RESEPI PUDING CARAMEL KUKUS

August 02, 2017

senang jek lahai rupanya.. hee~ firstime kakak menggodak dapur semata-mata nak siapkan sejenis makanan manis bernama Puding Caramel.. kalau tengok kat zon resepi, ramai dah share pasal resepi puding caramel ni tapi kakak baru nak buat.. sejenis betol kan.. hahahaha~ korang layan jek la..

mana yang tak pernah buat, nah !! bahan yang sangat sedikit dan simple yakmat !!


bahan kakak pun tak de la beriya mana sebab tak plan lansung kot.. jadik la ade :

  • gula putih
  • telo ayam 4 biji
  • air suam
  • susu Dutch Lady Full Cream - dakaina punya.. hee~
senang jek caranya sebab tu kakak buat, kalau tak mana mau nye lahai.. dah la confirm kakak makan sensorang.. baik beli je kan ?

CARA-CARANYA

1 : masak gula putih tadi sampai cair dan keperangan.. haa.. dah tentulah kakak letak air sikit sebab tanak dia melekat terok.. sampai cair dan perang tau..

2 : dalam masa yang sama, pegi la blender telo ayam 4 biji tadi dengan susu dalam kotak tu.. hee~ kakak tak de mixer, jadi kakak pakai blander je.. ye.. blender tu pun kakak buat blander cili kering tapi dah basuh bersih sampai hilang bau la..


3 : masukkan gula putih yang dah cair tadi kat dalam bekas dan sejukkan.. kalau korang nak tau, gula tadi cepat sejuk dan mengeras tau.. jadi.. lepas jek masak gula putih tadi dan suam suam ** pandai korang la nak budget suam tu cane.. ** terus tuang kat dalam bekas..

4 : agak dah sejuk gula tadi, tuang plak bahan yang korang dah blander tadi.. agak-agak korang la nak tebal mana.. kakak tak suka tebal sangat.. jadi biashe biashe jek sudah..

5 : kukus 15 minit !! 

untuk jiran kakak.. nak pulang kan balik piring dia.. hee~

dah kukus tu korang kena terbalikkan sesiap kat atas dulang ke, pinggan ke, piring ke.. kalau korang terus masuk dalam peti ais nanti beku plak gula tadi.. hee~ tak jadi dah..

okay tak ? senang tak ? hee~ kakak tak reti nak masak lepas tu menyusahkan diri.. jadi kakak masak senang-senang jek.. sape sejenis kakak jugak akan faham betapa penatnya nak kemas dapo lepas masak.. kikikiki..

You Might Also Like

6 comments

  1. Sedapnya caramel pudding ni Atie. Fav ana ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ favorite atie jugak ni ana.. tapi tak boleh nak makan selalu sebab manis melekit..

      Delete
  2. fav juga..aritu 1st time buat tp versi bakar..tk share lg resepi kt blog hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. kan.. ade juga resepi bakar.. nanti nak try juga yang tu..

      Delete
  3. Nmpk mcm senang je? Huhu nnt leyh try...tatau jd ke x haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ try jek kalau tak, tak tau jadi ke tak..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS