TEKNIK 'MENARIK' FOLLOWERS MASUK MACAM AIR DI AKAUN INSTAGRAM

by - October 11, 2017

nah !! kecoh sangat pasal followers Instagram tak oraganik la, beli followers la.. hee~ ingat semua orang banyak duit ke nak melabur untuk benda yang memang korang boleh buat sendiri ? haa.. tu la.. tak nak Iqra' banyak-banyak.. tau nak kecoh jek.. hahaha~ tak la.. kakak tak marah.. entri ni kakak buat khas untuk korang yang suka mempersoalkan isu yang bukan sepatutnya dijadikan isu ponnnnnnnn-- 


INSTAGRAM SENDU ?

yang bising-bising tu selalunya hat jenis sendu sendu ni la.. hee~ tapi tanak mengaku dan menyalahkan orang lain.. jahat tau.. sesape jumpa artikel ni nanti pakat-pakat share la ye.. biar orang tau cara kakak buat untuk naikkan followers Instagram tanpa mengeluarkan duit pon.. dari keluarkan duit buat beli followers, baik kakak beli handbag genapkan 18 biji..

jom !!
kakak mulakan dengan bismillahhirrahmanirrahim..

1 : KEMASKAN PROFIL

bukan mintak letak bunga bunga nak kasi kemas tapi cukup ada :

  • profile photo yang menarik.. kalau boleh letak la gambar korang sorang tak payah letak sampai satu keluarga.. nanti orang kompius dek..
  • blog link adalah sesuatu yang wajib.. dah nama blogger kan kena la ada blog link..
  • bio yang kemas dan padat.. tak payah la tulis makanan kegemaran ke, minuman kegemaran ke.. cukup menerangkan korang buat service apa dan bagaimana..

bila bukak kat laptop memang jadi gini.. tak cantik btol.. hahahaha~ klik sini : @by_atiehilmi
kalau profile korang kemas, ya !! korang dah bersedia untuk membina followers.. 

2 : POST SETIAP HARI

ya.. memang kena update setiap hari untuk orang lain tau korang masih aktif laku kat Instagram.. hee~ tak payah banyak pun tak pe.. 3 - 4 post sehari pun dah okay.. kakak tau korang banyak nau gambar nak share kan, tapi fokus strategi korang dengan maksima 4 gambar sehari.. tapi sekarang kan Instagram dah ade yang boleh slide tu kan.. haa.. amik kesempatan untuk guna slide tu tapi tak de jaminan orang rajin untuk layan gambar slide slide ni.. 

kakak prefer gambar tunggal..

3 : GAMBAR TERBAIK !!

maksudnya.. letak gambar paling cantik dan menarik antara 5 023 456 gambar yang korang ada.. tapis la selagi boleh.. hee~ kalau korang buat Instagram sebagai galeri seni korang, tak pe la.. letak la seberapa banyak gambar objek yang sama mungkin angle jek yang berbeza.. tapi !! kalau memang cari makan dan Instagram salah satu platform untuk profile korang, biar kemas.. orang tengok pun selesa..

apa kaitan gambar dengan followers ?

dah.. korang nak tau cara kakak kan ? hee~ ini lah caranya.. sedikit sebanyak memang membantu sedangkan kita pun rasa seronok nak tengok Instagram kita apatah lagi orang lain.. kan manusia kan suka judge by its cover, kalau tengok gambar cantik dorang pun tertarik.. korang pun camtu kan ? haa.. jangan tipu.. tak bahek--


KAKAK BUAT :
biar ada kualiti bukan kuantiti dekkk.. tangkap la berapa
kali pun sampai korang puas hati.. lantak situ.. yang mana perlu edit, edit la..
jangan la buh gambar blur kengkonon teknik fotografi ngkorang..


4 : GUNAKAN HASHTAG

dulu.. dulu la.. kakak memang sombong, tanak guna hashtag sedangkan hashtag membantu perkembangan followers kakak lebih kurang 30 %.. serius.. korang mesti tau kan apa fungsi hashtag.. kalau korang tekan, akan keluar la semua subjek yang terkait dengan hashtag yang korang letak.. 


korang boleh jek copy paste hashtag yang selalu korang guna dan rasa berkesan.. kalau kakak.. dah nak 2 minggu kakak guna ni.. berkesan ? masih try and error..


#pictureoftheday #picoftheday #photosinbetween #like4like #bandofun
#myunicornlife #candyminimal #visualcrush #bloggervibes #bloggerlife #lifestyleblogger


untuk satu post, korang boleh masukkan 20 - 25 hashtag.. guna dan manfaatkan !! jangan tinggalkan satu pun.. kalau ade sejenis perangai macam kakak tak suka semak, korang boleh jek paste hashtag tadi kat ruangan komen.. sama jek fungsi dia.. tak menjejaskan pape..

tapi kena faham la.. kalau job korang berkaitan dengan client, kena la letak hashtag client kat ruang paling atas antara kesemua hashtag tadi ( dan bawah ruangan status korang ) biar nampak kemas dan mudah untuk mesej disampaikan..

yang kakak perasan sekarang ni.. kesalahan menggunakan hashtag.. haa.. memang sedikit sakit hati tau.. gambar ice cream - letak hashtag Fattah Amin.. ko dah kenape ? tujuan hashtag tu sendiri sebagai ejen klik untuk mencari.. jadi !! jangan salah guna okay..

5 : FOLLOWING AGGRESSIVELY

em.. cikgu kakak memang ajar benda ni tapi kakak tak setuju.. hahahaha~ tapi kakak share jek la kat korang eh.. mana tau korang setuju untuk point ni.. kakak akui, kalau korang follow banyak akaun, potensi korang untuk dapat balik followers memang TINGGI.. tapi terhad sehari boleh follow 200 akaun maksima dan 80 akaun dalam masa sejam..

jadi !! 

tak payah follow semua orang kot-- follow mereka yang mungkin niche sama dengan korang jek.. cari orang yang ada minat dan kecenderungan yang sama dengan korang jek sebab ianya membantu korang menambah bahan untuk blogging.. serius.. ** ini kakak mengaku.. hahahaha~ **

kalau korang blogger, mungkin korang perlukan pelbagai tips blogging kan ? perlukan inspirasi kan ? perlukan medium olah kata terbaik kan ? kan ? nah !!


5 akaun yang memang buat kakak rasa tercabar dan sentiasa ada point untuk pergi lebih jauh dalam dunia blogging.. korang ? follow sape jek ? Ayda Jebat ? Zul Ariffin ? Remy Ishak ? hee~ pun boleh lah--

6 : ENGAGEMENT a.k.a PERTUNANGAN

hahahaha~ tak la !! buat lawak pon tak bleh ? haa.. korang kena ada satu sudut penjenamaan yang buat orang pandang.. tak pe kalau tak LIKE pun, tak mati la akaun korang tu.. tapi !! kalau korang tak manfaatkan akaun korang tu, memang akan MATI la.. rugi dari segi masa dan usaha..


dalam sehari, 5 - 6 kali masuk la jap Instagram like - komen kat post orang lain.. tak payah nak borak panjang pun tak pe.. cukup dengan "cantiknye gambar !! saya bagi 5 bintang.." pun cukup..


KAKAK BUAT :
1 akaun
5 like
3 komen

** ulang kat akaun yang lain **


masa ni la korang dapat tapis sape yang keluar - masuk akaun korang.. hee~ sebab tu kakak tekan kan untuk korang publishkan gambar yang cantik cantik saje.. sedap mata memandang, orang suka..

eh !! tapi tu la.. akaun korang, korang punya suka la kan ? tapi kakak dah buat.. berkesan dekkkkkkkkk.. ** terima kasih cikgu !! **

BONUS 

ini yang kakak buat la.. hee~ rasionalnya belum jumpa lagi.. tapi memang laju like dan followers masuk..


KAKAK BUAT :
post satu gambar selepas pukul 12 tengah malam.. tapi kena alert dengan
korang punya hashtag.. ingat !! gunakan hashtag yang sesuai..


lagi ?

serius nak lagi ?

hee~

buat la yang ni dulu.. nanti nanti kakak share lagi ya.. lepas ni harapnya jangan la dok condemn Instagrammers yang ramai followers dan jadi pendengki.. sebab tu dalam Islam sendiri cakap.. 


"bacalah dengan ( menyebut ) nama Rabbmu Yang menciptakan, Dia telah 
menciptakan manusia dari segumpal darah.. bacalah, dan Rabbmulah Yang Maha Pemurah..
yang mengajar ( manusia ) dengan perantaraan qalam 9 pena )..
Dia mengajar kepada manusia apa yang tidak diketahuinya.."

QS. Al' Alaq : 1 - 5


kalau korang rajin bukak Pinterest, confirm korang jumpa macam macam jenis ilmu tentang Instagram ni.. seronok sebab boleh explore dan bina jenama sendiri.. hee~ try la.. 

kakak pesan lagi ya.. JANGAN BELI FOLLOWERS sebab yang jual tu pun buat teknik yang sama.. baik korang manfaatkan duit tu buat beli barang dapo.. beli handbag ke.. sedekah ke.. masukkan dalam tabung umrah ke.. buat beli DSLR ke.. ntah.. buat la pape jek tapi bukan beli followers tau !!

nanti kakak buat entri pasal collect LIKES plak.. tengah try and error ni.. tak tau la ape jadik.. kadang kadang jadi kadang kadang tak.. hahahaha~

semoga entri kakak kali ni bermanfaat !! 


You May Also Like

22 comments

  1. whoaa.. rasa dah ok dah profile ig ,, banyak lagi kelemahan kot lainn ...banyak jenis suka unfollow tu yang pelik. ke kita yang pelik :D

    ReplyDelete
  2. instagram hebat cocok bagi mereka yang suka foto-foto dan membagikannya ke orang di dunia

    ReplyDelete
  3. Hakak ada jugak instagram Atie....tp mmg sendu pun hihihi...
    Buat jangan tidak ada akaun je. Nak pantau anak anak..

    ReplyDelete
  4. Ilmu yg bermanfaat.. Terima kasih sudi berkongsi.. Ada ye yg beli followers? Ira baru tau.. Hihi..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah Saya baca perlahan lahan dan sampai habis..

    Bagi 5 Bintang..

    Terima kasih

    ReplyDelete
  6. rajin.....keep it up dear !

    ReplyDelete
  7. terima kasih berkongsi ilmu... sy ada IG pun on off on off je... bla suka update kalu tak 3 thn lg br bukak hahaha

    ReplyDelete
  8. Siiip dah teknik dan tipsnya, bolehlah dicoba

    ReplyDelete
  9. Tips mantap, satu post satu hari tu masih gagal... sibuk bebenor saya ni, PM pun rajin update.. haha

    ReplyDelete
  10. ok atie..thnks info. Nnt kita p komen awk pnya ig

    ReplyDelete
  11. nak try ig kita sendu tq bg tips

    ReplyDelete
  12. Suka ayat jangan beli followers tu haga ! 😂

    ReplyDelete
  13. CCL pun tak pernah beli follower & likers . Biar yang ikhlas follow & like .btw good tips .. alamak dh lama pulak ig menyepi ..kejap lgi kena post gambar ..hehe jemput follow ig ccl @irryanna . Followback nnti

    ReplyDelete
  14. wow. ilmu yang sangat berguna. wlaupun mek tkde ig tp boleh diterapkan pada blog. insyaAllah akan tingkatkan PV.

    ReplyDelete
  15. Wahh.. bagusnya tips ni sis. hehe. tapi yang nak post gambar tiap hari tu yang susah sikit. n kena usaha lebih ni.


    btw tahniah ya kak n keep it up! :)

    ReplyDelete
  16. bab hashtag tu mmg berhasil..hashtag ni macam jaring ikan sekali tebar paling koman 1 leh dapat hehe..

    pertunangan tu agak rare..jgn sampai terkahwin sudah hehe

    ReplyDelete
  17. Dari beli follower eloklah beli ikan dengan sayur kat pasar... Hu hu hu... Aikkk tapi kenapa nama Kak Fa terlekat kat situ? 😱

    ReplyDelete
  18. bagus tips ni. nak try lah lepas ni.

    follower kita tak banyak pun. hehe

    ReplyDelete
  19. Kita punya tak kemas..huhu

    ReplyDelete
  20. Thanks wei, banyak dapat ilmu insta... dulu pun selalu dok follow gak, pastu jadi malas.. akaun pun sendu jer..Berapa lama yek nak dapat follower sampai 16k tu?

    ReplyDelete
  21. Tq kak atie. Dah lama adik umie tunggu tips ni 😁😁

    ReplyDelete
  22. Betul tu, buat yang macam ni dulu. Nanti bila dah rasa tepu, baru cari yang lebih advance atau yang kena bayar sekalipun.

    ReplyDelete