PLATFORM UNTUK BLOGGER DAPATKAN DUIT POKET MELALUI REVIEW

by - October 02, 2017

menjawab soalan dari kawan-kawan kakak yang lain.. hee~ ** betapa divanya kakak sampai siap buat entri blog untuk jawab soalan ** memang permulaan kakak dalam dunia blogging sedikit lambat dan suram tapi, lambat tak bermakna kita diam.. kan ? biar lambat asalkan buat.. gittew-- dan kakak sendiri explore beberapa platform untuk blogger dapatkan duit poket melalui review.. nak tau tak ?


TIPS AND TRICK

awal dulu untuk kakak konsisten sehari satu entri, duduk dalam kategori mampu - buat tapi lama-lama jadi tepu sebab tak tau nak taip apa untuk 'tanam saham' dan tambah ilmu.. jadi.. selalulah ada rompong mana-mana tarikh dalam seminggu tu.. hee~

draft ?

banyak !! serius banyak sangat.. tersangkut sebab tak tau nak sambung ayat + tak jumpa ayat sambungan terbaik.. maka.. terbengkalai la entri tu seminggu dua dan kengkadang cecah berbulan bulan.. bila dah berbulan tu memang hukum delete jek la.. sebab isu dah basi kan..

tak de TIPS & TRICK pun.. melainkan MULA MENAIP.. itu adalah tips terbaik untuk teruskan misi menjana pendapatan sebagai blogger.. ha ? tu jek la.. hee~ TAK LA !! kakak pun ade join beberapa 'ruang' untuk promote diri dan dapatkan job..

CATJIRA.COM

platform pertama yang kakak guna untuk 'jual diri' sebaik sahaja mengambil keputusan jitu menjadi seorang blogger. haa.. gittew-- ada kawan-kawan kakak cakap :


"kite tak pernah dapat job kat Catjira.. susah la.."


alhamdulillah.. job pertama kakak melalui Catjira adalah RM 300.00.. hee~ tak !! bukan nak bangga diri kembang kuncup kembang lagi kuncup lagi.. kakak nak bagitau, platform ni memang ada ruang dan peluang untuk korang dapatkan job.. cuma !! haa.. ade cuma ni.. kena rajin bukak selalu ; sehari sekali pun okay untuk tengok iklan apa / job jenis apa yang ditawarkan..

korang cuma kena link kan semua media sosial korang, tanpa tertinggal satu pun untuk PR / owner company 'siasat' kelebihan korang.. 

MACAM NI --> CONTOH TAU.. HEE~

HYPR.MY


awal-awal kemunculan HYPR.MY ni, kakak tak tau nak guna cemana.. hee~ takat la bubuh kat sidebar dan biar jek la menda tu jadik hiasan di situ.. tapi.. direzekikan masa dua tiga hari ni dok explore ape yang adda kat HYPR.MY ni.. rupanya boleh tahan jugak income dia.. cuma bukan duduk saja dan duit masuk..

memang kena 'keje' sikit la.. setakat share jek kat media sosial korang, nanti dapat la 'sikit' income.. haa.. jangan tak tau.. takat share jek pon !! masuk duit.. ** hari tu kakak nampak ade blogger lelaki share share share.. hee~ yang beliau share tu makanan untuk ibu tambah susu badan.. ** haa.. nampak ? asal boleh jana income ; buat !! tak payah tunggu..

penat !!

NARRATRS.COM


ni kakak tak pernah try lagi.. hee~ sebab tak banyak lagi kempen kat dalam tu.. cuma kakak save kat bookmark dan buat semakan hari-hari untuk peka dengan kempen baru.. haa.. bunyi macam renyah sikitkan sebab kita kena kerap buat semakan, tapi itulah realitinya kehidupan seorang blogger yang memang makan komisyen dari hasil penulisan..

tapi !!

korang boleh jek try bukak Narratrs tu cuma dengan syarat korang kena ada lebih 1000 followers kat instagram tau.. seeloknya gunakan platform instagram sebab korang boleh sync kan terus ke fanpage korang..

KENA ADA :


  • akaun instagram
  • akaun facebook ( sila buat fanpage ya !! )

KOMACI


antara platform yang kakak suka sebab senang nau nak kumpul K$ - kira macam matawang RM kite la ni.. setiap task yang kita dah siap, akan dapat K$ tu.. kumpul la banyak-banyak nanti korang boleh KASH OUT.. tapi kena faham konsep platform macam ni..

korang kena ada miminum K$ dulu sebelum KASH out.. macam Komaci ni, korang kena ada minimum K$ 500 baru la boleh dapat duit dari keje korang.. gittew--

jangan putus asa sebab dorang akan update dari masa ke semasa pelbagai kempen yang bersesuaian.. standby hoccay !!

SUSHIVID



platform yang plaing fames buat masa ni.. hee~ serius.. mana tak nya bila dibayar dengan nilai USD, confirm ramai terkejar-kejar kan.. termasuk kakak !! tapi ada syarat la kalau nak join pun..

  • youtubers - 250 subscribers
  • instagrammers - 2000 followers
  • bloggers - 2000 monthly PV
senangkan ? nanti, korang akan nampak sponsorship yang memerlukan influencer untuk buat keje pengiklanan kat instagram atau blog.. isi jek.. jangan segan.. nak taip pakai bahasa Melayu pun tak pe wak.. asalkan korang lengkapkan semua data yang dorang nak..

BLOGGER BUANG HARGA

bila ada platform macam ni, sekali gus tak de isu blogger buang harga.. hee~ semuanya dah ditetapkan.. senangkan ? kalau korang blogger suam suam macam kakak, bertindak cepat sebelum blogger otai kenal platform ni.. hahaha~ sok sok kite menganga.. gurau tau.. rezeki dari Dia, Dia juga yang berhak untuk beri dan tarik.. kita ni usaha jek selagi mampu dan jangan mengalah..

yang mana jadikan blogging sebagai kerjaya, kelima-lima platform ( +1 - Nuffnang ) ni boleh dijadikan medan cari duit selain 'jual diri' kat facebook group.. 

semoga bermanfaat dan success semuanya !!

You May Also Like

10 comments

  1. blogger hebat nih,, gudjob keep it up ;p

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum.atie...tahniah2 yer...

    ReplyDelete
  3. Byk rupanya ye platform nk generate income dr blog. Thanks atie share info.

    ReplyDelete
  4. skrg dah makin byk. x mcm dulu. terkial2 nak cari medium yg sesuai. skrg, masa utk mafaatkannya sebaik mungkin

    ReplyDelete
  5. aa. bnyk dah platform skang ni untuk jana income :) chaiyok ue ols !

    ReplyDelete
  6. hehe boleh cubaa ni. sushi vid susah nau. kita dh lah sendu je

    ReplyDelete
  7. wahh..thanks info nya. boleh buat side income juga ni sambil2 blogging

    ReplyDelete
  8. Hahaha... jual diri ye... terima kasih info, saya nak jual diri juga tapi x sempat nak ikut macam2 peluang... InsyaAllah one day nanti...

    ReplyDelete
  9. Banyak peluang buat duit, yang penting laju dan rajin... saya tak sempat sangat nak buat macam2 kat blog buat masa ni... kekurangan masa... huhu

    ReplyDelete