TIPS PENJAGAAN BREASTPUMP

March 11, 2016

entri special untuk breastfeed mom !! hee~ bila dah habis pantang, kena keje tapi berhajat untuk fully breastfeed kan baby.. kena la buat stok kan.. bila kena buat stok, korang kena la ade breastpumt !! nah !! dah beli breastpump tapi cemana nak jaga ?

tertanya jugak kan ? jom !! explore sikit cara nak jaga breastpump korang yang harga ber-rat-rat tu.. hee~


1 : elakkan breastpump daripada jatuh, lebih-lebih lagi dari tempat tinggi kerana sesetengah breastpump mempunyai komponen elektronik yang sangat sensitif.. sekali jatuh jek bukan takat berderai seribu tapi akan emnyebabkan ia gagal / rosak dari berfungsi seperti biasa.. hee~ tak kan sekali sesi penyusuan nak beli sampai dua tiga breastpump kot..

2 : jangan biarkan susu masuk ke dalam pam semasa korang mengepam dan kalau berlaku jugak, matikan pam dan dapatkan bantuan pusat servis secepat yang mungkin bagi mengelakkan komponen dalam pam karat.. kalau dah karat tapi korang bertegas nak guna jugak, risau mengganggu khasiat susu dan susu akan rosak la kan.. jadi, jaga elok elok bab tu ya..



3 : elakkan overcharge untuk breastpump yang rechargeable battery macam madela freestyle dan kalau boleh, sampai dah tinggal satu bar baru recharge.. bila bateri penuh, disconnect dari charger serta-merta.. jangan dibiarkan terlalu lama sebab boleh merosakkan bateri tu yang punca bateri korang kerap kong walaupun baru pakai sekejap..

4 : kalau korang perasan, bila nak cuci tubing dan korang lalukan air paip confirm akan berwap.. kan ? haa.. tak pe jugak tu, boleh jek gunakan air paip tapi pilihan lain adalah menggunakan alkohol.. lalukan macam biasa air paip / alkohol dlaam tubing pada breastpump dan ON kan breastpump untuk seketika.. nak pilihan terbaik ? cucilah menggunakan BASIC H Shaklee yang tanpa pewarna / alkohol / bahan kimia.. hee~ tapi mampu bersihkan segenap inci breastpump korang..

beli BASIC H Shaklee dengan harga RM 46.00 sekarang dengan klik icon kat bawah ni..


dan.. ini sedikit al kisah BASIC H Shaklee.. hee~




5 : selepas setahun atau lebih penggunaan, suction brestpump korang kurang menyedut berbanding awal penggunaan.. agak-agak suction dah slow atau ada masalah lain pada breastpump, bawak jek g servis untuk diperiksa..


kakak menyokong penuh program penyususan penuh untuk anak syurga korang !!

LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS