ATASI PERUT KEMBUNG DENGAN SHAKLEE

July 09, 2015

Korang pernah rasa kembung perut ? Ala.. Yang tetiba rasa senak lepas tu perut cramp tu.. Haa.. Tu kembung perut la tu kekdahnye.. Lagi-lagi time nak dekat datang hais, dia punya kembung tu siap boleh bergendang.. Hee~ Korang ade rasa gitu tak ?



Tentu tentu tak selesakan ? Apa nak buat ? Baring aje la sampai perut lega sket..

Sebenarnya, kebanyakan wanita mengalami kembung perut beberapa hari sebelum datang haid kerana hormon progestron meningkat.. Dinding perut wanita yang dikatakan lemah yang disebabkan oleh komposisi hormon yang dihasilkan.. Ia boleh menjadi semakin teruk pada wanita hamil..


Situasi ini turut menjadikan proses pembuangan melalui saluran pencernaan menjadi sedikit susah kerana perut tidak memberi tindakbalas yang normal seperti hari-hari biasa.. Wanita yang mengalami kembung perut disarankan mengambil banyak sumber serat bagi mengatasi masalah ini..


MACAMANA BOLEH KEMBUNG ?


1 : Pengambilan sumber serat yang terlalu banyak..

2 : Pengambilan pil kehamilan..
3 : Minum minuman gas secara berlebihan..
4 : Pengambilan makanan masin ataupun yang diproses..
5 : Kekurangan protein..
6 : Kurang air dalam badan..
7 : Pengambilan terlalu banyak makanan berlemak..
8 : Alahan makanan..


MACAMANA NAK ATASI MASALAH KEMBUNG PERUT ?


1 : Minum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari..
2 : Elakkan pengambilan makanan yang masin..
3 : Lebihkan makan sayur-sayuran dan buah-buahan..
4 : Utamakan pengambilan makanan segar..
5 : Elakkan makan makanan segera..
6 : Lakukan senaman secara teratur..
7 : Elakkan mengambil makanan yang panas, sejuk dan berlemak..
8 : Elakkan makanan yang memberi ransangan berlebihan pada usus seperti kopi, teh serta coklat..

ADA BANTUAN LAIN TAK ?
SEBAB SAYA MAKAN SEMUA JENIS MAKANAN DAN SUSAH NAK ELAK..


Shaklee ada menawarkan beberapa jenis makanan tambahan untuk membantu mencegah kembung perut dari berlarutan.. TETAPI haruslah tahu sebab dan punca anda mengalami kembung.. 


Sekiranya anda kembung perut disebabkan hormon, kakak mencadangkan anda mengambil GLA COMPLEX yang dapat membantu menstabilkan hormon yang menjadi punca pada masalah kembung perut..



RM 96.73



APA LAGI KELEBIHAN GLA COMPLEX NI ?


  • Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
  • Membantu meningkatkan kesuburan
  • Melegakan PMS ( sindrom pra-haid )
  • Membantu dalam menangani menopus
  • Menguatkan kuku dan rambut
  • Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri
  • Membantu menangai ekzema
  • Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
  • Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
  • Menguatkan imun tubuh
  • Memperlahankan proses penuaan
  • Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
  • Mengawal kencing manis dan darah tinggi
  • Mengawal kolesterol
  • Untuk fungsi saraf

Kalau anda kembung perut disebabkan pemakanan seperti minuman bergas, ubi kayu, petai dan lain-lain anda boleh mengambil PEPPERMINT GINGER PLUS untuk selesaikan angin yang tersangkut kat perut tu..


RM 47.70


SIAPA LAGI YANG BOLEH AMALKAN PEPPERMINT GINGER PLUS NI ?
  • Anda yang badan penuh angin
  • Anda yang sering muntah-muntah dan loya ( kalau anda mengandung, amalkan dan tiada lagi morning sickness !! yeay !! )
  • Anda yang ingin menjaga kebersihan usus 
  • Anda yang suka minum teh pudina
  • Anda yang sering alami perut kembung

LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS