MICROSOFT OFFICE TAK DE DALAM LAPTOP ? NAK BUAT MACAMANA ?

by - April 07, 2017

hee~ nih kes jiran kakak la nih tapi kakak tak kisah pun sebab ni bukan kes pertama dan disebabkan encik suami kakak pun dalam bidang yang berkaitan, jadik benda nih nampak senang.. senang pada kami tapi mungkin mustahil pada orang lain sampai nak upah orang.. kan ? dah tu MICROSOFT OFFICE TAK DE DALAM LAPTOP ? NAK BUAT MACAMANA ?

bunyik macam kelakar kan tapi jangan pandang rendah sebab jiran kakak tu business woman tau.. takat nak upah orang install jek mocrosoft office nih, duit celah gigi jek.. hee~ tapi isu nya.. ade laptop tapi tak de NADI yang menjadi tujuan penggunaan.. haa.. jangan main main sebab ade sesetengah penjual laptop memang tak install pun benda nih untuk pembeli.. tapi tak pe la.. bukan susah pun sebab dah banyak benda boleh buat sendiri sekarang ni..

LAPTOP ADE, MICROSOFT TAK DE ?

dalam Microsoft Office tu ade banyak perisisan dan yang selalu kakak sendiri guna - Words dengan Excel jek la tapi masa zaman belajar dulu ade la guna Power Point lepas tu dah keje ade plak guna Publisher.. dan kebanyakan prisian ni mungkin dah masuk level industri dan perniagaan.. hee~ serius !! kalau korang pandai, dapat la yang PIRATE tapi tak guna jugak kalau ade yang pirate tapi tak de installer.. haa.. acane ? ngango le jawabnye.. kena la g kedai dan upah orang yang bertauliah.. yang memang ada pengalaman handle kes kes install - meng - install ni..

nak try buat jugak ? haa.. DIY la kan..

OPEN OFFICE

Open Office ni pun sama macam Microsoft Office cuma yang membezakan Opden Office ni FREE !! * yeay !! jimat dah duit.. kan ? * tapi kena install la.. nama nama perisian dalam Open Office nih pun lain sikit tapi penggunaannya memang sama dengan Microsoft Office..
  • Draw = Visio
  • Base = Access
  • Writer = Words
  • Calc = Excel
  • Impress = Power Point
yang bestnya, perisian ni pun boleh menggunakan fail dari Microsoft Office.. maknanya, fail yang korang buat kat Microsoft Office boleh jek nak bukak kat Open Office.. best kan ? tak payah keluarkan modal dah untuk korang, ringan pun ringan.. install jek yang free ni..

INSTALL SINI --> OPEN OFFICE

LIBRE OFFICE


pelik kan nama dia, nak sebut cemana tah.. leb-ray kot.. hahahah~ ah !! pedulikkan cemana nak menyebut dia yang penting tujuan kita nak maksima kan penggunaan.. okay.. Libre Office nih memang sebijik - sama - dengan Open Office sebab lesen yang dorang guna pun sama iaitu dari GNU * kakak baru tau.. hee~ jangan salah kan kakak sebab ni bukan bidang kakak, kakak student jek-- * cuma Libre Office nih lebih dekat dengan Microsoft Office.. maknanya, lagi senang la kita nak guna kan ? kan ? kan ?

  • Text Document = Words
  • Spreadsheet = Excel
  • Drawing = Visio
  • Database = Access
  • Presentation = Power Point
haa.. bestkan ? teruja tak ? hee~ dan yang kakak tau la, lagi ramai guna Libre Office nih berbanding Open Office.. tapi tak kisah la mana-mana pun sebab dua dua nya mampu menyelesaikan masalah korang.. 

INSTALL SINI --> LIBRE OFFICE

GOOGLE DOCS

kalau kroang rajin lebih sikit untuk explore benda benda free kat website, mesti korang akan gelak.. hahahaha~macam Google sendiri.. dorang pun ade sediakan Google Docs yang fungsinya lebih - kurang - sama dengan Open Office dan Libre Office cuma yang seronoknya korang boleh buat kerja secara berjemaah.. hee~ macamana ?

kalau korang guna Google Docs nih, bila korang upload atau buat la pape keje kat Google Docs, sape yang ade link file memang boleh access semua yang ade dalam tu.. boleh edit / tambah / buang / buat keje sesama.. best kan ? 'teknik' ni dinamakan CLOUD COMPUTING.. ah-- sudah.. ape plak cloud computing tu.. 

maksudnya korang boleh share share le..
pasal muatnaik fail tadikan yang Google Docs tu, memang boleh digunakan hampir kesemua format fail office.. kalau nak bukak slideshow kat dalam PC yang tak de Microsoft Office boleh jek uploadkan fail Power Point ( .ppt ) atau ( .odp ).. lepas tu kira macam magic la.. hee~ boleh terus buat keje kat Google Docs.. senang kan ? hee~ Google Docs nih kira macam perisian office bergerak la..

dah namanya pun Google kan, korang kena la ade akaun Gmail.. kalau tak jangan berangan hoccay.. haa.. g buat cepat sape yang tak de akaun lagi tu.. dan lepas tu dah boleh buat keje like a boss..

KLIK SINI --> GOOGLE DOCUMENT

APA YANG PENTING ?

ye.. memang dah ade solusi untuk semua masalah korang pasal Microsoft Office tu.. tapi kalau kurang benda penting nih, semua 3 point kat atas tu macam nothing jek la.. hee~ kelemahan ? ya.. boleh dipanggil sebagai kelemahan jugak la kalau korang nak guna Open Office + Libre + Google Docs tu.. haa.. ce teka !! ce teka !!

INTERNET !!


sorry gais.. kalau tak de internet, 3 benda kat atas tu nothing weyh.. memang kakak tak dapat nak tolong.. hee~ 

sape kata internet digunakan untuk menghadap facebook jek ? teruk tau korang nih.. sesekali tu explore la benda benda penting macam ni.. paling tak korang dapat ilmu dan jimat la pape yang patut..

haa.. yang mana tak de Microsoft Office tu, takmo sedih sedih sangat, dah ade jalan penyelesaian kan ? g buat keje leklok kat sana.. semoga apa yang korang usahakan berhasil dan berbaloi.. aamiin..


You May Also Like

1 comments

  1. nice post! wew...
    btw, ke blogku ya!
    http://www.giftasblog.co.vu/
    blogku penuh tutorial wkwk

    ReplyDelete