9 TIPS MENGHADAPI CUACA PANAS SEPANJANG CUTI SEKOLAH

March 19, 2017

haa.. cuti sekolah datang lagi !! dah susun plan nak bawak anak-anak bercuti ? ke nak duduk kat rumah sambil ulangkaji pelajaran ? hee~ ye.. memang sesekali kena la habiskan masa yang berkualiti dengan anak-anak.. dan ini adalah masa yang sesuai.. tapi kena kerja ? tak dapat cuti ? em..




kalau ade anak yang dah mula melasak, aktiviti luar memang menjadi pilihan mak abah biasa nya.. kan ? hee~ kalau dah main main kat luar tu faham-faham la dengan cuaca panas mendidih sekarang ni, dengan pencemaran sekeliling lagik.. sedikit sebanyak akan menjejaskan emosi, kesihatan dan mood SATU KELUARGA..

bukan individu tau, tapi menjejaskan satu keluarga.. haa.. dah macam mana nak kekalkan kegembiraan sepanjang cuti sekolah ni ? anak-anak pun happy..

TIPS MENGHADAPI CUACA PANAS

  • pakai topi / gunakan payung untuk mengelak pancaran haba teru ke badan
  • lebihkan aktiviti di dalam bangunan berbanding aktiviti luar rumah
  • tidak duduk dalam kenderaan bertutup tanpa penghawa dingin
  • menggunakan losyen pelindungan sinar UV
  • kurangkan minuman manis / berkafien / beralkohol
  • pakai pakaian yang ringan / longgar dan berwarna terang
  • minum minuman isotonik untuk menggantikan garam yang bertukar menjadi peluh
  • gunakan kipas / penghawa dingin untuk menyejukkan badan
  • banyakkan minum air kosong !! tak payah la nak kira berat badan sekian sekian tambah 1 liter ape bagai.. yang penting minum banyak !!

nah !! tips dan trick family Shaklee untuk mengekalkan tahap kesihatan walaupun cuaca tak menentu di luar dan membahang tambahan pulak kalau duduk kat rumah, anak-anak melasak bercekau tak kira masa dan menggugat kesabaran.. hee~ inilah rahsia nya..

VITAMIN C

1 : MELAWAN JANGKITAN 
  • vitamin C hanyalah sekadar vitamin tetapi ia diperlukan badan sebagai sokongan interferon, antibodi dan sel darah putih untuk melawan jangkitan kuman, virus dan bakteria secara tak lansung ia dapat menguatkan sistem pertahanan badan ( imun ).. selalu demam selesema ? amalkan vitamin C secara konsisten selama 60 hari.. lepas tu tengok hari ke 61 apecer.. hee~
2 : MELAWAN SERANGAN ASTHMA DAN ALAHAN
  • kalau kita ni selalau asma, demam dan selesema sangat disyorkan mengambil vitamin C kerana ia bertindak sebagai anti-histamin di mana ia mengurangkan risiko daripada terkena sernagna alergi.. lebih-lebih lagi kalau korang pesakit asthma sebab vitamin C menghalang radang pada tisu paru-paru.. tapi korang kena faham jugak ye vitamin C bukanlah ubat untuk menyembuhkan penyakit sekelip mata.. sebab tu korang kena amalkan secara konsisten untuk membina sistem imun bagi melawan serangan asthma, demam dan selesema..
3 : MENGURANGKAN RISIKO SAKIT JANTUNG
  • menurut kajian, jantung kita senang sakit kalau bekalan vitamin C tidak dapat bekalan secukupnya.. sebab vitamin C bertindak menghalang lemak-lemak yang berada dalam darah berkumpul di saluran arteri.. haa.. tu la punca sakit jantung.. saluran arteri tersumbat..

B COMPLEX

1 : MENUKAR MAKANAN KEPADA TENAGA
  • membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan / kelesuan
2 : MELAWAN TEKANAN
  • memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia
3 : RAMBUT BERUBAN DAN GUGUR
  • memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
4 : BAIK UNTUK MATA
  • mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori dan daya pemerhatian / fokus
5 : MENCEGAH ANEMIA
  • membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah alam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut
6 : MEREDAKAN SENGGUGUT
  • baik untuk masalah senggugut ( PMS ), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
7 : MENCEGAH PERLACHE
  • dikenali juga sebagai kerekahan mulut ( mouth chilitis ), mencegah jangkitan lidah ( glossitis ), nafas berbau
BACA SINI --> KAWAL STRES !!!!!!!!!!

PERFORMANCE DRINK

1 : membantu mengatasi masalah dahaga ( ini kalau dapat minum time berbuka puasa nih, berdesup tenaga nak g tarawikh.. hee~ )

2 : mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepatkan kadar penyerapan cecair ( elektrolit ) sekaligus

3 : jumlah kepekatan karbohidrat yang ada dalam Performance Drink adalah sama dengan darah kita !! ini memudahkan penyerapan dan sekaligus meningkatkan kadar gula dalam darah.. dah tentulah lepas tu badan kita akan jadi lebih cergas dan bertenaga !!

CINCH ENERGY TEA

  • tinggi antioksidan
  • energy booster
  • metabolisme booster
  • membakar 4 kali lebih kalori
  • memberkalkan tenaga
  • melarutkan lemak
  • membantu menghasilkan otot tanpa lemak
  • memerangi sel kanser
sebab tu, kalau memang ada plan untuk bercuti sepanjang cuti sekolah ni.. korang kena standby 4 barang nih.. hee~ paling tak dapat menmbah tenaga dan mengurangkan risiko sakit sepanjang cuti.. 

selamat bercuti !!

jaga kesihatan anak-anak kita ya.. pastikan hanya yang terbaik untuk dorang.. 

You Might Also Like

4 comments

  1. Jgn lupa jugak bersenam sdikit sebanyak utk jaga kesihatan ya.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ kan !! cuaca panas tak boleh dijadikan alasan.. kan ?

      Delete
  2. baikkk..tq for the tips..heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaah~ bagus budak nih.. dengar cakap..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS