LIMAU NIPIS ; PETUA ORANG LAMA UNTUK JAGA KESIHATAN DALAMAN DAN KECANTIKAN

by - November 09, 2016

haa.. kecur airliur tengok gambar nih saje.. hee~ dok lah terbayang jus detoks yang masam masam tu ade plak daun pudina sehelai dua.. heiho !! segarnya rasa.. tapi !! korang tau tak buah limau nipis nih bukan setakat untuk detoks jek tapi banyak khasiat lain untuk membantu merawat kesihatan..


limau mipis nih bukan takat sedap buat air, minum sejuk tambah plak dua tiga helai daun pudina.. pergh !! minum time tengahari.. memang syahdu jek rasa anak tekak.. hee~ kan ? banyak khasiat walaupun harga dia murah jek.. semua mampu beli..

KHASIAT LIMAU NIPIS

1 : MERAWAT PENYAKIT DARAH TINGGI
  • caranya : ambil sebiji limau nipis dan perah airnya kemudian campur dengan segelas air suam.. amalkan setiap pagi..
2 : TURUNKAN BERAT BADAN
  • caranya : amalkan setiap hari dengan meminum perahan air limau nipis yang dicampur bersama air suam.. haa.. jangan terkejut nanti tetiba selim melim.. hee~
3 : MASALAH KURANG DARAH
  • caranya : sediakan sebiji kuning telur + sesudu madu asli + perahan limau nipis sebiji + perahan air daun bayam merah ( segenggam daun ) dan campurkan kesemua bahan dan minum pada waktu pagi dan petang..
4 : MENGEMPISKAN PERUT
  • wanita lepas bersalin memang selalu risau bentuk badan 'mengembang'.. kan ? hee~ nah !! caranya : ambil air perahan limau nipis dan dicampurkan dengan kapur sirih + minyak kayu putih.. campurkan kesemuanya dan disapu pada bahagian perut dan pinggang, serta paha.. lepas tu jangan lupa berbengkung ketat ketat..
5 : MELEMBUTKAN KULIT
  • caranya : jadikan limau nipis sebagai scrub dan tenyeh rata keseluruh tubuh.. haa.. kalau yang kulit muka berminyak tu memang sesuai sangat tau.. hee~ amalkan selalu, dah tak payah beli sabun mandi.. jimat dapat, manfaat kecantikan kulit pun dapat..
6 : MEREDAKAN BATUK
  • caranya : perahan air limau nipis dicampur dengan garam kasar dan sesudu madu asli.. tambah la air suam sikit kasik mudah larut.. hee~ minum macam ubat batuk tu.. in shaa Allah.. mujarab..
haa.. sape kata kalau nak sihat, nak cantik kena keluarkan modal lebih ** tapi kalau ade modal, ape salahnya berlebih lebih.. hahahaha~ **.. LIMAU NIPIS jek.. lepas nih habis la stok limau nipis kat pasar borong.. hee~ seme pakat mandi air limau.. wangi--


You May Also Like

12 comments

  1. walaupun kecik,banyak kegunaannya ni..natural dan murah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! tak payah nak bermodal sangat.. hee~

      Delete
  2. info yang bagus. banyak manfaat buah limau nipis ni kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan ? hee~ jangan lupa buat tau..

      Delete
  3. selalu je spare dekat rumah tapi kalau nak buat air mila lebih prefer lemon dan madu, bau sedap.kalau suam-suam tu sedapnyaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !!! dia punya segar tu memang best + bau pun best.. hee~ kakak pun suka..

      Delete
  4. Replies
    1. hee~ lelaki pun boleh tau.. jangan lupa buat eh..

      Delete
  5. Sedapnyaaa. Buat air. Sejukk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !!! hee~ minum plak time tengahari panas..

      Delete
  6. Jeruk Limau itu emang bagus buat kulit ya.. cara gunain ke mukanya kaya gmn ya ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah.. nngak dicubain, ngak tau.. hee~

      Delete