CARA SAVE VIDEO DARI FACEBOOK MELALUI LAPTOP / DESKTOP

by - January 10, 2018

hee~ rasanya ramai dah tau kot tapi yang mana saing-saing oldschool macam kakak yang serba tak tau ni, mungkin bermanfaat kot.. ye la.. selalu jek tengok video kelakar kat Facebook lepas tu konon nak share kat group Whatsapp plak tapi tak reti nak save.. haa.. nah !! cara save video dari Facebook melalui laptop / desktop..

tutorial_save_video_dari_facebook

kalau korang Google – CARA SAVE VIDEO DARI FACEBOOK ; tersangatlah banyak dan ntah pape ntah.. siap kena install aplikasi la lepas tu bukak banyak banyak page la.. memang leceh gile kot.. kakak rimas kalau keje leceh leceh ni siap nak kena install aplikasi baru semata-mata nak download satu video.. hahahaha~ tak cukup masa rasanya nak menghadap dia saje.. jadi !! kakak pun try la satu cara nih ha.. dan menjadi..



sebab tu kakak nak share kat korang seme.. ye la.. dah lama kot tak buat video tutorial.. kira buah tangan untuk korang  la ni.. tanda kasih sayang..


CARA DOWNLOAD VIDEO DARI FACEBOOK

ikut step kat bawah ni ya.. hee~

1 : LOG IN Facebook korang..

cara_save_video_dari_facebook

2 : lepas tu cari la mana mana video yang korang nak save.. untuk tutorial kali ni, kakak pinjam video dari Facebook Cempedak Cheese.. halal eh..

3 : bukak la video tu..

4 : dah ? okay.. sila right klik video tersebut..

cara_save_video

bila korang right click tu, nanti akan keluar satu box putih.. haa.. lepas tu tekan kat TUNJUKKAN URL VIDEO.. serta merta akan terpampang URL video yang korang tengah tengok tu ( video yang korang nak download tu laa.. ) – COPY la URL tu..

5 : dah ? okay.. kalau dah, korang masuk kat SINI atau SINI atau SINI ( klik jek link SINI tu – ) dan akan keluar ni tau..

save_video_dari_facebook

kat situ terang-terang suruh korang PASTE link tadi.. haa.. ape lagi.. PASTE jek la..

6 : lepas tu akan keluar la video yang korang dah masukkan URL tadi tu.. hee~ ce try cek betul ke tak.. dan !! akhirnya.. tekan la butang DOWNLOAD ( dalam kotak merah tu – )

cara_save_video_dari_facebook_ke_telefon_bimbit

dah tekan DOWNLOAD tu ? haa.. tahniah !! korang baru jek save satu video kat dalam folder ‘download’ korang.. happy ? eh !! jangan lagi.. sebab korang kena lunaskan tanggungjawab korang.. pergi la cek kat folder yang sepatutnya..

tutorial_cara_save_video_dari_facebook

yeay !! ada !! haa.. lepas tu gunakan sebaiknya.. tau.. dan kalau boleh credit la kat tuan empunya video yang korang download tu.. kesian dia penat bertungkus-lumus siapkan video tapi korang 'amik' tanpa credit.. hahaha~ jahat tau..

semoga tutorial ni memudahkan kerja korang.. hee~ sebab benda ni pun memudahkan kerja kakak sebab kakak selesa guna laptop skrin besar gedabak ni.. boleh taip laju laju sebab dah hafal kedudukan huruf.. nak lagi ? nak tutorial ape ? save video dari facebook ke telefon plak ? haa.. nanti eh.. time kakak free sket, kakak buat..


You May Also Like

5 comments

  1. Tq utk info.. Hah sila update tutorial save video dr facebook ke hp plak

    ReplyDelete
  2. Hehehe.. Kita pun baru tahu ni..

    ReplyDelete
  3. ooo.. saya biasa guna IDM je. hehe

    ReplyDelete
  4. Wahh..bagus info ni. Terima kasih, boleh share nanti

    ReplyDelete
  5. Hehehe...memang lama dah pakai..sbb memang dulu nak guna save video dari FB bile Incik Suami buat live kat fb... Tapi papepun kerajinan Atie terbaik..share kan dlm blog ni.. LeYa tak sempat lah nak share..hehe

    ReplyDelete