ATASI MASALAH JERAWAT PASIR

December 07, 2015


huish-- ni paling femes dikalangan orang-orang Asia ni.. JERAWAT PASIR bersepah kat muka.. lepas tu dok tepek bedak kemain tebal konon nak tutup jerawat.. konon jek la.. bila mekap cair.. nah !! todia !! berlonggok jerawat pasir tu.. ye la.. walalupun halus, dah kalau banyak cemana nak sorok lagi kan ?


terasa gatal nak kutil-kutil sampai pecah, rasa kulit muka menebal, tak selesa.. dah rasa blom ? hee~ dengan parut berlonggok hitam hitam lepas dah kutil-kutil tu.. hahaha~ sejarah sangat tau bab tu.. ni la ni.. kakak nak share beberapa cara / tips untuk atasi jerawat pasir dari terus beranak lepas tu berparut plak.. haa.. kat bawah nih eh..


1 : SCRUB

  • pertama-tama !! scrub-kan kulit dengan lembut untuk membuang sel kulit mati secara semulajadi.. 
  • nah !! resepi scrub yang femes :
    • LEMON + KOPI 
      • sumber sitrus terbaik untuk melembutkan kulit disamping membersihkan kulit berjaya menyingkirkan sel kulit mati dan mencerahkan kulit anda yang kusam..
    • LIDAH BUAYA + GARAM
      • nak kulit licin ? try ni.. best.. kulit jadik lembab dan mampu mengurangkan jerawat pasir.. try 3 hari berturut lepas tu nikmatilah kulit yang lembut tanpa jerawat pasir..
    • TEH HIJAU
      • ya.. selain menyegarkan, teh hijau juga boleh buat scrub tau.. dah la elok untuk lembutkan kulit, siap meng--antioksidakan kulit lagi..



2 : BERSIHKAN WAJAH DENGAN TERATUR
  • salah satu penyebab jerawat pasir adalah anda kurang menjaga kebersihan kulit yang mengakibatkan kotoran seperti debu dan bekas kosmetik masih tersisa dikulit..
  • jangan lupa untuk membersihkan wajah sekerap yang mungkin..
  • scrub kan kulit pada waktu malam sebelum tidur kerana kulit baru akan mulai tumbuh pada waktu malam..
3 :  MASKER BERAS
  • bukan untuk mengenyangkan perut jek tapi beras juga dapat melembutkan kulit dan mematikan jerawat pasir..
  • beras yang kaya dengan karbohidrat, vitamin C dan vitamin E mampu menjaga dan merawat kulit..
4 : AIR MAWAR DAN AIR LIMAU NIPIS


  • kalau zaman dulu, memang ini jek la resepi buat nenek-nenek kita tampil cantik berkulit mulus jauh dari jerawat..
5 : PUTIH TELUR
  • selain menegangkan kulit, putih telur yang dijadikan masker mampu menghilangkan bekas jerawat dan mengurangkan rembesan minyak berlebihan yang mana minyak pada kulit wajah merupakan salah satu punca jerawat semakin galak tumbuh.. hee~


haa.. cemana dengan petua kat atas ? mana yang korang pernah try ? hee~ kalau amalkan petua-petua alami macam kat atas tu kan, korang tak control makan.. tak mo jadik gak tau.. haa.. cemana plak kan ? jenjalan kat bawah nih ha.. kakak share tips lagik..





nih perawatan dari dalam tau.. kalau nak tau info mengenai perawatan kulit wajah dari luar pun kakak ade.. klik KERING + BERJERAWAT atau BERMINYAK + BERJERAWAT eh.. hee~

ingat.. kulit cantik, lembut, mulus dan tanpa sebarang rona adalah pilihan setiap wanita.. impian.. angan-angan.. jangan jadikan malsalah kulit sebagai tembok yang besar dan membandingkan diri korang dengan orang lain.. hee~ bertindak sebelum keadaan melarat.. 

LOVE ;

You Might Also Like

0 comments

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS