RESEPI AYAM BAKAR 3 BAHAN

by - June 15, 2016

hee~ kalau dah sampai tahap tak tau nak masak ape.. memang otometik kakak akan bertukar.. jadik chef-asal-ade.. gittew-- nak jadikan cerita, hari tu tak tau nak sahur ape, tapi nak makan yang pedas pedas dan ayam.. kalau sambal dah selalu sangat kan.. kakak pun buat hal la..

3 bahan jek, tanpa garam dan gula.. kalau nak ikut kan ni la resepi kakak paling senang selain resepi singgah tapau kat kedai makan.. hahaha~ rasa dia ? ntah.. sedap jek pada kakak.. tekak korang kakak tak tau la mampu ke tak.. kot la nak seasoning ape segala bagai, salut madu cap 5 bintang.. nak kena pulak perap dua hari satu malam..

kakak punya, TAK PAYAH..



kicap paling best di alam semesta.. hee~ serius.. ko tak payah nak patahkan cili api lagik kalau nak buat cicah mangga muda.. ni dah ngam..


bergantung pada tahap kepedasan yang korang ngiur kan.. nih kakak punya 2 sudu besar sebab kicap kat atas nun dah pedas kan.. cukup la kot 2 sudu besar tu..



ayam !! bahan utama.. tanpa dia tak ber--ayam--lah kami.. hee~



gaulkan semua sampai sebati.. lepas tu biau kan dalam setengah jam gitu..



kakak pakai minyak zaitun kalau nak masak masak dalam pemanggan ajaib nih.. sikit jek.. sebab ayam nih berminyak * nak explain cemana tah.. korang yang rajin makan ayam faham le.. * lagi lagi kalau korang dok perap dia kat dalam pemanggang ajaib tu..

bakar guna api kecik eh.. kecik mana tu agak agak sendiri la ye.. hee~ lepas tu korang tinggalkan jek.. biau dorang dok dalam tu happy happy..

sesekali tu g la balik balik kan.. em.. kakak kalau masak ayam dalam pemanggang ajaib ni, kena la cucuk cucuk sikit dengan pisau tajam lepas tu tuang saki baki kicap tadi pelan pelan biar kicap tu masuk kat dalam isi dia.. hee~ masak lebih kurang isi ayam tu masah dah le.. cun dah.. dia punya uicy tak hengat punya best !!


faham tak ?


dan !!
dah siap !!

hee~
try la nanti..


You May Also Like

13 comments

  1. oo senang jugak cam ni ya. boleh cubalah

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila cuba.. hee~ lagi2 kalau rushing terlajak tido time nak sahur..

      Delete
  2. juicy mcm ni..simple tapi sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! saya tak suka yang kering.. juicy cam ni best sket..

      Delete
  3. Mmg best kicap ni.. Boleh try gak ni.. Mudah sungguh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. waa.. MF pun guna kicap ni ke ? firstime jumpa geng.. hee~

      Delete
  4. Wow.nmpk sedap.boleh la buatkn utk sy. Hehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ meh berbuka kat rumah.. baru akak masakkan..

      Delete
    2. hee~ meh berbuka kat rumah.. baru akak masakkan..

      Delete
  5. looks like very yummy ~ Boleh masak sekali lagi bagi saya ..??haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha~ boleh dik.. jemput datang rumah..

      Delete