25 HARI MENJELANG RAMADHAN AL-MUBARAK ; DAH READY ?

by - May 01, 2017

haa.. dah bersediakah ? hee~ kakak ? alhamdulillah.. sedaya upaya yakin dah bersedia, cuma menu untuk berbuka dan bersahur belum buat lagi.. selalu time-time gini dah siap dah menunye.. em.. punya tak sempat ha.. esok esok la kot kalau ada masa sikit..

haa.. selamat Hari Pekerja untuk semua yang bekerja, lagi-lagi surirumah tangga yang bekerja 24 / 7 tak reti rehat dan berhenti.. tahniah !! sebab setiap tahun kita / korang lah pekerja terbaik walaupun tak de pape award dan sijil penghormatan buat kita.. tahniah rakan sekerja !!

jom !! hee~
kalau ikutkan, bulan Mei yang padat untuk kakak gayanya.. dan kakak pun dah susun beberapa aktiviti untuk kakak dan family pada hujung minggu.. disebabkan kakak dah mula turun pergi review event ape bagai, masa dengan keluarga jadi singkat dan terhad.. hee~ nak tak nak, memang kena bincang dan plan apa aktiviti yang encik suami dan #duanur nak..

MEI 2017

dari sisi perniagaan Shaklee kakak, alhamdulillah.. permintaan masih ada dan kakak juga mengendalikan group kakak sendiri iaitu, Sa'adah ( kebahagiaan ) Circle.. ada yang memang buat bisnes dan ada yang makan sendiri jek.. tak kisah.. tapi bila dah sign-up sebagai ahli, kelebihan memang banyak la..


pada bulan Mei jugak, umat Islam akan mula berpuasa !! yeay !! alhamdulillah.. semakin hampir, semakin berdebar.. bukan ape, mengenangkan #duanur ni.. macam tahun lepas, bangman berjaya puasa 24 hari.. penuh tau.. bukan puasa setengah setengah hari.. memang awal-awal tu nampak la bangman lembik semacam.. tapi !! lepas beberapa hari, nampak bangman excited.. kakak pun ikut excited.. hee~

HIKMAH BULAN PUASA

1 : disiplin waktu
  • nah !! celah mana pulak kan ? sebab bulan puasa ni kan macam tak brape nak ada aktiviti sangat sebab tu korang santak tido sampai ke petang.. hee~ itu adalah salah.. tips untuk korang kekal fit dan kuat pada waktu siang, badan kena la cukup rehat hal ini membuatkan waktu tidur malam kita lebih konsisten * mungkin seawal jam 10.30 malam kan * 
  • bangun untuk makan sahur pun dikira melatih korang bangun awal pagi untuk mendapatkan rezeki ( makanan )

2 : keseimbangan dalam kehidupan
  • hakikat yang jelas kita adalah hamba Allah SWT yang diperintahkan untuk beribadah tapi dek kesibukan duniawi, kita jadi lupa akan tanggungjawab kita.. haa.. bila menjelang jek bualan puasa ni, secara otometik nya ganjaran pahala itu yang kita kejarkan akan menjadi rutin.. best kan ? mana tau lepas puasa pun kita terbiasa.. lagi lagi part solat berjemaah dan bangun awal subuh.. hee~

3 : mempererat silaturrahim
  • kalau bulan Ramadhan ni benda paling jelas kita dapat tengok SILATURRAHIM sesam muslim.. ada yang memberi dan ada yang menerima.. ada yang menyampaikan ada yang menyambut.. 

4 : kesedaran tentang ibadah berpuasa
  • tujuan kita dianjurkan berpuasa adalah melatih diri supaya dapat menghindari segala dosa secara terang mahupun secara sembunyi.. haa.. kalau sebelumnya kita selalu bermaksiat, tapi bulan puasa mesti segan nak buat kan.. tu salah satu cara kita melatih diri la tu..
  • dia sama macam ibadah berpuasa.. sebulan kita solat lima waktu penuh siap pakej tarawikh dan tahan lapar serta dahaga.. lepas bulan Ramadhan tak pelik la kan kalau kita kekal kan momentum tu..
  • kalau korang nak tau jugak.. bulan puasa juga mengajar kita menjaga kesihatan * lebih kepada membaik pulih kesihatan sebenarnya *.. haa.. ce korang bayangkan.. 11 bulan kot korang melantak, makan, mencekik segala jenis makanan.. sebulan jek untuk korang repair balik usus dan kesihatan dengan mengawal dari aktiviti tu * nanti kita cerita pasal berpuasa pada hari putih.. ingatkan kakak ye.. hee~ *

5 : setiap kegiatan mulia merupakan ibadah
  • setiap langkah kaki yang menuju ke arah kebaikan ( g masjid untuk beribadat - berbuat baik sesama makhluk - senyum - siram pokok bunga - kasik kucing jalanan makan ) akan tercatit pahala.. haa.. nampak tak betapa bestnye puasa ni.. hee~ setiap ape yang korang buat baik, akan dapat bahagian korang.. dan dalam sebulan tu kalau korang berterusan * konsisten la gitu.. * tak pelik la tabiat baik tu akan terus berlanjutan walaupun selepas Ramadhan..

6 : belajar persyukur
  • pelarian kat luar sana mati sebab tak cukup makan, tapi lain kat Malaysia ni.. ramai mati sebab terlebih makan.. hee~ cemana ? berbalik kepada point nombor 2.. tak salah bersederhana.. berbuka dengan semampu kita * kalau makan banyak banyak nanti perut padat.. nak terawih cemana kan ? * jadik nya.. bersyukur dengan apa adanya.. kalau korang kaya, lahir dlaam timbunan emas, nak makan ayam turki pun tak pe.. korang mampu.. eh !! berbuka dengan segelas ESP Shaklee + kurma pun dah kenyang tau.. haa.. jangan main main..

7 : berhati hati dalam perbuatan seharian
  • boleh tahan lapar dahaga ? serius ni ? hee~ tapi boleh tak kalau korang tahan juga mulut, tangan, kaki, mata * semua anggota tubuh badan kita laa * dari melakukan maksiat sembunyi ? okay.. klaau boleh.. ngam-- lepas habis Ramadhan pun korang akan terbiasa untuk terus tinggalkan perkara perkara yang tak baik tu.. in shaa Allah..

RUTIN SEBELUM PUASA

memang kakak dan suami akan standby suppelement untuk #duanur kekal cergas dan bertenaga disamping menjaga kandungan nutrisi mereka.. hee~ merengek ? tak.. memang dornag tak merengek.. walaupun masih muda dan masih lasak tak reti diam, ingatkan bulan puasa nak la dorang rehat rehat kan..

harapan--

hahaha~ alhamdulillah.. tahun lepas sebagai tahun mereka belajar dan hasilnya sangat success tanpa ada rengekan.. eh !! ibu tak paksa dorang pun sebab masih bawah umurkan ( yang wajib pada mereka adalah diajar solat 5 waktu.. ) tapi dorang yang nak..


antara supplement yang kami sediakan untuk #duanur ( untuk kami suami - isteri jugak.. hee~ ) MEALSHAKES + ESP + PERFORMANCE DRINK..

set paling HOT menjelang puasa.. hee~ baik grab korang punya..

PROMOSI SHAKLEE MEI 2017

ape promosi Shaklee bulan Mei 2017 ni ? hee~ best !! 


korang dah ready nak puasa ? hee~ 25 hari bukan masa yang panjang tau.. pejam celik pejam celik dah sampai masa.. jom standby dari sekarang !!

You May Also Like

2 comments

  1. tengah bersedia ni..fikir nak masak ape..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ sama !! atie pun tak buat list lagik.. adoi..

      Delete