STRESS PUNCA KEGEMUKAN ?

October 05, 2015

Stress punca gemuk ? Biar betul ? Apa plak kaitan stress dengan gemuk ? Mesti korang terfikirkan.. Ye.. Kakak pun sama dok link kan kanap boleh gemuk sebab stress ? Hee~



Ada penyelidikan telah mengesahkan bahawa :


Bila kita stress, salah satu gen yang mengepam keluar protein dan mempengaruhi kadar metabolisme telah menyumbang terhadap keinginan untuk makan.. Ia juga dapat membuktikan bahawa tubuh mengaktifkan FE yang digelar Unc3 dan dalam tak sedar, GEN ini berjaya mempengaruhi nafsu makan kita..


Dalam kajian yang diterbitkan dalam Journal Proceeding of The National Academy of Science di Amerika Syarikat berjaya merekodkan ; aktiviti GEN tersebut meningkatkan Unc3 yang menyebabkan kita berkeinginan untuk makan makanan bergula dan berlemak..


TANDA-TANDA STRESS BELEBIHAN :


  • sakit kepala
  • mudah sakit atau cepat letih
  • masalah pencernaan - cirit-birit / sembelit
  • masalah tidur
  • sakit-sakit badan
  • sakit urat saraf
  • selera makan membuak-buak
  • tiada selera makan
  • cepat marah
  • tiba-tiba menangis
  • berhalusinasi
  • kurang fokus

CARA-CARA MENGHADAPI STRESS

  1. RELAX
    - duduk tegak dan tarik nafas sedalam-dalamnya dan hembuskan perlahan-lahan sambil berselawat dan memberi salam..
  2. tenangkan diri dengan makan buah anggur..
  3. gosok gigi dan anda akan merasa sedikit lega..
  4. berwudhuk dan solat sunat 2 rakaat..
  5. berdoa kepada Allah SWT agar dipermudahkan segala urusan dan dikurangkan bebanan masalah..
  6. luahkan apa yang dirasakan kepada orang yang kita percayai..
  7. fikirkan perkara yang indah-indah..
  8. lakukan senaman ringan seperti Yoga..
  9. beriadah..
Cari dan gali apa punca yang menyebabkan kita stress dan jangan menyembunyi kan sebarang tekanan yang menghantui diri.. Takut nanti sekali meletup, habis orang sekeliling turut mendapat impak yang tak sepatutnya..

Selalunya kalau kakak stress, jarang kakak mengamuk atau menangis.. Sebaliknya kakak amik tindakan untuk duduk bersendirian kat dalam SOHO ( Small Office Home Offce ) sambil ditemani lagu-lagu sentimental dan secawan kopi.. Hee~ Keadaan mestilah gelap.. Keadaan kakak stress pun biasanya tak lama, dalam sejam dua, lepas tu okay dah.. Kakak anggap setiap ujian dan dugaan yang terjadi adalah salah satu nikmat sebagai manusia yang masih mempunyai hati dan perasaan untuk menimbang tolak mana yang baik dan yang buruk..

Wallahualam..

Lately, sejak kakak berkawan baik dengan B COMPLEX Shaklee, memang rasa lama dah tak menghadapi moment stress tu.. Hahahah~ Mungkin sebab adenya kandungan seperti ?

B5 : Pantothenic Acid – Membantu mengurangkan Stress Mental/ Fizikal..
Sebotol tahan 4 bulan..
Retail price : RM 56.98
B6 : Pyridoxin – Mengawal Serotonin di dalam otak kerana ketidakseimbangan serotonin akan mendorong kepada kemurungan..
B9 : Folic Acid – Vitamin B9 dalam membantu fungsi neurotransmitter, juga dapat mengurangkan tekanan..

Nakkan khidmat nasihat kesihatan secara PERCUMA ? hee~ jadilah pelanggan kakak dan nikmati pelbagai keistimewaan.. ade free gift tau.. eksklusif untuk pelanggan kakak jek..



LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS