TIPS BANYAKKAN SUSU BADAN

by - December 14, 2015

ya.. ya.. ya.. orang sekeliling kakak ramai yang baru lepas bersalin kot.. ada tu sekejap jek menyusukan anak, ada tu memang tekad - nekad nak sampai 2 tahun 6 bulan haa.. tapi korang tau tak cara yang betul dalam penghasilan susu badan ni ? hee~ jom kakak SHARE 7 TIPS BANYAKKAN SUSU IBU..

1 : BERTENANG

  • korang kena la bertenang sebab tekanan merupakan salah satu punca penghasilan susu terganggu..
  • tindakbalas hormon akan menuetralkan dan membantu proses pengeluaran susu badan..
  • korang bleh try gini : masa memerah / menyusukan baby, cuba bayangkan perkara yang indah-indah jek.. tak kisah la ape pun.. janji indah sajeeee..


2 : POSITIF

  • ramai mak mak risau tentang penghasilan susu badan semakin hari semakin berkurangan, baby plak asyik merengek jek..
  • otak merupakan organ utama yang mempengaruhi tindakan manusia.. setiap fikiran atau idea yang dijana oleh otak akan dihantar ke anggota badan yang lain untuk bertindak..
  • korang kena ubah mindset korang.. dari so - so kepada "ya !! aku boleh habiskan tempoh penyusuan baby hingga 2 tahun 6 bulan !!"
  • ubah cara korang berfikir.. sila positif.. bila korang positif, otak akan menghantar isyarat ke kelenjar payudara untuk menghasilkan susu yang lebih banyak dan melancarkan pengeluaran susu badan..


3 : SUPPLY & DEMAND

  • korang tau tak ape tu supply & demand ? hee~ jom kita study sket..
  • korang kena tau lebih banyak susu dikeluarkan, lebih banyak lagi susu akan dihasilkan.. ni la yang dipanggil supply & demand..
  • bagi jek baby korang menyusu sekerap mungkin dan baby seharusnya disusukan mengikut kehendak mereka.. tiada jumlah yang tetap dan waktu yang tetap untuk seseorang baby..
  • susu badan yang dihasikan sebenarnya cukup untuk baby mengikut umurnya.. jadik.. tak payah risau la baby kerap merengek walaupun lepas beberapa kali menyusu..


4 : PERAH SUSU BADAN

  • ni tak payah nak bagi tau ni sebenarnya.. hee~ kalau nak simpan stok, kena la perah banyak-banyak..
  • korang, mak mak yang bekerja disarankan memerah susu kat tempat kerja.. amik la sikit waktu rehat tu untuk memerah.. buat jadual dan perah secara konsisten..
apa la yang mommy ni amik kan sampai stoknye banyak gini ? hee~ 
** rujuk gambar kat bawah **


5 : KOSONGKAN PAYUDARA

  • hah ? cane plak tu kan ? hee~
  • kosongkan payudara maksudnya, bagi baby menyusu / pam sekerap mungkin sebba payudara tidak seharusnyadibiarkan membengkak penuh dengan susu..
  • nak senang faham : lebih banyak ruang kosong di kantung payudara lebih banyak susu yang akan dihasilkan.. 


6 : AMBIL SUPPLEMENT

  • susu ibu yang pekat adalah susu yang berkualiti dan mengenyangkan baby walaupun kuantitinya sikit..
  • biasanya mak mak yang sibuk akan mengambil milkbooster untuk membantu dalam penghasilan susu badan.. dan korang digalkkan mengambil milkbooster dari sumber semulajadi sebab ianya lebih selamat.. hee~ 
  • contoh ? kat bawah ni..
ni jek rahsianya.. set asas.. hee~ semua ni RM 313.77.. harga retail.. kalau jadik ahli lagi murah tau.. 
boleh tahan lebih dari 2 bulan..
** gambar ini berkaitan dengan gambar sebelumnya.. hee~ **

7 : AIR SUAM

  • air merupakan elemen penting dalam sistem tubuh badan manusia.. 
  • minumlah sekurang-kurangnya 3 liter sehari bagi mengelak korang kekurangan air dalam badan sebab kalau kurang air dalam badan akan menyebabkan kulit menjadi kering terutamanya ibu yang menyusukan baby yang sedang dalam proses memperbaiki sistem tubuh badan selepas bersalin..
kalau nak kan info yang lebih tentang penyususan, boleh juga ke SINI

with love ;

You May Also Like

0 comments