PETUA MERAWAT SENGGUGUT

February 23, 2015



Senggugut kalau dah menyinggah bukan takat rasa nak patah pinggang tapi lebih kurang sama macam sakit nak melahirkan. Berpeluh-peluh siap menonggeng-nonggeng bagai. Jawabnya bergantung pada pain killerlah dan dah jeas sangat tak selamat untuk jangka masa yang panjang.


Apa itu SENGUGUT ?
  • kesakitan yang dialami di bawah perut atau pelvis semasa datang haid
  • dalam Bahasa Inggeris, sengugut dipanggil "dysmenorrhoea"

JENIS 1 : PRIMER
  • berlaku kepada kebanyakan perempuan remaja tetapi tidak mempunyai patologi di pelvis dan rahim
  • ia biasanya berlaku selepas 6 - 12 bulan dari akil baligh 

JENIS 2 : SEKUNDER
sebab-sebab :
  • penyakit endometriosis biasanya dihidapi oleh 5 - 15 % wanita yang mempunyai haid
  • cyst ovari dan tumor
  • fibroid ( bengkak pada rahim ) - kesakitan ini berlaku semasa kedatangan haid yang banyak
  • jangkitan ke rahim atau sauran dari rahim ke kilang telur
  • kongenital
  • alat pencegahan kehamilan dalam rahim ( IUCD ) dan mengakibatkan sengugut semakin teruk

Lebih daripada 60 % perempuan remaja mengalami senggugut primer dan satu dari 10 wanita mengalami kesakitan yang teruk sehingga menggangu aktiviti seharian.

TANDA - TANDA
  • Sakit di bahagian bawah perut. Kesakitan ini biasanya sederhana dan mengejang, yang boleh merebak ke belakang dan bahagian peha
    • PRIMER - Ia biasanya paling sakit pada dua hari pertama datang haid yang diikuti dengan sakit yang berkurangan beberapa hari selepas itu, dan berhenti apabila haid berhenti
      • Biasanya berlaku selama 12 ke 24 jam, ada yang selama 2 ke 3 hari
      • Kesakitan ini berkurangan apabila umur meningkat dan selepas bersalin
    • SEKUNDER - Senggugut ini mempunyai tanda seperti senggugut primer tetapi sakitnya berpanjangan, bermula beberapa hari sebelum haid and bertambah teruk
      • Senggugut ini menjadi semakin teruk selepas beberapa tahun haid biasa.
      • Berikut adalah tanda yang menyatakan kemungkinan anda mengalami Senggugut Sekunder
          • Haid yang tidak tetap
          • Kesakitan antara haid
          • Pendarahan yang bertamban banyak
          • Lelehan dari faraj
          • Kesakitan ketika melakukan seks
    • Sakit kepala, pening, letih, sakit belakang
    • Loya dan muntah, cirit-birit.

KOMPLIKASI
Fizikal - Tidak dapat mengandung
Mental - Stress + tidur terganggu

Dengan Shaklee pun boleh selesaikan masalah Senggugut ni :


Wanita yang mengalami senggugut tidak dapat menukarkan asid linolenik dengan baik untuk menjadi GLA. Pengambilan GLA COMPLEX tambahan dapat meringankan simptom senggugut.



Sebelum haid bermula, paras kalsium akan menurun menyebabkan gangguan emosi. Bekalan kalsium tambahan dapat mengurangkan mood swing semasa period.

Vitamin B%, B^, B12 sangat berkesan untuk mengatasi masalah senggugut.

APA KATA PENGGUNA SET SENGGUGUT SHAKLEE NI ?


korang salah sorang yang menahan betapa sakitnya senggugut ni ? cuba dulu si 3 beradik ni yang berharga RM 206.00.. lepas tu dah boleh lepaskan dah pain killer kaler pink tu.. hee~ kalau berminat nak beli, boleh klik icon kat bawah ni ye dan teruskan pembelian macam biasa..


LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS