MAKANAN MEMPENGARUHI KESIHATAN EMOSI

by - June 16, 2016

korang percaya tak ? mestilah tak selagi tak cuba.. kan ? hee~ ape kata kalau korang terasa perasaan tu, atasi dengan makanan yang kakak nak listkan ni.. ape kata jek la.. kalau tanak try tak pe.. hahahah~ * kakak cepat sentap.. meluat.. **

MUDAH TERSINGGUNG ?

ce try makan epal dengan peanut butter.. em.. * kakak berfikir kejap.. hee~ * peanut butter tu lepa kacang eh ? haa.. lepa kacang.. ajaibnya.. mood korang akan stabil balik lepas beberapa kunyahan.. kakak kan mula mula jek makan epal dengan peanut butter nih lepas beberapa minit kakak mula la meratah peanut butter tu jek..

OKAY !! POSITIF !!



STRESS ??

hee~ kawan baik semua wanita * konon * lagi lagi brand Cadbury ke Ferrero Rocher ke.. memang tahap syurga tertinggi la kalau dapat kunyah.. kan ? jangan tipu la.. kakak pun wanita kot.. hahahah~ bila rasa lost jek, capai jek cokelat.. kunyah sekejap.. nanti okay..

LULUS !!



LEMAU ??

tak dapat nak fokus bila buat kerja ? lagi lagi bila kerja urgent, bos mintak submit cepat plak tu.. hee~ lepas tu dah mula kelam kasut tak tau mana nak start.. lepas tu jadik malas.. konon nak rehat kejap nak amik mood, lama lama jadik malas.. lemau nak terus kan kerja.. sape macam tu ?

WAJIB TRY !!




RASA NAK MARAH ?

take 5 !! jangan amik pape minuman lain selain teh hijau.. hee~ ade stok tak kat rumah ? kalau tak de jawabnye lepas ni korang kena amalkan.. memang berkesan untuk control korang punya anger management.. amalkan..

dah amalkan teh hijau, korang akan lupa rasa marah tu cemana.. hahahaha~ * ini bohong *



CUAK ??

cepat cuak ? eh !! cemas ? hee~ kalau korang memang bangsa cepat nak cemas, jadikan salmon sebagai salah satu menu harian korang sebab kandungan lemak omega 3 dalam salmon tu dapat membantu korang kawal rasa cemas tu.. amalkan !! 

okay ??



SEDIH ?

haa.. tu la.. selalu sangat tengok drama Korea.. hee~ layan perasaan sangat.. lepas tu terbawak bawak dlaam kehidupan seharian.. hahahahah~ * jangan layan kakak berdrama * benda wajib ade dalam peti ais korang sebenarnya nih dan korang sangat perlukan time time sedih..

dan waktu diet jugak !!


PMS ??

sebulan sekali dok la menahan segala emosi yang ibarat porak peranda.. hahaha~ tapi korang mesti tak pernah terfikir nak try kan ? kenapa kakak rekomen sandwich ? sebab karbohidrat dapat membantu badan kita boost serotonin dalam membantu korang tingkatkan mood.. best kan ????

cakap la BEST !! hee~

amacam ? boleh try tak ??



You May Also Like

2 comments

  1. wow..i didn't know all this..well besides the chocolate la...that one I confirm know...:P thanks kak!!

    ReplyDelete
  2. Wow... ni mmg kali pertama I tahu that sandwich can made us feel better while pms. Really must try next month since I baru faham why my tummy tak sakit yesterday while makan cupcake and sandwich. ^.^

    ReplyDelete