AKU -- LAH BUDAK JUAL 'SPENDER' ITU ; KINI SUDAH DEWASA !!

August 08, 2017

kenangan sungguh bila menyebut BUDAK JUAL 'SPENDER' tu.. eh !! tak.. kakak tak jual pun benonye.. cuma gelaran untuk kami kami - pelajar masa sekolah rendah dulu.. kenapa ? bagaimana ? hahahaha~ ni nak cerita la ni..

ya !! itulah budak jual 'spender' nya !! hee~
dari darjah 1 sampai darjah 6, kakak dihantar bersekolah di sekolah yang mana kesemuanya adalah PEREMPUAN.. ya.. pelajarnya perempuan ** pakgad lelaki - pakcik Karim, uncle kantin lelaki sebab dia UNCLE **  kat mana ? seperti gambar di atas, sekolah tersebut terletak di Petaling Jaya..

kat sekolah tu la kakak belajar kenal kawan, mantapkan lagi ABC, belajar pecahan, apa itu pembolehubah yang dimalar kan.. hee~ sangat banyak kenangan yang kalau boleh nak flashback semuanya memang tak nampak lansung negatifnya.. dah nama pun fasa membesar bak juara.. tak fikir pun apa akan jadi kemudiannya yang ADA hanya explore sebanyak mungkin pengalaman..

pintu pagar utama..
kawasan bertar depan pagar ni dulu pernah jadi tempat perhimpunan kami.. haa.. betul !! depan ni jek.. dan duduk atas tar tu.. tak de pun mak ayah yang komplen.. hee~ 

6 ANGGERIK
 kelas tak banyak pun.. setiap darjah, ada 3 kelas jek..

  • Anggerik
  • Bakawali
  • Cempaka
sebab kelas terhad, pernah juga la kongis kongsi kelas.. hee~ cuma ada 3 blok jek pun.. cukuplah tu dari tak de kan.. pun ada kelebihan juga bila sekolah kecik ni.. dapat hafal semua nama dan muka cikgu..

kat kelas 6 Anggerik tu juga la kali pertama dan terakhir buku kakak dicampak keluar kelas sebab tak dapat nak bezakan antara GERAI dan KEDAI masa buat karangan Bahasa Melayu.. nama cikgu yang campak buku kakak tu, Cik Normah.. memang terkenal dengan bengis dan garang..

p/s : kalau Cik Normah ingat kakak lagi.. memang kakak nak jumpa beliau dan peluk lepas tu nak cakap "terima kasih cikgu sebab jadi pengkritik pertama saya !! jom saya belanja cikgu minum kopi.."

kalau nak kata pasal persaingan dari segi pelajaran, sebenarnya kuat jugak sebab ramai pandai-pandai kot.. 1B - 2B - 3A - 4B - 5A - 6A.. nampak ? kakak struggle masa darjah 4 sebab memang fokus nak naik kelas jek.. terkesan jugak la.. sampai harini memang takkan lupa macamana kakak paksa diri belajar untuk naik kelas.. hee~ ** tetiba sebak **

Pavillion
sebelum adanya Pavillion, Kuala Lumpur.. Petaling Jaya dah ada Pavillion -- lah !! hahaha~ ya !! kalau ada pape majlis ke, minggu bahasa ke memang kat sini la tempatnya.. kalau time nak masuk kelas kan kena beratur dulu kan ? dan kalau hujan, sini la jadi tempat kami beratur.. memang padat la..

dah kalau ramai-ramai perempuan, paling takut kes KUTU.. ya ampun !! kalau sorang dah kena tu, yang lain standby jek la.. memang tak boleh nak elak dah sebab benda tu hidup atas kepala kan.. 

tempat tunggu bas sekolah
dulu tak de pagar tu tau dan akan kelihatan motosikal / basikal acik acik yang jual jajan.. hahahha~ paling win masa tu limau kasturi dipotong 2 lepas tu letak asam masin.. nyum !! sedap weyh !! kecur air liur..

dan !! siapa beli, kalau pengawas nampak kena plak tulis nama.. hahaha~ adoi.. manis betul kenangan tu seme yang takkan kakak dapat kat tempat lain..

kakak dulu tak de la aktif sangat.. hee~ serius.. tak.. kalau takat bersukan memang OUT la sebab kakak dikategori kan katek berbanding kawan-kawan yang lain.. ha'ah.. walaupun dah darjah 6, kakak masih tak tak berapa nak KAKAK.. cuma kalau pertandingan, segala tok nek pertandingan memang kakak akan join..

  • wakil sekolah pertandingan perbahasan
  • wakil sekolah pertandingan sajak / syair
selebihnya wakilkan kelas untuk minggu bahasa jek-- okay la tu carik pengalaman.. dan memang takkan lupa macamana ayah kakak 'bukak kelas tambahan' kat rumah sampai pukul 3 pagi dan ajar kakak mantapkan lagu syair kakak untuk pertandingan syair sempena Minggu Bahasa Melayu..

eh !! kakak menang tau.. hee~ 

kakak mula join kumpulan koir masa kakak darjah 4.. masa tu KRU memang femes dan kakak ade geng yang memang minat melalak.. dalam tengah menyanyi, cikgu terdengar.. ha.. sudah.. 

persembahan koir.. haa.. masa ni darjah 3.. sape nampak kakak ?
pun persembahan koir.. masa ni darjah 5 kot..
selain wakil sekolah untuk pertandingan, kakak pun pengawas sekolah.. ** ya !! silakan gelak.. ** hahaha~ darjah 4 jadi pengawas pelatih dan darjah 5 baru naik jadi pengawas sepenuh masa.. sepanjang jadi pengawas tu, sekali kakak pernah kena gantung jawatan.. kenapa ? sebab terlebih nakal.. ye !! betul.. tapi seminggu jek.. lepas tu kena bertugas balik sampai habis.. hee~

hahahah~ ini paling WIN !! sape jumpa kakak ?
cukup 4 rumah sukan.. zalikha - razana - rabiah - hazrini.. hahaha~ masa ni tak ingat jual ape..
nampak ? betapa kakak rendang banyak !! hahaha~ sweet kan gambar ni.. ade kesan lipatan.. tandanya ada seseorang yang simpan gambar ni dalam beg duit..
hahahahaha~ mana kakak ? ce teka !! ce teka !!
dah habis UPSR !! yeay !! merdeka terok !! hee~
kalau diizinkan kakak putar balik masa, kakak nak patah balik dan nikmati sebaik baiknya zaman kanak-kanak kakak.. lain maciam weyh.. serius.. kawan-kawan, cikgu, pelajaran.. lain.. sangat lain.. 

kenapa SPENDER ??

  • benda ni penat kakak nak explain dari dulu tau.. hahaha~ tapi.. lencana sekolah kami berbentuk seakan benda tu.. dah tu singkatan dari SEKOLAH JALAN SELANGOR ( SJS ) - sekolah jual spender.. 
kalau sekolah lain ( biasanya sekolah Bukit Bintang - sekolah kesemuanya lelaki ) la yang selalu mengutuk kami.. dan berbalas la.. mana boleh diam jek.. hee~ bila ko dah duduk dikalangan perempuan, semangat nak protect antara satu sama lain tu kuat.. walaupun bukan dengan kuderat, dengan jelingan pun jadik la.. hahahaha~

serius rindu !!

walaupun selepas 19 tahun, tiap kali lalu kat sekolah ni encik suami + anak-anak akan dengar cerita yang sama dari kakak.. hahahaha~ nasib la kan..

banyak lagi nak cerita.. tunggu panggil budak-budak reunion dulu.. hee~ ye !! nanti kakak sambung..

You Might Also Like

4 comments

  1. pernah masa darjah 2 sekolah semua perempuan ms tu dok ngan nenek kt kampung pastu dh pindah kl sekolah campur...amboi aktif kecik2 tu ye masuk koir

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman sekolah semua perempuan ni lain.. hee~ sebab tak de lelaki, kebergantungan antara satu sama lain tu kuat.. alhamdulillah.. ukhwah pun masih kuat walaupun selepas 19 tahun tinggalkan sekolah..

      Delete
  2. Hahaha... title mengundang pompuan jual spender kalau panties ok lagi.
    Mrs. A pun suka join Alumni sekolah.
    Alumni STAD eh! tetiba hahahaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ kan !!! masa tu SPANDER yang sesuai.. asal ada bahan yang nak dijadikan perang.. biasa la..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS