RESEPI CHURROS PALING SENANG

November 25, 2015

hee~ orang buat, kita pun nak gak la kan.. maka terhasillah CHUROS SESUKA HATI KITA.. ada la durhaka sket kat resepi yang kakak dapat.. nah !! korang try la kot mana ter-ber-kenan kat tekak korang ke kan.. 


proses kejadian tu tak sempat la kakak nak snap sebab dok melayan doh sambil melayan #duanur berborak.. ade jek nak ditanya.. tah pape la kakak jawab semoga tak de la kakak termencarut ke hape.. hee~ 


bahan-bahan :

250 ml air masak ( lebih kurang 1 cawan )
2 sudu besar makan gula
setengah sudu teh garam
1 cawan setengah tepung gandum

haa..

itu ikut resepi asal yang kakak dapat la..
tapi !!


bila dah sampai kat tangan orang terlebih kreatif macam kakak.. mana mau nak sukat bagai.. hahaha~ maka.. kakak punya resepi..


bahan-bahan :

air masak yang cukup
gula agak-agak
garam sket
tepung gandum secukupnya sebab tak mo kasik doh melekat

haa.. korang jangan ikut gaya kakak.. confirm korang menyesal.. hahaha~ jangan salahkan kakak eh..



caranya plak :



1 : masak atas dapur ( air + gula + garam ) sampai sebati.. letak kan kat tepi kasik suam suam kuku..



2 : masukkan tepung sikit sikit sampai tepung tak melekat kat periuk tu..



3 : masuk kan kat dalam piping bag..



4 : panaskan minyak masak sehingga yakin panas.. hahahah~ boleh la mulakan menge-paip kan doh tu.. standby pisau / sudu untuk potong ikut saiz kepanjangan yang korang nak..




5 : agak da perang cantik sket.. korang angkat le..




ade orang dok berhias bagai siap ayak gula la, cinnamon powder la.. hee~ kakak tak.. cukup takat cicah dengan cokelat.. dah.. ngam.. penyudahnya.. kakak sorang makan.. kat rumah ni, mana bleh tengok benda pelik sket.. sume tak nak.. nak tak nak kakak kena la makan sensorang sambil melayan drama korea.. hahaha~




tips cokelat :

kakak tak reti nak double boiling.. hee~ lepas tu macam tak cukup tangan dan mulut nak membebel kat #duanur yang dok assist kakak kat dapur tu.. semalam masa beli barang dapur, kakak da siap beli cokelat ni.. hee~ nampak tak instinct nak buat CHUROS SESUKA HATI KITA tu..





LOVE ;


You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS