RESEPI SAMBAL HITAM PEDAS BERDENGUNG

January 29, 2017

hee~ lama kan kakak tak share resepi.. wah !! konon sungguh.. nih disebabkan ade orang mengidam sesangat ha.. kakak gagahkan diri buatkan jugak la.. cukup untuk stok dia sorang, okay la kot..

awal kakak kawen dulu memang tak tau lansung pasal kewujudan sambal hitam Pahang nih, tapi dah kawen dengan anak manja emak kan.. hee~ lama lama kena belajar jugak makanan yang biasa suami kakak makan sampai besar cenggitu ha.. hahaha~ masa tu jugak la timbul minat nak lepak kat dapur.. 

dah.. tak mo borak panjang panjang.. kakak nak kasik resepi jek.. hee~


ini bahan utama.. jeng.. jeng.. jeng.. kalau tak de benda nih, memang tak menjadi la kiranya resepi korang.. sekarang nih musim hujan, biasanya buah belimbing buluh memang lebat time time hujan.. hee~

tapi kita bukan pakai belimbing buluh mentah nih tau.. kita kena rebus dulu belimbing buluh ni dengan garam untuk tahan lama.. kiranya ala ala jeruk la gitu.. dan stok bleimbing rebus yang kakak simpan nih pon dah nak setahun weyh.. elok lagi.. kadang datang gile kakak, masak sambal tumis pon kakak pakai belimbing buluh rebus nih.. sedap weyh.. korang tak try lagik manetau.. hee~


makan 9 - 10 jam kot nak jadikan belimbing buluh nih jadik hitam gini.. hee~ nampak macam kurma plak.. okay !! jom semak resepi.. simple jek sebab kakak tak de sukatan khas.. nak sukat hagak hagak jek..


bawang besar
cili api

kasik tumbuk tak payah lumat sangat tau.. tapi kalau korang tak de lesung batu, korang pakai jek blander.. takde hal.. asal benda tu hancur tak sebijik sebijik gitu.. tapi kalau korang tak de lesung batu, tak de blander boleh jek potong pakai pisau.. potong halus la eh..


ikan bilis

oh !! nih ikan bilis gred A.. hee~ sekilo kakak beli kat Pasaraya NSK memang tak lari dalam RM 54.00 - RM 60.00 sekilo.. haa.. cantik - putih - lembut.. disebabkan kakak tak de lesung batu, kakak blander jugak.. jadik la macam dalam gambar tu..

dah siap semua ? okay.. jom kita masuk dapur.. standby eh..

tentu tentulah korang kena tumis pakai minyak masak.. haa.. jangan salah minyak plak.. hee~ lepas minyak panas, masukkan cili api + bawang besar yang korang dah blander tu tadik.. dah agak agak masak dan kering, masukkan plak ikan bilis.. 


haa.. korang tumis la sampai kering.. KERING tau.. bukan sampai hangus.. hee~ macamana nak elak tak bagi hangus ? haa.. kena la rajin kacau..


syok woo-- sebab sambal hitam nih kalau korang buat lagi garing, lagi dia tahan lama dah tu bukan makan dengan nasik jek boleh.. nak makan dengan roti pun boleh, bubur pun boleh, capati pon boleh.. serius.. hee~ 

bahan pun simple kan ?

  • belimbing buluh rebus
  • bawang besar
  • cili api
  • ikan bilis
  • minyak masak
cara cara ?

  • panaskan minyak
  • tumis bawang besar + cili api
  • dah kering sikit masukkan ikan bilis
  • dah kering lagik masukkan belimbing buluh rebus tadi
  • masak sampai kering
SIAP !!
hee~

You Might Also Like

10 comments

  1. Ni sambal negeri Pahang kan... Tak pernah cuba lagi resepi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. resepi asal orang Pahang.. hee~ suami saya orang Pahang.. nanti sis kena try.. memang sedap.. boleh tahan lama kalau kena cara kering dia.. makan dengan nasik panas + telo mata pun dah habis sedap dah..

      Delete
  2. Tk penah cube lg ni. InsyaAllah kalau ade blimbing buluh bleh try buat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ try tau nanti.. makan dengan nasik panas sedap woo..

      Delete
  3. sedapnyaaaa. busyra suka sambal hitam. penah rasa. tu pun beli kt kedai. hehe. nak try la nnti. tq atas perkongsian resepi ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau beli kat kedai pun dah sedap, apatah lagik kalau kita masak sendiri.. kan ? CONFIRM sedap dia melampau lampau.. hee~

      Delete
  4. mcm best je.. kna cuba ni.. :D

    p/s : hi.. sy dtg untuk blogwalking n sy dh follow blog awk ni.. :D lau sudi.. silalah follow balik blog sy ye..nk minx tolong sikit boleh? Boleh tlg check x sama ada blog bru sy ni www.1001petua.com berat atau ringan ye.. Mksud sy.. cpat atau lmbt loading.. tq..

    ReplyDelete
    Replies
    1. best !! memang kena cuba nanti.. hee~

      Delete
  5. Replies
    1. kan !! best kan ? hee~ makan bertambah2..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS