BIPOLAR ADALAH SAKIT MENTAL ?

December 01, 2015


dua tiga menjak yang lepas kecoh satu Malaysia pasal seorang pengarah drama bertindak memukul artis yang berlakon di bawah arahannya.. haa.. korang yang mengikuti is-isu dunia hiburan tanah air mesti alert pasal ni kan ? hee~ kakak pun.. ade la maca pasal pengarah tu.. dan beliau sendiri mengakui yang beliau menghidapi bipolar disorder..


ah.. sudah.. ape plak bipolar disorder ni.. hee~ sebelum ni kakak ade update pasal bipolar disorder dan cara merawat kat SINI.. tapi tak pe.. kakak ulang mana part penting tentang bipolar disorder nih eh..



BIPOLAR DISORDER yang juga disebut sebagai manic iaitu kemurungan yang memberi kelainan pada otak yang menyebabkan ketidaknormalan pada mood, tenaga, tahap aktiviti dan kemampuan mengerjakan aktiviti harian..


BIPOLAR DISORDER mempunyai dua "kutub" iaitu manis dan kemurungan dan ia merupakan gangguan bersifat cenderung untuk berulang.. tempoh kemurungan ini boleh terjadai dalam tempoh beberapa jam, hari, minggu ada tu sampai mencecah berbulan-bulan.. semua bergantung pada mood pesakit dan tindakbalas minda positif secara segera..

KORANG TAU TAK ?

MOOD, PERSEKITARAN DAN AKTIVITI MEMBERI PENGARUH BESAR TERHADAP BIPOLAR DISORDER..

ada-ada masa pesakit mempunyai perasaan atau mood meninggi.. haa.. ape plak tu kan ? hee~ mood meninggi ni dia kira jadik macam hyperactive la.. segala aktiviti yang dilakukan dalam keadaan bersemangat.. tak kisah la ape aktiviti pun, tapi dia punya semangat tu memang lain macam la.. tapi.. adakala tu pulak tetiba jek mood akan merudum dan berlakulah kemurungan dan kebiasaannya episod kemurungan ni lebih lama berbanding episod manic tadi..


pesakit bipolar disorder ni mudah mengalihkan perasaan gembira ke perasaan sedih dalam sekelip mata.. haa.. pada kakak sangat menyeramkan laa.. bayangkan dia tengah ketawa tetiba menangis plak.. gile tak seram ? hee~


GEJALA BIPOLAR :


1 : EPISOD MANIC


perubahan suasana hati :

  • tempoh yang panjang dari perasaan "puncak", atau suasana hati yang sangat gembira atau ramah..
  • suasana hati yang sangat jengkel, pergolakan, merasakan jumpy ( gelisah ) atau "wired"..

perubahan-perubahan kelakuan :
  • bercakap sangat cepat, melompat dari satu idea ke yang lain, mempunyai pemikiran yang bergegas-gegas..
  • aktiviti-aktiviti yang menuju destinasi yang meningkat, seperti menerima projek-projek baru..
  • jiwa kacau..
  • mudah gelisah..
  • kurang tidur..
  • mempunyai kepercayaan yang tidak realistik pada kemampuan-kemampuan seseorang..
  • berkelakuan secara impulsif dan mengambil bahagian dalam banyak kelakuan-kelakuan yang menyeronokkan dan berisiko tinggi, seperti membelanjakan sprees, seks yang impulsif, dan pelaburan-pelaburan perniagaan yang terdesak..

2 : EPISOD KEMURUNGAN

perubahan suasana hati :

  • tempoh yang panjang daripada perasaan bimbang atau kosong..
  • kehilangan minat pada aktiviti-aktiviti yang pernah dinikmati, termasuk seks..

perubahan-perubahan kelakuan :
  • merasa penat atau "slowed down"..
  • mempunyai persoalan-persoalan menumpukan perhatian, mengingat, dan membuat keputusan-keputusan..
  • menjadi gelisah atau jengkel terhadap persekitaran dan keadaan..
  • merubah kebiasaan-kebiasaan makan, tidur dan aktiviti seharian..
  • memikirkan kematian atau membunuh diri atau cuba bunuh diri..

3 : EPISOD HIPOMANIA

tahap HIPOMANIA hampir sama dengan manic cuma yang membezakan pesakit adalah tahap perubahan yang semakin positif dan semakin tenang dan seakan-akan telah normal serta tidak mengalami halusinasi dan delusi.. tetapi.. hipomania sangat susah untuk diubati kerana pesakit kelihatan seperti biasa sedangkan risiko adalah sama seperti manic tadi.. gejala yan kita mudah untuk lihat dan rasa adalah seperti :
  • bersemangat dan penuh tenaga, muncul kreativiti..
  • bersikap optimis, selalu kelihatan gembira, lebih aktif, dan cepat marah..
  • penurunan keperluan untuk tidur..

LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS