CARA MENGHILANGKAN KUTU RAMBUT

by - June 29, 2015

bila terfikir aje pasal kutu rambut ni, secara tak lansung kulit kepala terasa merenyam.. bulu tengkuk pun mula la rasa berdiri.. hee~ kenangan berjangkit kutu rambut masa sekolah rendah dulu, memang kakak takkan lupakan laa.. dia punya gatal kemain.. paling malu, siapa yang ade kutu rambut cikgu disiplin pakaikan scarf kaler putih..

jadik.. x de la kawan-kawan nak dekat sebab kita pakai scarf tu kat kepala sebagai tanda kepala kita ade kutu.. hee~ tapi takkan kakak nak biarkan aje kan benda yang sama jadik kat anak-anak kakak.. so kakak buat beberapa kajian tentang kutu rambut ni ( walaupun kulit kepala ikut merenyam bila baca pasal kutu ni.. hee~ )

kalau secara alami pun boleh juga.. antaranya :

1 : cuka putih - 'syampu'kan rambut dengan cuka putih dengan rata kemudian tutup kepala menggunakan topi plastik ( shower cap ).. biarkan selama 20 - 30 minit supaya kandungan cuka putih bekerja dengan sempurna.. kemudian bilas sehingga bersih dan boleh gunakan syampu seperti biasa..

2 : sikat kutu - dah gunakan cuka putih ? haa.. sekarang boleh la gunakan sikat kutu.. lepas gunakan cuka putih, telur kutu akan mudah tertanggal dari helaian rambut.. haa.. time tu dah senang dah nak sisir dengan sikat kutu..


3 : minyak zaitun 
- minyak ziatun memiliki banyak khasiat untuk kulit kepala dan rambut.. kalau rajin, memang tak mau nye kutu nak dok kat rambut tu.. hee~ bestkan ?

4 : bawang merah 
- kisar halus bawang merah dan kemudian dioleskan pada rambut.. perap sehingga 2 jam.. kemudian bilas dan syampu..

5 : kacang almond - selain membuatkan rambut cepat panjang, almond juga dapat membantu menyingkirkan kutu dari rambut.. cemana ? cam gini.. rendam almond semalaman.. kemudian kisar halus.. campurkan perahan sebiji lemon.. pupurkan pada rambut dan bilas serta dyampu seperti biasa..

nak yang lagi ringkas dan mudah ?


BASIC H SHAKLEE.. berfungsi mematikan telur dan kutu rambut sekali gus.. hee~ household washer nih bukan calang-calang.. dia bukan takat untuk cuci lantai jek.. ia boleh digunakan lebih 100 kegunaan di rumah.. yang pentinga tiada bahan kimia merbahaya dan baby friendly..

dapatkan sebotol untuk spare kat rumah.. kalau kat rumah kakak, benda ni memang dalam senarai wajib ade ni.. hee~ korang nak simpan buat stok ? dengan harga RM 46.00 dan boleh tahan lebih 6 bulan.. gile jimatkan ? siap boleh gantikan pencuci lantai.. confirm puas hati la bila tengok lantai bersinar tanpa bahan kimia.. itu paling penting..

ape tunggu lagi ?
 BELI SEKARANG laa..



You May Also Like

0 comments