakah lagi tempat untuk kakak luahkan repekan yang berbuku dihati..

hahahaha~

dah baca tu tingal tingalkan la komen !!!!!!!
tang nih memang kakak marah a--

love ;




28 September 2015

CARA MENANAM TUMBUHAN HIASAN DI DALAM RUMAH

Haa.. Ketagihan baru kakak !! 'Tanam' pokok hidup dalam rumah.. Amacam ? Nak resepi tak ? Kasik tahan lama, tanpa gunakan pasir / tanah dan confirm hidup.. Hee~ Jom cek bahan-bahannya..



Lampin pakai buang #CEOaina yang telah dibedah dan dikeluarkan kapas + gel yang ade kat dalam tu.. Lepas tu rendamkan dengan air + Basic H Shaklee.. Lampin pakai buang yang baru ye.. Jangan plak korang pakai lampin yang dah guna.. Eyyyeeeewwww--



Keratan pokok keladi + pasu ikut citarasa masing-masing..

Haa-- Buat la macam tanam pokok biasa.. Tau kan ?


Tadaa--
Dah siap..
Sedap mata memandang haa..
Letak atas meja makan..

Basic H Shaklee berfungsi sebagai baja yang memberi nutrisi ( macam manusia plak haa.. hahaha~ ) kepada pokok.. Gel pada lampin tu plak berfungsi sama seperti air.. Sempoi kan ? Tak payah dok keje tukar tukar air lagik.. Kalau 'tanam' pakai air, membantu pembiakan jentik jentik.. Bahaya woo-- Pakai jek lampin anak..

Mana yang belum ada anak, jangan pulak korang gunakan 'lampin korang'.. Hahaha~ Kakak tak bertanggungjawab eh..

Selamat mecuba tau korang !!

LOVE ;

22 September 2015

RAHSIA KEJAYAAN POTTY TRAINING #CEOAINA

Ye !! Tak de la berjaya mana.. Tapi dah seminggu kot.. #CEOaina dah mula serasi dengan keadaan cuma belah malam jek la banjir tu luar jangkaan kakak.. Hahaha~ Walaupun tak sepenuhnya tak berlampin ( siang tak pakai, malam jek pakai.. jimat banyak woo-- ) perkembangan pembelajaran untuk mendisiplinkan #CEOaina lebih mudah berbanding #CEOaiman.. Haa.. #CEOaiman tu manja lebih.. Hee~


Hari tu kakak dah share kan pasal Teknik Potty Training Kurang Dari 7 Hari ( klik link ) kan ? Hari ni kakak nak share RAHSIA plak.. RAHSIA yang membantu keberkesanan teknik tersebut.. Haa.. Kalau tak de RAHSIA, mana mau nye berjaya.. Kan ? Kan ?


SATU : SABAR !!



Sabar adalah separuh dari iman.. Haa.. Biasa kita dengarkan ? Tapi mampu ke kita nak praktikkan sabar tu ? Sape penyabar ? Angkat tangan ? Hahahah~


Apabila kita bersabar dengan kerenah anak ketika menjalani latihan potty ni, secara tak lansung kita memberi magnet negatif kepada anak.. Ibarat menyerap api kemarahan kepada anak dan membuatkan anak takut.. Takde jalan lain dah melainkan BERSABAR.. Tak lama pun.. Paling lama sebulan kot--


“Innallaaha maa’s soobirin” 
Sesungguhnya Allah swt bersama dengan orang-orang yang sabar..

Tak boleh tahan sabar gak ? Boleh guna - pakai ayat ni untuk menguatkan hati..

“Robbi yassir wa laa tua’ssir ” 
Ya Tuhanku, mudahkanlah dan jangan disusahkan..

Tak jalan gak ? Hee~ Kalau rasa nak marah masa tengah berdiri, bawak-bawak la duduk.. Kalau tengah duduk, bawak-bawak la berdiri.. Tak boleh gak ? Istirghfar.. Tak boleh gak ? Gi amik wudhuk..

Walaupun ada rasa nak meletup, tahan.. Teruskan beri senyuman paling indah buat anak-anak.. Dah kalau mak ayah asyik meletop aje, lagik la tercicir wiwi / wowok dorang tu nanti.. Dah takut kan.. Hee~

#CEOaina : Haa.. Kakak belajar sabar le ni.. Tak de marah-marah pun.. Tup tup.. Kalau nak wiwi, #CEOaina g toilet sendiri.. Hee~ Bila dengar air gedebush-- tu tau dah dia.. 


DUA : KONSISTEN

Maksudnya : Tak boleh kejap pakai lampin, kejap tak pakai.. Nah !! Cemana tu ? #CEOaina pun sama.. Kejap pakai kejap tak ni.. Hee~ Kakak tak nak memaksa diri dan meletakkan keutamaan kakak ( bebas membeli lampin.. Hee~ ) kepada memaksa.. Tapi.. Sekadar berkongsi.. Lampin #CEOaina kosong setiap hari !! Haa.. Sebab ?
  • Sebelum tidur, kakak tak bagi botol susu ( yang ada air ) kat #CEOaina..
  • Sebelum tidur, kakak / encik suami bawak #CEOaina lepaskan semua yang nak dilepaskan..
Hasil ? Lampin kosong bila bangun pagi.. Tapi.. Minggu kedua untuk potty training #CEOaina ni.. Kakak dan encik suami dah tak pakai kan #CEOaina lampin waktu tidur malam.. Hee~ Sebab dah timbul keyakinan untuk kakak lepaskan #CEOaina menjadi BIG GIRL.. 

Seminggu pertama #CEOaina tak pakai lampin, pada waktu siangnya berjalan lancar.. Pergi jemput #CEOaiman pun okay.. Pergi taman pun tak pakai lampin.. Pergi shoppng barang dapur pun sama.. Cuma kakak masih kekal kan momentum bawak #CEOaina ke toilet selang 30 minit.. 


TIGA : YAKIN !!

Lebih cepat proses berjalan lancar bila kita sebagai orang tua memberi dan meletakkan keyakinan sepenuh nya kepada :
  • Pertolongan Allah SWT
  • Pada diri sendiri
  • Pada kemampuan anak
Bila kita menjalankan segala pekerjaan dan meletakkan batu asas semua adalah dengan pertolongan dari Dia, segalanya dipermudahkan dan kita tidak mudah rasa kecewa dengan keadaan dan dalam masa yang sama kita sendiri yakin dan mampu bersabar melayan kerenah anak-anak yang baru belajar.. Ala.. Biasa la tu.. Kita dulu pun bukan terus berlari kan ? Bukan terus pandai mencangkung kat jamban kan ? Hee~ Semua tetap perlu mengambil sedikit masa..

Keyakinan kita kepada anak-anak akan membuatkan mereka lebih matang dan cepat belajar.. Bagi peluang kepada mereka membuktikan betapa mereka sudah mampu menggalas sedikit tnaggungjawab terhadap diri sendiri.. 


Berikan pelbagai kata-kata motivasi yang dapat membantu anak-anak mengecas tenaga positif dalam diri mereka.. Ayat yang biasa kakak guna :


"Wah !! Tengok la anak ibu ni, dah besar ni.. Nanti boleh la kita beli buku banyak banyak.."

"Wah !! Highfive sikit !! Bijak betul anak ibu ni !!"

"E.. Dah big girl la dia.. Pandai laa.."

"Adik dah besar kan ? Bila dah besar mesti bijak ni.. Kalau adik nak wiwi, adik bagitau ibu ye.. Kita cepat cepat pergi toilet.."


Korang boleh gunakan seberapa banyak kata kata positif untuk membantu meingkatkan keyakinan anak.. Nah !! Sahut cabaran diri sendiri.. Hee~




EMPAT : BANTUAN PASANGAN



Sebelum amik keputusan untuk memulakan projek potty traning, minta pendapat pasangan dulu.. Mana la tau kan, kot nanti pasangan tengah dok main main dengan anak tetiba terlepas wiwi.. Dah-- Kena marah plak anak tu nanti..


Sebab tu apa pun keputusan kita, pasangan perlu tahu dan sama sama mengambil bahagian.. Kerjasama mungkin dari segi sokongan motivasi ataupun menjadi pendengar keluh kesah kita yang dah mula mengajar anak menggunakan tandas.. Nah !! Bukan semua surirumahtangga mendapat sokongan dari sang suami ya.. Hee~



Bila kita meminta kerjasama dari pasangan, secara tak lansung ikatan anak beranak antara anak anka dan pasangan semakin erat.. Haa.. Jangan tak tau ye.. Fitrah kita ni sebagai manusia memang berpasang pasang.. Jadi manfaatkan ruang dan peluang untuk mengeratkan kasih sayang tu..




EKSTRA : AMALAN



Selain EMPAT TIPS di atas, apa yang kita kena sematkan dalam diri juga adalah Ilmu Allah.. Berzikirlah.. Jadikan amalan.. Antara zikir yang kakak amalkan :



Amalkan tasbih fatimah :

  1. Subhanallah = 33 kali
  2. Alhamdulillah = 33 kali
  3. Allaahuakbar = 33 kali
  4. Laailaahaillallahu wahdahu laa syariika lah, Lahul mulku walahul hamdu, wahua a’la kulli syaiiin qadir = 1 kali
Fadhilatnya : Allah SWT akan memberikan bantuan lebih baik daripada mempunyai seorang pembantu..


Teruskan berdoa, berdoa, berdoa dan jangan berhenti berusaha sehingga matlamat tercapai.. Hee~





PERBEZAAN ANTARA UBAT DAN VITAMIN

Mesti ada antara kita, kalau sakit makan ubat.. Kalau sakit kepala makan panadol.. Hee~ Ade tak ? Ade tak ? Korang tau tak apa beza ubat dengan vitamin ? 


Biasanya kalau anak-anak kita demam, otometik kita bawak g klinik, amik ubat klinik kan ? Kan ? Kebiasaannya plak doktor akan bagi salah satu antara 2 jenis ubat :



1 : PARACETAMOL lebih popular dengan panggilan PANADOL.. 
  • Ada berpuluh-puluh pengeluar ubat ni dengan menggunakan nama antaranya PROGESIC dan UPHAMOL tetapi masih nama kimia asalnya adalah paracetomol..
  • Dos ubat yang disyorkan adalah mengikut berat badan anak-anak..

2 : DICLOFENAC / IBUPROFEN lebih popular dengan panggilan VOLTAREN / VOREN / BRUFEN..
  • Mempunyai ciri-ciri mengurangkan kesakitan termasuk menurunkan suhu badan..

Tapi kalau tanya pendapat Pengedar Shaklee macam kakak, kakak akan cadangkan Vitamin C - Vitalea For Children - Nutriferon..

Walaupun ubat dan vitamin mempunyai rupa fizikal yang sama, boleh jadi bulat - lonjong - petak - bewarna - warni tetapi perubatan dan nutrisi adalah dua dunia yang berbeza.. Ape plak beza ubat dan vitamin ni ? Masih tak jelas eh ? Hee~




UBAT
  • Tidak menyumbang bahan-bahan berkhasiat
  • Merupakan ejen-ejen bahan kimia yang kuat 
  • Mengakibatkan kesan sampingan, kebanyakan boleh kekal dalam badan
  • Bertindak baik hanya secara berasingan
  • Berkemungkinan membawa maut
  • Bertindak cepat dan menakjubkan
  • Merawat kesan atau tanda-tanda sakit tetapi bukannya merawat punca sakit
  • Ubat perlu diberi pengawasan yang teliti bagi menghalang kelebihan sukatan yang merbahaya ke arah tindakan sampingan
  • Orang tua biasanya memerlukan ubat pada sukatan yang rendah kerana mereka mudah mendapat kesan sampingan yang serius jika dibandingkan dengan orang muda
  • Ubat sebenarnya boleh menghasilkan penyakit




VITAMIN
  • Semulajadi dan penting kepada tubuh badan
  • Membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim
  • Tidak menimbulkan kesan sampingan
  • Healing crisis adalah proses penyembuhan dan bersifat sementara
  • Bertindak lebih baik
  • Baik diambil bersama makanan
  • Sentiasa SELAMAT
  • Tidak menghasilkan tindak balas kepada seseorang
  • Bertindak secara beransur-ansur ( perlahan-lahan ) dalam jangkamasa yang panjang.. Ia kebiasaanya mengambil masa berbulan-bulan untuk mencapai kesan dan kejayaannya
  • Bertindak merawat terhadap PUNCA penyakit 
  • Tidak memerlukan pengawasan yang rapi sebagaimana pengambilan ubat-ubatan
  • Orang tua memerlukan lebih banyak bilangan supplemen oleh kerana faktor-faktor kekurangan yang berlarutan begitu lama serta penghadaman ( pencernaan ) yang lemah
  • Menguatkan sel-sel daripada serangan kuman, bakteria dan virus
  • Melambatkan proses kemunduruan ( kelemahan organ berfungsi dengan baik ) didalam badan
Kakak biasa dengar cakap cakap orang..

"Kalau dah ada ubat, nak buat apa makan vitamin ?"
"Buat apa makan vitamin, ubat dah cukup.."
"Saya tak sakit la.. Buat apa nak makan vitamin ?"
"Tak payah nak membazir beli vitamin.. Ubat klinik murah, cepat elok plak tu.."
"Vitamin mahal kot.. Orang yang jual vitamin ni amik untung jek.."


Hee~ Mesti korang salah sorang kan ? Kan ? Kakak berkongsi pasal vitamin sekadar ilmu yang kakak dah pelajari melalui praktikal - testimoni - pembelajaran - pembacaan dan kakak sendiri adalah pengguna vitamin.. Nah !!

Dalam dunia vitamin, vitamin sendiri bersifat MENCEGAH SAKIT sebab sel badan kita memerlukan nutrisi yang betul untuk menjadi sihat dan efektif.. 

Sebagai contoh : KANSER : vitamin ( vivix Shaklee ) berfungsi untuk membaiki semula DNA sel yang rosak seterusnya mengecutkan saiz kanser.. Nah !! Best kan vitamin..

Kalau dalam dunia perubatan pula ubat sendiri bersifat MERAWAT PENYAKIT kerana ubat mengandungi dadah yang akan bertindak dengan cepat menyerang virus dan mematikan simptom penyakit.. 

Sebagai contoh : KANSER : Pembedahan berfungsi untuk membuang sel-sel yang telah mati dan dirosakkan oleh sel kanser..

Berbeza bukan dunia per-UBAT-an dan per-VITAMIN-an.. Hee~

REALITI

Hakikatnya tubuh kita mudah dijangkiti pelbagai penyakit bila kekurangan zat nutrisi yang baik.. Bila ada kecelaruan antara nutrisi seimbang pada diet pemakanan ia akan menajdi ruang untuk radikal bebas atau virus masuk ke dalam tubuh badan kita sekaligus menyebarkan penyakit..

Nak contoh lagik ?

DIABETES : Ia berlaku kerana pengambilan makanan yang tinggi kandungan gula ( karbohidrat ) padahal sepatutnya kita kena kurangkan pengambilan karbohidrat sebaliknya melebihkan pengambilan protein dan serat.. Sebab tu untuk pesakit diabetes ni, walaupun doktor dah bagi ubat dlaam masa yang sama doktor tetap memberi cadangan makanan harian untuk pesakit tersebut..

UBAT KE VITAMIN ? YANG MANA SATU NI ?

Terpulang kepada anda.. Hee~ Tepuk dada tanya hati.. Mencegah lebih baik dari merawat.. 




21 September 2015

I-CITY SHAH ALAM ; TARIKAN PELANCONG DI NEGERI SELANGOR

Ahad malam Isnin hari tu kami berempat ( kakak + enciksuami + #duanur ) jenjalan jenguk atok dengan opah #duanur.. Hee~ Rindu gak ah sebab dah nak seminggu tak jumpa kan.. Maka tengah free sikit tu singah la jap jenguk.. Kemain la happy #duanur melanyak atok dengan opah haa.. Balas dendam namanya.. 


Dah pukul 10.30 malam.. So kami pun beransur la balik sebab kakak nak siapkan 8 entri sebab nak cuti panjang kat kampung.. Hee~ Kot la ade followers rindu entri kakak merepek ( perasan sket ) Hahahah~ Tapi #duanur buat hal.. Merengek tak nak balik.. Kakak dengan encik suami bincang-bincang la bawak dorang gi jalan..


Disebabkan esok ( isnin ) encik suami kakak cuti.. Hahahah~ Kita carik tempat mencabar sket la.. I-CITY !! Yeay !! Dah cantik weyh.. Tak macam dulu.. Kali ni pergi sana memang tak menyesal la.. Syok lagi nak repeat nanti haa..

FIRST : Kena carik peta.. Nah !! Kakak amik kat website I-CITY.. Kalau tak de peta nih, korang boleh sesat sebab boleh tahan kusut gak tempat dia dengan crowd lagik.. Hee~ Lepas tu ade dua - tiga - empat jalan bertangga.. Haa.. Masa tu nanti korang akan rasa sakit hati sebab penat.. Hahahah~


SECOND : Pilih la mana korang nak pergi.. Hee~ Kami ikut kaki jek, tak de plan nak ke mana, sekadar habis masa sampai jam 12 malam.. Jalan berlenggang, kami singgah arked dulu.. Tak main sangat pun sebab masa tu tak beli I-CARD lagik..


I-CARD kami !!

Satu kad ni boleh pakai untuk seberapa ramai yang nak.. Kalau ko ade 10 orang ahli keluarga, tak payah 10 kad.. Tapi satu nih untuk semua.. Sistem top-up macam Touch n' Go tu.. Haa.. Gitu le konsep nye.. Senang ? Boleh la.. Tapi korang kena tau la berapa baki point yang ade dalam kad tu.. RM 1.00 = 1 point.. Senang nak ingat kan ?


Dan balik jek terus kakak on laptop, register untuk benafits yang dorang sediakan.. Confirm guna nama encik suami sebab harijadi beliau nak dekat.. Mana tau la kan dapat pape voucher.. Hee~ Syok ah !!


Rata-rata game untuk bebudak kena guna sampai 5 point.. Sila topup lebih sket kalau anak ramai.. Hee~


#duanur naik FUNRIDE.. 5 point sorang.. Okay la.. 5 minit menan tu berpusing, ada yang kata sekejap, tapi pada kakak lama gak tu.. Sebab dia berpusingkan, pening kot nak berlama-lama.. Maka.. Terpancarlah senyuman diwajah dua saham syurga kakak.. Hahahah~


Tak tau nak kemana.. Jam dah 11 lebih.. Dorang tutup pukul 12 tengahmalam.. Kitorg lengah-lengah la berjalan dalam tu.. 

THIRD : Sila cek jadual waktu dorang beroperasi.. Kalau korang nak enjoy sehari suntuk main kat sana la.. Palaing tak korang boleh tetapkan masa berapa lama nak main satu satu permainan yang ade.. 

Nih jadual yang kakak amik dari website dorang..


FORTH : Sila cek kat website pasal promosi yang dorang tawarkan sebab harga tiket online lagi murah berbanding walkin.. Nah !! Promosi dorang.. Harga pun patut patut.. Tak mahal sangat.. Sila bawak anak anak berkubang dari bukak sampai la nak tutup.. Hee~ 


FIFTH : Makan dari rumah.. Kalau korang plan nak g kejap kejap jek, baik makan dari rumah sebab makanan kat sana CONFIRM mahal dan kurang berbaloi.. Tapi okay la ade KFC dengan Subway yang memang harga dorang sama-rata seluruh negara.. Hee~ Mana la tau kot korang nak singgah restoren ke.. Kalau tak korang, mungkin anak-anak yang merengek nak.. Ada KFC pun lebih-dari-baik sebenarnya.. Kami dah siap siap makan masa dengan atok dan opah #duanur tadi.. Kat sana memang nak g main jek..

SIXTH : Parking tak mahal.. Sekali masuk RM 10.00 jek.. 

Syok gile berjalan dalam suasana lampu cemgini.. Haish--




YA !! Kami akan repeat untuk waterpark nanti.. Hee~ Tunggu entri nanti eh..

Klik http://i-city.my/ untuk singgah website dorang..

Selamat bawak anak anak bercuti !! 
Kasik la dorang rehat lebih sket, cuti sekolahkan..
Hee~


LOVE ;

BAHAYA PARABEN UNTUK KESIHATAN



Hah !! Pernah dengar pasal PARABEN ? Tak ? Kalau tak, jom kita baca sikit apa itu PARABEN dan kesan serta tindakbalas terhadap badan kita.. Cekidut--


APA ITU PARABEN ?

Paraben ni sebenarnya sejenis bahan pengawet sintetik yang digunakan dalam industri makanan, farmasi, kosmetik.. Paraben yang biasa digunakan adalah methylparaben, ethylparaben, propylparaben dan butylparaben.. 



Fungsi utama paraben ni adalah sama-seperti bahan pengawet yang juga berfungsi untuk melawan bakteria dan kulat dari membiak.. Sebab tu kebanyakan produk kosmetik dipasaran mampu bertahan lama.. Nah !! Terkejut tak ? Hee~ Ye.. Kakak tambah lagi ya.. Perlahan-lahan menyerap masuk kedalam kulit kita ; sebagai pengguna melalui penggunaan harian kita.. Waa-- Dalam diam paraben ada disekeliling kita.. Dalam syampu, losyen, gel bercukur, ubat gigi dan makanan..




Senang kakak nak sampaikan kat sini, PARABEN = BAHAN KIMIA !!



Ada kajian mengatakan setiap tahun tubuh kita berjaya menyerap lebih kurang 2KG paraben yang 'berselindung' disebalik bahan kosmetik..






Cemana ?
Masih kekal dengan keputusan untuk bersama PARABEN ?

Fikirkan balik..

BAHAYA PARABEN

Haish-- Dah nama pun bahan kimia kot.. Mana mahu tak bahaya.. Kalau bukan dalam masa yang singkat, ia akan memberi kesan dalam tempoh jangka masa panjang.. Melalui hasil pembacaan kakak, kesan penggunaan paraben yang paling ketara adalah :
  • paraben menyebabkan proses penuaan kulit lebih cepat berbanding proses alami..
  • meningkatkan risiko peningkatan hormon estrogen..
  • kanser payudara..
  • mengganggu sistem pembiakan lelaki..
Itu kesan jangka masa panjang yang berkemungkinan akan terjadi.. Apa pula kalau kesan terhadap BABY ? Naa-- Korang rasa cemana ? KEsan terhadap orang dewasa pun sampai camtu sekali, ini kan pula kanak-kanak yang secara semulajadi daya ketahanan badan tak kuat.. 

Rakyat Malaysia sekarang ni dah bijak kemain, info semua main hujung jari jek kan ? Hee~ Nak cari ape, GOOGLE jek.. Nak tau pasal paraben, GOOGLE.. Kira memang kehidupan kita senang nak GOOGLE jek la.. GOOGLE boleh tolong jawabkan..



Mesti korang pun pernah dengar pasal losyen keluarang Shakle yang TANPA PARABEN tu kan ? Hee~ Ye.. HERBAL BLEND SHAKLEE adalah losyen kegunaan harian yang paling selamat dan tiada kandungan bahan kimia..




DAN SELAMAT UNTUK KEGUNAAN KANAK-KANAK !! Ini paling best kan ?




jom dapatkan setiub untuk baby Shaklee korang.. klik icon BELI SEKARANG kat bawah ni lepas tu buat pembelian secara online.. hee~ senangkan ?


LOVE ;




20 September 2015

PETUA HANCURKAN BIJI CILI KERING

Kepada mak mak yang rajin masak tapi selalu terbabas tak tau stok dalam simpanan elok lagi ke tak, tak pun tak simpan stok secara proper.. Meh !! Kakak share satu tips yang hagak masuk akal gak la.. Dah nak masuk 6 tahun kakak guna-pakai-dan-terbukti..

Selalu menghantui kaki sambal ; appendix..


Ramai kata berpunca dari biji ili yang tak hadam.. Hee~ Orang kata laa.. Jadik kakak buat eksperimen la sket.. Selama 6 tahun ni kakak buat eksperimen.. Gile tak gile.. Menjadi hape..

Cuma.. Tambahkan sesudu minyak masak sebelum blender cili kering tu.. Nah !! Siap !! Lagik best.. Cili kering kisar korang mampu bertahan selama 4 minggu.. Lebih dari 4 minggu confirm cili kering tu habis.. Hee~ Kalau tak korang yang malas masak.. Sebab tu tak habis..

Ini untuk kekdah blender jek tau.. Kalau korang menumbuk ke menggiling ke cili kering tu, jangan plak korang letak minyak masak.. Kang memercik kat muka, jangan salahkan kakak eh..



Try tau !!
Hee~

17 September 2015

SUSU SOYA UNTUK IBU HAMIL


Ada mak buyung tak tengah baca ni ? Hee~ Tahniah !! Anda membuyung !! Yeay--
Orait.. Harini kakak nak meroyan pasal betapa BAHAYA nya susu soya untuk ibu hamil.. Pfffttt-- Like seriously ? Hah ? Gile ah kakak lepas ni tak dapat nak jual ESP lagik.. Sape tak seramkan ? Hahaha~ Sorry.. Susu soya memang sangat BAHAYA untuk ibu hamil.. Tu jek kakak nak bagi tau dan tekankan.. Mati la kakak lepas ni kena kejar dengan SID yang lain.. Hee~

Selalu kita dengar cakap cakap orang, "time pregnant la nak makan sepuas puasnya sebab makan berdua / bertiga / berempat kot.. kalau tak makan nanti lapar la.. nanti baby kecik, tak besar.." <-- cakap cakap itu salah / silap sama sekali..



Kalau nak kata soya tu bahaya ( ini betul betul bahaya tau.. Hee~ ) cuba korang tengok anak-anak yang minum susu formula ada yang allergic dengan susu lembu.. Kan ? Ramai kot-- Salah sorangnya #CEOaiman kakak.. Huu~ Walaupun susu soya ni mahal sket la kan tapi korang ade nampak ke perasan ke kesan phytoestrogen kat badan dorang ? 

Bila kakak bercakap pasal soya ni dapat bagi 1001 kelebihan dan memelihara kesihatan, CONFIRM ada yang bercakap cakap ( banyak nau dengar cakap orang kan.. Hee~ ) "eh !! soya ni bukan makanan sunnah dah tu soya ni punca utama kanser.."

Nah !! Kalau camtu ko simpan jek la lelemak kat perut ko tu sebab dari perut la datangnya macam macam penyakit.. Hee~

APA PLAK BAHAYA SOYA ESP NI UNTUK IBU HAMIL ?
Sebab apa yang penting adalah gizi seimbang untuk menampung keperluan makanan berkhasiat ibu hamil.. Soya nih tergolong dalam makanan / minuman BAHAYA untuk ibu hamil sebab :


  • tidak mengandungi laktosa - kalau anda ibu hamil yang lactose intolerance, susu soya adalah penyelesaian..



  • mengandungi isoflavon - khasiat fitoestrogen berfungs membantu menurunkan kadar kolesterol juga membantu mengurangkan risiko terkena kanser lagi-lagi kanser payudara.. Nah !!



  • sumber kalsium - ibu hamil memerlukan kalsium tambahan dan ianya terdapat dalam soya !!



  • cantikkan kulit - protein bagus untuk membentuk sel kulit baru sebab tu la protein dapat membantu menghilangkan strecth mark..



  • asli - tanpa bahan pengawet dan perasa tiruan..



  • Energizing Soy Protein ini membekalkan 14 gram non-GMO Protein Soya berkualiti tinggi yang mengandungi semua Asid Amino Perlu termasuk 9 Asid Amino Perlu yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh badan manusia..



  • Energizing Soy Protein membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam selepas diminum kerana iamengandungi 5 jenis Vitamin B yang diperlukan tubuh, serta kalsium separuh daripada jumlah keperluan seharian..



  • Energizing Soy Protein ini dihasilkan dibawah kawalan IPP ( Identity Preservation Program ) bermakna penghasilan kacang soya ini dipantau ketat pada setiap peringkat dari penanaman sehinggalah sampai kepada pengguna..



  • Diproses dengan air ( bukan dengan bahan kimia ) bagi mengekalkan sumber semula jadi isoflavones..



  • Dijamin Halal + tanpa laktosa + tanpa kolesterol + bebas kafein..



  • Membantu pertumbuhan plasenta, uterus, penghasilan susu dan untuk membantu aliran darah ibu yang bertambah..



  • Memberi tenaga berpanjangan kepada si ibu..



  • Memastikan kesihatan ibu di tahap optimum..



  • Membantu perkembangan fetus..



  • Membantu mengatasi masalah loya atau angin kerana dapat memberi rasa kenyang lebih lama..



  • Membantu menjadikan kulit bayi yang bakal dilahirkan halus, cantik dan kurang sensitif..


Dah !! Puas hati tak ? Hee~ Nanti kita bincang kan pasal "CONSUME ESP UNTUK MENGELAKKAN ANAK KENA JAUNDIS.."



LOVE ;

16 September 2015

NAK BUAT APA KAT BANGKOK, THAILAND ?

Masih panas pasal Bangkok ni.. Masuk mana-mana group Shaklee Malaysia, semua cerita pasal Bangkok jek haa.. Dah naik bengkok dah kakak, menghala ke sana jek haa.. Hahaha~ Cane nih ? Adoi..


SHAKLEE BAWAK SAMPAI KE BANGKOK, THAILAND NAK BUAT APA ?



Sebelum ni Shaklee Malaysia HANYA buat trip ke US dengan Itali jek, itu belum masuk pakej Umrah secara PERCUMA.. Kasemua trip tajaan Shaklee ni paling koman pun bertaraf 5 bintang selebihnya lebih dari 5 bintang.. Hee~ Tak tau la Shaklee Malaysia ni ape tah baik sangat sampai sanggup membazir sebanyak itu untuk ahli dorang..

Percutian selama 4 hari 3 malam yang penuh dengan aktiviti dan kegembiraan adalah salah satu cara Shaklee Malaysia meraikan dan menghargai kesemua usaha menaikkan nama Shaklee Malaysia.. Nah !! Bukan aje kerja sendiri, dapat cash bonus setiap bulan.. Shaklee Malaysia menghargai setiap usaha pengedar yang gigih mengubah kehidupan.. 

Pffftttt-- Alasan apa lagi untuk kita tak menaikkan ekonomi kita sendiri ? Peluang semua terbentang depan mata, marketing plan semua dah ada tinggal nak jalankan jek dengan usaha dan kreativiti masing-masing.. Tak seronok lagi ke ? Hee~

NAK BUAT APA KAT BANGKOK NANTI YE ?


Damnoen Saduak Floating Market


The Giant Swing



Vimanmek Teak Mansion



Jim Thompson House


Lumphini Park



Wat Pho



Siam Ocean World



Wat Arun



Shopping Mall..
MBK !!




Hee~ Jom bersama kakak dan team jenjalan kat Bangkok nanti.. Boleh shopping sesama !!
Nak kan butiran lanjut tentang percutian FREE nih ?

LOVE ,