RESEPI SPAGHETTI GORENG ; BUAT MEREKA YANG TAK MAKAN MEE KUNING

by - July 15, 2017

sape tak makan mee kuning ? hee~ sep !! geng kakak !! ntah.. memang tak boleh nak telan sebab ada rasa kapur kat mee tu.. kan ? sebab tu kakak olah balik resepi mee goreng tapi kakak tukar ke mee spaghetti.. sedap ke ? korang kena try sendiri..

hee~ selepas siap berdondang sayang kat dapo menyiapkan menu potluck untuk Jamuan Hari Raya untuk opis encik suami..

RESEPI SPAGHETTI GORENG

serius senang sebab kakak memang bukan jenis manusia yang suka renyah renyah dan resepi yang sama tiap kali kakak buat menu yang sama.. takkan bertukar punya la.. hee~


  • mee spaghetti 
    • kakak pakai brand San Remo sebab encik suami kakak yang beli.. hee~ kalau kakak beli, kakak suka pakai brand Kimball.. mana mana pun boleh..
  • isi ayam cincang
  • carrot
  • cendawan shitake
  • telo 3 biji
  • cili kering kisar
  • minyak untuk menumis
  • bawang besar + bawang putih dikisar kering
  • sedikit serbuk Cukup Rasa Maggi
nih jek bahannya pon.. senangkan ? tak de la renyah nak buh udang - sotong - terung - peria ape bagai.. tapi, kalau korang nak buh pape bahan lain pun tak pe.. pelbagai kan la ikut selera korang..

CARA-CARANYA

1 : panaskan minyak kat dalam kuali ** duh !! ** dah panas tumis bawang berdua yang dah dikisar tu.. kalau korang ade lesung batu, ape lagi.. tumbuk la.. hee~ dah sudah tu masukkan cili kering kisar tu sampai masak / pecah minyak..

2 : masukkan isi ayam cincang.. kasik masak..

3 : dah masak jek isi ayam tu tadi, masukkan carrot dengan cendawan.. hee~ tak yah lama sangat.. boleh la masukkan telo tadi.. 

masak sampai masak.. hee~ tau tak ?
4 : bolehlah masukkan carrot dengan cendawan shitake tu.. kenapa cendawan shitake ? em.. ntah.. sebab sedap kot.. ade rasa macam makan aglio olio.. gittew--

KHASIAT CENDAWAN SHITAKE

  • sumber protein
  • mengandungi vitamin A, B, B1, B2 dan niasin
  • mengandungi bahan aktif lentinan iaitu polysaccharide atau bahan anti kanser
  • terapi imun untuk kanser usus, paru-paru dan payudara
  • ada kajian bersetuju melaporkan ;
    • pengambilan cendawan shitake secara berterusan dapat merendahkan paras kolesterol dalam darah sehingga 40 % - 50 %
eh !! siap buat selingan plak.. hee~

5 : dah nampak ngam masak seme bahan tadi, masukkan 1serbuk perasa.. kakak pilih serbuk Cukup Rasa Maggi.. kenapa ? sebab tak terlampau manis.. dah pakai serbuk ni, tak payah pakai garam dah nanti masin sangat.. ** kakak dah try banyak brand, tapi ini paling serasi dengan tekak kakak.. oh !! kakak gunakan serbuk Cukup Rasa ni time tak #detoxdenganatie jek.. kalau tengah detox kakak tak guna.. hee~ **

6 : boleh la masukkan mee spaghetti tadi.. gan kacau rata sampai kering sikit.. jangan basah sangat, kurang sedap.. kering sangat pun tak sedap..

siap !!
sedap ke ? hee~ korang jangan la tanya kakak.. sedap tu subjektif, sama macam cantik.. jadi, korang masak la ikut selera korang.. mana perlu tambah, tambah.. mana perlu kurang.. kurangkan.. tapi.. ni antara menu yang akan kakak masak kalau ade keraian ** potluck ** sebab senang dan kakak sendiri makan..

nanti try tau !!


You May Also Like

4 comments

  1. Kalau guna laksa ok tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. kakak tak try lagik.. nanti kakak try dulu.. tapi asalkan bukan mee kuning, okay jek kot.. hahahah~

      Delete
  2. Replies
    1. hee~ tak de le sedap mana.. tapi kalau kami kami yang rakyat marhain ni.. dah habis sedap ni..

      Delete