TIPS PIKAT HATI MAK MERTUA TANPA MENGGANGGU KEBAHAGIAAN HATI SENDIRI

September 04, 2016

nah !! bahaya topik ni sebenarnya, takut nanti ade yang salah faham.. hee~ kisahnya camni.. semalam.. kat secret group, ade sorang ahli group luahkan perasaan bila disindir mak mertua beliau.. em.. sedih gak bila baca luahan hati tu..


tapi ini kakak la.. hee~ serba positif.. dan kakak pun share la serba sedikit pengalaman * macam banyak pengalaman plak haih-- * yang setakat 7 tahun menjadi sebahagian dari hidup mak mertua kakak, Puan Rashidah binti Talib.. hee~ * berdebar plak rasa *



haa.. dah kalau balik kampung sekali sekala tu * tak kisah la kalau duduk sebumbung dengan emak pun * ringankan la tulang temulang tu.. bantu la ape keje sekali pun.. lipat baju ke.. sapu sampah ke.. kutip botol berterabur ke.. petik buah rambutan ke.. hee~ tak kisah.. janji jangan dok mengangkang jek.. 



emak emak kita memang sedia makan garam dulu kan ? hee~ peluang tu.. belajar masak dari dorang.. haa.. jujurnya.. kakak dulu tak reti masak * firstime emak mintak masakkan ketam rebus untuk encik suami, bahan seme dah ade depan mata tapi tak tau nak start yang mana dulu * tapi tu la.. ade hati nak belajarkan jadik semua menjadik saja.. 

dan korang nak tau tak ? dari niat nak belajar memasak tu korang CONFIRM boleh jadik kawan baik mak mertua.. sebab ? hee~ masa yang sesuai korang nak belajar kenal suami korang dari orang yang lebih kenal.. dah terang terang la mak mertua korang tau ape makanan kegemaran suami korang kan.. jadikan beliau sebagai buku rujukan * kakak dah buat tips ni *



ni memang bakat kakak.. hahahah~ 

korang tu.. balik dah la jarang jarang.. lepas tu balik dok memerap dalam bilik menghadap henpon.. huu~ tak manis.. carik la masa berborak.. tak kisah la borak pasal ape pun.. pasal jering ke.. pasal bantal kekabu ke.. tak kisah.. pepandai la korang carik topik yang manis manis.. biar ade perbualan dua hala..



wujudnya entri ni pun sebab ade kawan yang mengadu mak mertua dia suka menyindir.. huu~ cuma kakak nak pesan.. jangan cepat melatah.. MUNGKIN mak mertua tak maksudkan pape, ko jek cepat terasa.. tah pape.. berbalik kepada tips nombor 03 kat atas tu.. carik masa untuk berborak dan kenal lenggok perbualan mak mertua korang..



korang kan.. kalau tengah tegang dengan suami / isteri ; jangan sesekali bertekak depan mak mertua.. eh !! senang cerita jangan bertekak depan sesape pun la.. nak bertekak g masuk dalam bilik, kunci pintu bilik.. jangan bagi orang dengar.. hee~ serius.. kalau korang bertekak depan mak mertua, bukan jek suami / isteri korang terasa tapi hati beliau turut tercuit..

mana tak nye.. tu anak dia.. dibesarkan dari tapak kaki sebesar dua jari kot.. hee~ tang ni korang kena control lebih laa * lagi lagi hat panas baran macam kakak.. hahahah~ kakak masih belajar control.. *



hahahah~ ni kalau korang nak rapat dengan mak mertua.. ini point yang penting.. JANGAN MARAH CUCU BELIAU.. lagi lagi kat depan beliau dan kalau korang TER.. tolong explain kenapa kena marah.. 

kakak tak reti nak explain point ni tapi tolong jangan buat.. hee~



amik hati tu bukan la kena bodek beriya.. kengkadang niat nak bodek sikit sikit tapi nanti jadik lain plak.. kan ? haa.. ambil hati tu sesekali balik beli la tudung ke, kain pasang ke, beras ke, ayam ke, buah epal ke.. hee~ benda benda gitu la.. yang nampak korang prihatin..

mak mak ni bukan nak pun barang kita beli tapi dorang nak kita ingat kat dorang.. tu jek pun.. selain beli beli tu.. rajin rajin la whatsapp ke, call ke tanya khabar.. tu pun salah satu cara amik hati tu.. 



ini QUALITY TIME dengan anak beliau ye.. bukan dengan korang.. hee~ tak payah la nak berkepit 24 jam dengan suami / isteri korang tu.. tak larinye dia.. dah la balik sekali sekala.. kasik la peluang mak - anak borak borak.. masa tu la rindu emak ni akan terubat.. 

faham tak ?



banyak benda ada masa kena mengalah.. bukan sebab kita salah tapi tanda hormat.. hee~ serius ni.. MUNGKIN ada yang mak mertua cakap menyinggung hati dan perasaan korang.. let it go.. biarkan.. senyum jek.. anggap perbualan tu tak pernah berlaku.. 



mak mertua tu besarkan suami / isteri korang dari merah tak reti hape.. makan - pakai - susah - senang - berak - kencing, seme beliau uruskan.. faham lah sikit jiwa seorang ibu.. kalau pun ade selisih faham, tampal lah cepat cepat jangan sampai bernanah.. nanti dah busuk tak best.. bila sekali korang dah terima pasangan korang, bermakna korang dah sedia terima mak mertua sebagai EMAK..

macamana korang jaga hati mak korang, tak nak mak korang sedih.. macam tu jugak SEPATUT nya korang layan mak mertua korang * mata masuk habuk !! * letak diri korang kat tempat dia.. jangan rampas kasih sayang yang sedia ada tapi korang kena tambah kasih sayang tu biar bercambah lagi..

em.. emosi plak tetiba.. hahahha~ kakak pun masih belajar untuk berkawan dengan mak mertua kakak.. kakak cuba yang terbaik.. 

TAPI..

serius..

takkan ade mak mertua sebaik mak mertua kakak.. dan semua teknik kat atas tu kakak dah guna.. hee~ korang recycle jek balik..


terima kasih mak !!

** peranan kita sebagai pendamai dua keluarga bila disatukan.. bukannya menjadi duri yang lama kelamaan menjadi racun.. bukak hati lapangkan.. cari sisi kebaikan demi kebahagiaan.. bila nampak semua indah secara otometik, tak de sebarang kekurangan sebab korang jugak manusia, bukan sempurna mana.. in shaa Allah.. hee~

terima kasih baca sampai habis !!


You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. hahaha~ terima kasih sebab baca sampai habis.. mana tau nanti berguna kan..

      Delete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS