10 TEMPAT MENARIK DI MELAKA YANG KORANG WAJIB SINGGAH

April 03, 2016

bila sebut jek MELAKA mesti korang terbayangkan kuih buah melaka kan tak pun korang terbayang sejarah tingkatan 1 yang ceritakan pasal Parameswara apebagai tah tu kan ? kan ? hee~ disebabkan kakak tak minat subjek Sejarah, kaka tak brape nak amik port la pasal tu.. tapi.. entri ni kakak taip sebelum kakak ke Melaka.. yeay !! 

"hello MELAKA !! apa khabar ? lama tak jumpa.."
hee~ berlakon jek tu..

cepat betulkan Melaka membangun mentang mentang negeri kecik, senang nak jaga, kemain tau.. dan disebabkan negeri ni kecik la kakak tak pernah sesat masa belajar kat sana dulu tapi sekarang ni mesti bergantung sepenuhnya kat waze.. hee~ ape guna ade teknologi baru kan ?



sebelum kakak gerak, macam biasa la kena buat itinerary nye pon.. dah kata pengurus perjalanan kan kita pulun la ikut kesesuaian.. hee~ disebabkan kami sekeluarga kat MELAKA 3 hari 2 malam.. mula mula sekali kakak nak pergi ( buat buat merenung ke atas sambil mentol keluar kat tepi kepala ) hahahah~ mengalahkan Shin Chan..


1 : A'FAMOSA



g sana nak tangkap gambar jek.. ape la khabar dia kan ? kalau dulu, ni la tempat kakak melepak bila kelas batal atau pun hujung minggu.. lepak ramai rmaai macam pelancong.. haa.. gittew-- sekarang ni dengar cerita tempat ni da jadik port mat indon, mat bangla lepak carik awek Malaysia.. hahahaha~ kusut btol bila dengar pasal tu.. tapi tak pe.. kakak nak g jugak !!


2 : FREEPORT A’FAMOSA OUTLET VILLAGE


Tempat Menarik Di Melaka

tet tenet tenet-- hahaha~ nak g sini !! kena g sini tak pedulik !! memang kalau ikut kan plan tak de lansung nak shopping sebab nanti nak ke JPO.. tapi alang alang dah sampai MELAKA, kita singgah jek la sini tengok ape ade.. kalau terbeli pape tu kira bonus la kan.. ala kalau takat jenjalan jek pun tak membeli pun tak pe.. serius tak pe.. hee~

kakak ade la study sket pasal tempat ni yang katanya ade lebih kurang 80 outlet ni menawarkan barangan original ( dah tentu la kan.. hee~ ) dengan tawaran dari 30% hingga 70%.. wehooo-- tetiba kakak tak berapa nak yakin nak singgah nanti takut kalau tak sambar satu dua ketol, kakak menangis tepi bucu katil nanti.. ( ya.. sesi korek tabung telah bermula.. hahahah~)


3 : STREET ART MELAKA


Tempat Menarik Di Melaka

nah !! tempat baru lagik !! kakak baca la kan Street Art ni ade kat sepanjang persisiran sungai Melaka yang kalau korang naik River Cruise tu korang boleh nampak.. haa.. tapi kakak tanak la naik cruise tapi nak jenjalan macam orang orang bersantai nun.. ala.. Melaka jek kot.. kalau setakat nak jalan kaki ape la sangat kan.. hee~ tempat ni memang kena g ni..


4 : MENARA TAMING SARI



hee~ ini memang tak pernah dibuat orang tapi nak jugak buat la.. bukan selalu kan.. minah Melaka balik Melaka nak naik Menara Taming Sari.. kisah plak hakak kan ? janji dapat naik.. tengok la nanti cemana jadik nye.. sebab kalau gayat tak dapat la nak naik kat port seterusnye.. huu~ kita try test jek yang ni.. sebab dia bergerak kan.. okay kot.. kena mengucap banyak banyak la nanti..


5 : THE SHORE SKY TOWER


Tempat Menarik Di Melaka

ye.. kakak tak yakin kakak nak naik tempat ni tapi macam teringin plak.. hee~ tak pe.. kita masuk dlaam list tempat best ni dulu.. mana la tau tetiba jasik berani plak kan nanti.. dapat la merasa macam naik ke angkasa lepas ( terikut ikut aiman berangan la ni.. hahahah~ )

katanya tempat ni terletak kat tingkat 42 The Shore Shopping Gallery ( shopping mall pulak.. matilamaknak !! ) tapi yang menarik perhatian kakak bila tengok lantai dia tu.. e.. seram tapi nak kena try jugak..hee~ tapi kena mintak permision encik suami dulu la.. kalau anak-anak gayat, memang hampa la impian kaka yang ni ( tapi kena try jugak pujuk.. hee~ )

bayaran masuk untuk dewasa RM 18.00 dan kanak-kanak RM 15.00.. okay la tu kan RM 66.00 hengget untuk tahan gayat.. ini kalau pujuk cemana pun ni susah nak dapat ni.. hee~


6 : ASAM PEDAS HAJAH MONA



port orang ramai pergi makan yang kakak dah lama tak pergi.. hee~ last pergi masa sem 3 kot.. lama sangat dah.. tapi ni terasa nak singgah jap tengok tempat kenangan ( cis !! ) nak rasa asam pedasnye sama tak macam dulu.. 


7 : ASAM PEDAS ORI ABG PIE, BUKIT CINA


nah !! kakak google tapi tak jumpa gambar yang clear tapi tak pe ni memang port kakak makan malam kalau singgah jenjalan kat Melaka ni.. hee~ memang ramai orang kadang tu kena berdiri la jap tunggu orang len bangun baru la dapat melabuhkan punggung dan perut.. yang penting, seme ikan ikan yang dorang buat asam pedas ni fresh.. terasa fresh nye tu.. hee~ sape yang hantu pedas boleh la try.. nanti kakak bukak entri lagi satu cite pasal kedai makan ni..


8 : MASJID SELAT



selalu menyinggah kat surau surau kecik jek kan, kali ni memang niat kakak nak masuk Masjid Selat ni.. hee~ mesti punya kali ni.. dengar cerita kalau time air pasang, masjid ni nampak macam terapung.. kan ? kan ? kan ? yassss--- that moment yang kakak nak tengok..


9 : ROTI CANAI KAYU ARANG



katanya kat Bachang tapi serius kakak tak pernah pergi.. hee~ baca baca blog orang katanya jugak sedap.. disebabkan orang kata sedap, kita redah nanti.. 


10 : DATARAN PAHLAWAN



weehuuu-- ini kalau tak pergi ni mau menangis bila balik KL nanti.. memang kena pergi dan tengok la ape boleh tapau kat sana kengkonon buat buah tangan.. ape barang kan beli fridge magnet kan.. hee~ dah la 5 minit jek kalau jalan kaki dari hotel kitorang.. lagi la galak.. kalau encik suami dan #duanur tanak g pun kakak boleh jalan kaki sendiri.. bijak tak kakak ? ( menyengih.. hahahah~ )

in shaa Allah.. trip ringkas dan kakak nak anak-anak happy.. ni tempat yang kakak nak g jek.. nanti mesti tonggang langgang sebab anak-anak nak g tempat yang dorang boleh main dan perabiskan duit.. hahahaha~ tak pe.. setahun kot kumpul duit untuk family trip ni.. walaupun dekat setakat 150 km jek--

nanti kakak update lain trip g Melaka ni.. ala.. Melaka jek pon-- hee~


LOVE ;


You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS