CAJ RAWATAN HOSPITAL KERAJAAN NAIK MULAI 2017

November 30, 2016

haa.. haritu semua kecoh pasal harga minyak masak naik.. kan ? hee~ nih dengar ceritanya ESOK naik lagik nih.. ye ke ? dek sibukkan pasal harga turun naik minyak masak, dengarnya Kementerian Kesihatan Malaysia ( KKM ) pulak nak naikkan caj rawatan dan wad hospital sebanyak 50% secara menyeluruh.. 

hah ? biar betul ? huish.. dah tu cemana ? sama ke kos rawatan hospital kerajaan dengan hospital swasta lepas nih ?

menurut sumber dari KKM, antara alasan utama kenaikan tersebut adalah kerana caj rawatan hospital kerajaan TIDAK PERNAH dinaikkan sejak tahun 1982 dan dikatakan ianya antara caj rawatan terendah kalau nak dibandingkan dengan negara ASEAN yang lain.. boleh plak nak buat perbandingan gitu ? hee~


kenaikan caj rawatan hospital kerajaan tersebut hanya akan melibatkan pesakit-pesakit yang dirawat di KELAS 1 dan KELAS 2 termasuk semua jenis rawatan bagi warganegara seperti bayaran wad am, wad bersalin, fisioterapi dan beberapa rawatan lain manakala KELAS 3 caj wad dan rawatan kekal pada kadar lama..

nah !!
kat bawah nih kakak sediakan senarai harga baru caj wad dan rawatan hospital kerajaan mulai 2017..

1. WAD KELAS 1 ( sehari )

  • harga sekarang : RM 80.00
  • harga baru : RM 120.00


2. WAD KELAS 2 ( sehari )

  • harga sekarang : RM 20.00
  • harga baru : RM 30.00


3. WAD KELAS 3 ( sehari )

  • harga sekarang : RM 3.00
  • harga baru : RM 3.00 ( kekal )


4. BERSALIN BEDAH KELAS 1

  • harga sekarang : RM 800.00
  • harga baru : RM 1200.00


5. BERSALIN BEDAH KELAS 2

  • harga sekarang : RM 400.00
  • harga baru : RM 600.00


6. BERSALIN BEDAH KELAS 3

  • harga sekarang : RM 100.00
  • harga baru : RM 100.00 ( kekal )


7. BERSALIN BIASA KELAS 1

  • harga sekarang : RM 300.00
  • harga baru : RM 450.00


8. BERSALIN BIASA KELAS 2

  • harga sekarang : RM 150.00
  • harga baru : RM 225.00


9. BERSALIN BIASA KELAS 3

  • harga sekarang : RM 10.00
  • harga baru : RM 10.00 ( kekal )


10. PSIKIATRI KELAS 1

  • harga sekarang : RM 750.00
  • harga baru : RM 1125.00


11. PSIKIATRI KELAS 2

  • harga sekarang : RM 300.00
  • harga baru : RM 50.00


12. PSIKIATRI KELAS 3

  • harga sekarang : PERCUMA
  • harga baru : PERCUMA


13. RAWATAN KIMOTERAPI KELAS 1

  • harga sekarang : RM 200.00
  • harga baru : RM 300.00


14. RAWATAN KIMOTERAPI KELAS 2

  • harga sekarang : RM 100.00
  • harga baru : RM 150.00


15. RAWATAN KIMOTERAPI KELAS 3

  • harga sekarang : RM 50.00
  • harga baru : RM 50.00 ( kekal )
sumber : Kosmo
klik SINI untuk segala info pasal caj semasa kat hospital kerajaan..

tapi jangan la happy sangat ye.. hee~ cemana pun harga naik ke turun ke cas hospital, korang tetap kena jaga kesihatan.. sebab yang kekal tu cuma wad wad biasa kelas 3.. kot la korang suka dilayan bak puteri putera kan.. nak la masuk paling koman kelas 2.. haa.. time tu jangan tak cukup duit plak.. sebab.. haa.. sebab nye kat bawah nih..



kalau korang la kan.. korang pilih hospital kerajaan ke hospital swasta ? hee~ saja jek kakak tanya..


siapa jual insurans ??? meh share meh nombor telefon korang ke.. kot ade yang mencarik ke.. tengok senarai rawatan penyakit kronik pon kakak dah nak pengsan.. hee~ semoga kita lebih berhati hati dalam menjaga kesihatan.. ye..


You Might Also Like

12 comments

  1. Smua naik da.. Harga nk lebih kurang swsta

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ sebab tu kita tak boleh sakit dik.. jaga diri ya.. dok spital tak best tau..

      Delete
  2. Sebab tu kita kena ada medikal kad sis2 sayang semua.bila ada coverage medikal kad, kita dh ada dana kecemasan RM1,000,000 ke RM4,000,000.bila masuk hospital, kita tak risau lagi pasal bayaran.peace of mind gittew.siap nak apply bole la calling calling saya,umi 0124462769.saya agent bertauliah prudential bsn takaful dear friends.selamat berkenalan sis atie yg gojes 😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya.. itu dia.. kakak baru perasan ha komen ni.. hee~ terima kasih cik umi, sudi kongsi serba sedikit.. salam perkenalan ya.. jangan segan segan baca segala entri kat blog saya.. hahaha~

      Delete
  3. Betul tu..medical card dah hampir macam wajib semua ada....cuma org ramai je tak nampak kepentingan kad tu...sy pun PruBsn takaful consultant..feel free to ask
    019 - 973 0599 ( ihsan ) ..salam kenal jgk sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. untung sape yang ade medical card nih.. hee~

      Delete
  4. Assalamualaikum. Medical sgt penting dan wajib ada utk semua lapisan masyarakat.
    Bila kita mencarum utk medical card kita akan dpt skali pampasan kematian, sakit kritikal, kemalangan, dll.

    Lg 1 caruman kita setiap bulan ti ada cash value yg bertindak sebagai long term saving. Maknanya kita dpt buat saving, medical card, boleh pilih hospital swasta, pampasan, pelepasan cukai.

    Sy ejen Prudential BSN Takaful. Boleh contact 013-6337913 kalau nak tau lebih lanjut :)

    ReplyDelete
  5. Amir Tajul. 0136337913. Prudential BSN Takaful.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum. Medical sgt penting dan wajib ada utk semua lapisan masyarakat.
    Bila kita mencarum utk medical card kita akan dpt skali pampasan kematian, sakit kritikal, kemalangan, dll.

    Lg 1 caruman kita setiap bulan ti ada cash value yg bertindak sebagai long term saving. Maknanya kita dpt buat saving, medical card, boleh pilih hospital swasta, pampasan, pelepasan cukai.

    Sy ejen Prudential BSN Takaful. Boleh contact 013-6337913 kalau nak tau lebih lanjut :)

    ReplyDelete
  7. Anonymous06 June, 2017

    saya ada pertanyaan untuk pembayaran di bilik kelas 2 selepas saya melahirkan anak secara cezar adakah memang rm600.00 untuk kelas 2 itu adalah sekali dengan ubat-ubatan semasa kita dirawat didalam hospital bersalin hkl nanti.saya harap ada yang sudi bantu saya berikan keterangan pada saya kerana minggu hadapan sudah hendak cezar melahirkan anak di hkl

    ReplyDelete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS