PUNCA SAKIT TULANG, KAKI KEJANG DAN LENGUH BADAN KETIKA HAMIL

January 14, 2016

dah biasakan kalau time pregnant jaa, mesti sakit sakit badan, cepat penat.. paling tak best kaki cramp ( kejang ) waktu pagi dan malam.. serius tak best okay.. hee~ kalau nak kata itu fenomena biasa, sebenarnya dah ramai anggap benda tu luar biasa bila dpaat menangani maslaha tersebut.. yang jadik luar biasa kat ibu ibu hamil yang tak tau cemana nak atasi..




kengkadang, ada tu lagi sanggup tahan sakit sebab tak nak amik tau dan acuh tak acuh konon sakit tu boleh hilang sendiri.. hee~ * lap peluh yang menitik kat dahi *

korang yang ibu ibu hamil ni tau tak ape punca utama korang sakit tulang, kaki cramp, lenguh lenguh badan ni ? haa.. tau kan ? ye.. kurang bekalan KALSIUM dalam badan kesan dia bukan jek jangka masa pendek tapi sampai ke tua sok effect nye..

jom cek balik ape tanda-tanda kurang kalsium dalam badan ketika hamil :


  • kebas dan rasa mencucuk keliling mulut, jari-jari tangan dan kaki
  • kejang otot
  • wheezing ( pernafasan berdehit )
  • susah menelan
  • mood swing
  • mudah letih
  • pergerakan tidak terkawal
  • jantung berdegup lebih laju dari biasa
  • sesak nafas
  • kulit kusam
  • rambut kasar
  • kuku rapuh
  • psoriasis / ekzema
  • kulit kering
  • susah nak tidur
  • kaki cramp ( simpul biawak )
  • berdebar-debar
  • gigi reput
  • paras kolesterol tinggi
  • rheumatiod arthiritis
sumber kalsium !!
mampu ka nak makan semua ni dengan konsisten ? hee~


kalau korang boleh konsisten hari-hari amik dos kalsium yang sesuai, okay la.. hee~ walaupun kakak kurang percaya sebenarnya.. * gelak besar ni * tapi.. sebaiknya amik kalsium + magnesium sebab bila ade magnesium, penyerapan kalsium jadik lagi cepat dan efektif..


nah !! testimoni sket.. tak best tau bila sakit sakit sendi time pregnant..

hanya yang dah rasa SHAKLEE EFFECt jek tau betapa seronok bila tak de masalah dalam menjalani hari hari pregnant.. 9 bulan 10 hari ( boleh jadi lebih ) smooth jaa.. kalau nak g shopping pun tak de masalah sebab densiti tulang kuat dan padat.. hee~

_________________________________________________________________

You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS