2 JENIS VITAMIN UNTUK CANTIK YANG RAMAI WANITA CARI

February 07, 2017

bab nih memang kakak tak berapa nak terror la.. hee~ sebab kakak memang tau makan jek tapi hasil dia ape jadik, nombor dua.. ye la.. kalau nak kaitkan dengan kecantikan, memang orang akan tanya WANITA.. tapi WANITA macam kakak, serba tak kisah nih macam "okay.. kena makan.. nanti semua akan okay.." haa.. gittew--

tapi !! makin lama kakak dengan family besar Shaklee, semakin kakak ada hati la nak belajar untuk jadik cantik.. entri ni pendapat kakak la.. pandangan dari sisi seorang wanita yang dah sedar diri betapa kecantikan itu PERLU.. hahahah~


kebiasaanya orang akan kaitkan vitamin C dan vitamin E dengan kecantikan.. ye ke ? hee~ tak kira la dlaam apa bentuk sekali pun, pil ke, tablet ke, kapsul ke, krim ke, titis titis ke orang akan tetap carik untuk kepuasan diri..


VITAMIN C DAN VITAMIN E

kalau korang la kan.. KALAU.. nak cantik ke nak sihat ? haa.. haa.. baik ngaku cepat.. hee~ kalau kakak kakak nak dua dua dan kakak percaya kalau kita sihat, confirm kita cantik jugak.. korang tau tak yang kedua dua vitamin C dan E nih mampu memperbaiki taraf kesihatan korang yang kejap turun naik tu.. sihat dapat, cantik pun dapat.. syok tak ? sebab tu la vitamin C dan E nih elok makan berbanding sapu sapu dam cucuk cucuk kat kulit sebab bila kita makan, penyerapan ke seluruh badan lebih efisyen dan menyeluruh..

sumber : FUTUREDERM

MANFAAT VITAMIN E

1 : pengambilan 800iu sehari mampu melindungi jantung

2 : dengan pemgambilan 600iu - 800iu mampu mempertingkatkan kemampuan sistem reproduktif suami dan isteri yang inginkan zuriat

3 : anti penuaan

4 : mengurangkan garis halus

5 : memudarkan parut ( nih kalau nasib korang baik dan konsisten, parut pun boleh hilang tau.. bukan pudar jek-- )

6 : merawat kulit kering dan bintik penuaan

7 : merawat arthiritis

8 : melestarikan ( cececece-- ) tenaga seksual

9 : antioksidan yang kuat untuk melawan kanser, menguatkan sistem imun, melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan sel akibat radikal bebas, memperbaiki masalah katarak dan penglihatan

MANFAAT VITAMIN C

1 : membentuk kolagen
  • kolagen merupakan sebatian asas tisu, gusi, rangka dan tulang rawan sebab tu la ia mampu mengurangkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik
2 : memperbaiki simptom pendarahan
  • kurang vitamin C adalah punca gusi berdarah / lebam ( selalu ingat ade hantu gigit kalau ade lebam lebam kat paha ke betis ke.. hahaha~ ) / pemulihan kecederaan / masalah kulit kering / ruam dan kulit kasar


4 : MENGUATKAN SISTEM IMUN
  • vitamin C membantu dalam pembinaan sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mengurangkan alergi hidung dan kulit, merawat asthma, memendekkan waktu pemulihan dan mengurangkan simptom selesema dan demam..
5 : MELAWAN KANSER
  • vitamin C merupakan satu satunya antioksidan yang POWER untuk meningkatkan interferon semulajadi dalam badan dan meransang pengeluaran T-cell untuk melawan sel-sel kanser dan menyingkirkan bahan kimia dari tubuh badan dengan berkesan.. ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita..
6 : MENCANTIKKAN KULIT
  • pengambilan vitamin C secara konsistendapat melambatkan penuaan, mencerahkan kulit dan menyekat pembentukan pigmentasi yang menyebabkan jeragat..
6 : MERAWAT INSOMNIA
  • susah nak tidur pada waktu malam ? haa.. korang kena bertindak cepat dengan mengamalkan vitamin C dan kalsium untuk mendapatkan tidur yang lebih berkualiti dan dalam masa yang sama mampu merawat masalah stress.. hee~ best kan ? ha.. kakak pesakit insomnia.. sebab tu vitamin C memang ade jek dalam handbag.. senang..
7 : MENGEKALKAN KOLESTEROL SIHAT
  • vitamin C memang ade superpower tau tak ? hee~ sebab pengambilan vitamin C secara konsisten dapat membantu korang mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarah dalamana, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi..

CANTIK, SIHAT DAN SELAMAT

nah !! banyak manfaat vitamin E dan vitamin C nih kan ? bukan semata untuk kecantikan jek, tapi untuk kesihatan dalaman juga.. dia sama lebih kurang macam enjin kereta la..


stok untuk 6 bulan !! jimat tak ? jimat tak ? hee~ sebab tu ramai wanita carik !! murah - jimat - selamat - berkesan..
kereta mahal, kalau kita polish body dia, memang akan nampak cantik dan mahal la kan.. tapi kalau enjin tak dijaga dengan rapi, rosak jugak kan ? tak boleh nak gerak dah.. bila dah tak gerak dah, kita pon tak polish dah la body dia.. buruk la nanti kereta tu mereput kat depan rumah.. tantah sampai ke pusat pelupusan sampah.. kalau kereta mahal pun kita nampak mahal, apatah lagi kesihatan kita kan ? lagik MAHAL kot.. hee~

jadiknya.. apa pilihan vitamin E dan vitamin C pilihan korang ? haa.. masih membeli secara rambang ? kata setuju dengan statement kesihatan lagi MAHAL.. hee~ biar alah membeli menang memakai.. ye..



You Might Also Like

6 comments

  1. e'in memang takde makan ape-ape vitamin pun.. nak kena makan lepas nie.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ kalau nak kekal cantik, e'in kena start amik multivitamin dan vitamin tau.. tapi pastikan vitamin organik.. bukan sintetik ya..

      Delete
  2. Vitamin C dan E memang terbaik especially untuk kulit. Tapi saya ni jenis tak konsisten pulak nak makan vitamin2 ni :p Pasni kena konsisten balik! Thank you for sharing :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah~ itu masalah biasa.. tak konsisten la, terlupa la.. lepas nih, ernie letak vitamin kat tempat mudah untuk ernie tengok / ternampak.. tau.. senang sket..

      Delete
  3. tak boleh jadi ni, kena makan lepas ni. hehe. tp kan mmg vitamin E sngt elok untuk kita. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ muda muda la kena jaga dik.. nanti dah berumur, tanda penuaan dah ketara.. nak kena iron kasik tegang tu susah sket.. amik masa..

      Delete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS