7 + 2 CARA TURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI DENGAN CEPAT

February 01, 2017

siapa pernah kena darah tinggi ? hee~ korang WIN !! win la sebab cemana la gaya hidup korang, mesti banyak yang korang fikir + uruskan.. kan ? banyak fikir pun satu hal sampai mengganggu kesihatan.. gaya pemakanan pun boleh jadik hal jugak.. mesti banyak makan makanan sedap sedap nih.. hee~


okay.. jom kita study sedikit sebanyak sampai hadam menusuk ke jiwa pasal TEKANAN DARAH TINGGI nih.. apa punca, apasebab, apa simptom.. dan apa cara yang terbaik untuk merawat !! 


TEKANAN DARAH TINGGI

PUNCA : kesempitan pembuluh darah sehingga timbunan lemak dan zat-zat lain..

AKIBAT : stroke, sneursym, serangan jantung, penyakit buah pinggang kronik..

biasanya kadar bacaan biasa untuk systolik ( tekanan atas ) adalah antara 100 mmHg hingga 140 mmHg manakala kadar bacaan biasa untuk diastolik ( tekanan bawah ) adalah di antara 60 mmHg hingga 90 mmHg..

kalau kadar bacaan kedua-dua tersebut selalu sangat luar kadar biasa untuk tempoh masa yang lama walaupun dah cukup rehat, dah cukup makan memang sah la korang ade TEKANAN DARAH TINGGI..

PUNCA TEKANAN DARAH TINGGI

kalau korang nak tau yang korang ade masalah tekanan darah tinggi ke tak, memang kena g cek kat klinik la.. hee~ tapi !! senarai kat bawah nih boleh bantu korang cek sendiri..

  • gaya hidup tak aktif
  • umur lebih 35 tahun
  • kegemukan
  • kolesterol tinggi
  • faktor keturunan + sejarah keluarga
  • pengambilan alkohol secara berlebihan
  • perokok tegar
  • penggunaan garam dan bahan perasa dalam masakan
  • diet tidak seimbang
  • pengambilan ubat-ubatan dalam tempoh yang lama

7 CARA MENGURANGKAN TEKANAN DARAH TINGGI

1 : KURANGKAN BERAT BADAN
  • ambil jalan paling singat dengan mengawal berat badan sehingga dapat BMI yang normal.. ala.. kalau setakat 5kg pun dah dapat bagi impak yang ketara kat kesihatan korang.. tak percaya ? cuba la.. hee~
2 : BERSENAM
  • kalau hujung minggu tak de buat ape, pegi la bersenam secara santai sedikit sebanyak dapat membantu korang mengurangkan berat badan..
3 : KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
  • tak kira la ape pun, ini memang penting.. kurangkan garam sebab ianya berfungsi seperti pasir yang menyerap air.. haa.. memang tak terasa sangat tapi lama-lama memakan diri weyh.. hee~ yang mana suka kan kicap la, ikan masin la, telur masin la.. kena ubah gaya pemakanan korang..
4 : BERHENTI MEROKOK
  • kesan nikotin dalam rokok meningkatkan tekanan darah sehingga 10 mm Hg bermaksud, kalau korang merokok sepanjang hari, tekanan darah korang pun akan naik sepanjang masa.. cane ? ade pilihan lain ? brenti jek la kan.. hee~
5 : KURANGKAN STRESS
  • biasa orang yang ada tekanan darah tinggi memang terkait dengan stress.. masalah di tempat kerja, di rumah, suami / ister / anak-anak / jiran tetangga.. hee~ masalah kewangan pun punca stress nih.. haa.. apa kata korang duduk dan seimbangkan cara hidup korang dan cuba elak stress berpanjangan dengan twist balik rasa dan perasaan korang.. enjoy setiap detik kehidupan dan masa.. tak payah nak stress sangat dengan perkara yang korang tak boleh nak ubah dan kalau boleh ubah, korang usaha la sikit untuk ubah.. a.. gittew--
6 : DIET SIHAT
  • untuk dapatkan kesihatan yang baik, korang kena la jaga pemakanan.. tak gitu ? hee~ konon nak diet tapi diet tak seimbang, tak normal.. sudahnya memudaratkan diri sendiri.. sebab tu korang kena tau berapa keperluan kalori harian korang..
  • makan 5 - 7 kali sehari dalam kuantiti yang sederhana, bukan membukit bukau..
  • kawal kolesterol !!
  • kurangkan pengambilan alkohol dan kafien !!
7 : HATI-HATI
  • pastikan korang buat pemeriksaan tekanan darah tinggi dengan kerap untuk memantau keadaan kesihatan.. 3 bulan sekali pun okay dah.. dah banyak farmasi sedikan perkhidmatan cek tekanan darah ni.. kebiasaannya tak payah tunggu lama macam gi klinik..

APA KATA MEDIA TENTANG TEKANAN DARAH TINGGI ?






risau jugak ? okay.. meh layan drama kekeluargaan dan cinta jap.. hee~


"saya amalkan cara hidup yang sihat seperti melakukan senaman selama 30 minit sehari setiap hari secara konsisten.. dan yang paling penting sekali yang ketiga pengambilan supplemen.."

nah !! abang tu sebut supplement ape ? hee~ dah tentulah supplement Shaklee ** ini kakak la.. kaki supplement dan pilihan kakak tetap la Shaklee..** antara supplement yang abang tu amik Omega Guard + Vitamin C + Garlic complex + Phytocol ST + B Complex.. wuu~~ banyak nye !! kan ?

kalau ikut pengamatan kakak, abang tu mix and match kan **gittew--** SET ASAS 5 sebab ade SR vitamin C dan B Complex.. dan selebihnya memang supplement untuk mengawal tekanan darah tinggi + meyinggkirkan kolesterol..


1 : VITAMIN E

  • kategori antioksidan yang membantu mencegah kolesterol mengeras dalam arteri + membantu mencairkan darah.. jadi.. walaupun arteri sempit, darah masih boleh mengalir dengan baik..
2 : OMEGA GUARD
  • berfungsi untuk memecahkan kolesterol.. haa.. nih la punca segala masalah nih.. hee~
3 : LECITHIN
  • untuk menghuraikan lemak jahat yang melekat kat organ dalaman dan pembuluh darah.. lemak ? ye.. lemak yang menjadi punca penyempitan arteri..
4 : ALFALFA COMPLEX
  • untuk penyakit kronik seperti kencing manis dan darah tinggi, alfalfa yang sangat tinggi kandungan fiber dapat membantu menapis darah dari segala toksin merbahaya seperti kolesterol, lemak, gula, racun dan angin..
  • melancarkan proses pembuangan air.. nah !! kasik keluarkan semua lemak tersekat tu.. berak la.. ape lagik.. hee~ 
5 : PHYTOCOL ST
  • produk yang dicipta khas untuk mencegah kolesterol dari melepasi dinding perut dan masuk ke dalam darah..
6 : CoQ HEALTH
  • vitamin yang menguatkan sel 4 organ penting dalam badan yang sentiasa bekerja kuat iaitu jantung, hati, buah pinggang dan pankreas..
makaih !! banyak btol vitamin nak kena telan.. hahahaha~ mesti korang fikir macam tu kan ? kan ? kan ? dah tu mahal plak tu.. kan ? kan ? kan ? ada jek SATU supplement nih yang boleh tolong korang.. dah la sedap, dalam bentuk sirap plak tu.. haish.. nih ha la nih..





VIVIX a.k.a sirap ajaib.. ala.. yang ramai dok kecoh kecoh sebab boleh merawat lebih 50 jenis penyakit tu.. hee~ nih la dia.. satu satunya vitamin super antioksidan terbaik yang mampu mengawal serangan radikal bebas yang merosakkan sel dalam badan kita.. em-- teruja ? hee~


lepas nih tak payah nak pening kepala dah bila kena bebel dengan doktor.. sebab korang akan bebas dari penyakit darah tinggi nih kalau korang jaga kesihatan dan hargai kesihatan korang.. bukan susah sangatkan ? jaga pemakanan + kawal / elak stress + pengambilan supplement secara konsisten.. jangan pelik la lepas tu lama plak doktor tak jumpa korang.. hee~

supplement Shaklee mahal ? bla bla bla bla bla.. tiap kali kalau korang mintak consultation kat kakak, kakak mesti kasik tips untuk dapatkan harga SUPER TERBAIK untuk korang berjimat.. hee~ yang mana belum pernah dapatkan consultation kakak, nanti whatsapp kakak kat 017 309 1865 tau.. nanti kakak share tips dan trick untuk dapatkan harga terbaik tu..

You Might Also Like

22 comments

  1. Waktu pregnant anak sulung, memang alami la masalah darah tinggi nih. Payah benor nak kawalnya. Alhamdulillah, time pregnant anak kedua, tiada dah masalah tekanan darah tinggi. Selain menjaga pemakanan dan kurangkan stres, saya amalkan suplemen shaklee seperti vitamin B complex, Vitamin C, Omega guard, Esp dan Ostematrix. Lega sangat sebab tak perlu jumpa Doktor kerap-kerap. heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah !! boleh tahan testimoni puan suliana nih.. hee~ BTW.. b complex memang boleh kawal stress.. tak de la kerap jadik mak ko ijo.. kan ? hee~ anak2 pon aman tak kena marah..

      Delete
  2. kesihatan kena jaga..tu lah asset diri kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. betul tu.. kalau benda lain ada spare parts.. tapi kesihatan tak de.. hee~

      Delete
  3. vivix tu sangat bagus..tp harganya tu yg buatkan pikir berkali2 hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ kan !! tapi berbaloi dengan tahap kesihatan yang kita dapat puan.. in shaa Allah.. tapi kalau tak amik vivix pun, ada jek set set lain yang membantu..

      Delete
  4. Kalau dah sakit lagi mahal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya !! sebab tu adanya entri nih.. hee~ sebab bil hospital lagik mahal.. hee~

      Delete
  5. Mencegah lebih baik dari mengubati...suka sy baca blog atie...

    Walau panjang tp banyak infonya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouch !! jujurnya dia !! hahaha~ in shaa Allah.. apa yang saya belajar, saya akan sebarkan.. rajin rajin la menyinggah eh.. nanti saya singgah blog ebby plak..

      Delete
  6. Ikhtiar tu yang penting..
    In sha allah ada penyembuhnnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak ina.. yang penting usaha dan tak meletakkan telunjuk pada masalah semata.. hee~ terima kasih sudi singgah..

      Delete
  7. Replies
    1. hee~ terima kasih raihana !! rajin rajin singgah ya..

      Delete
  8. sakit tekanan darah tinggi ni bahaya wei.. silap2 boleh bawa maut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. boleh efek ritma jantung + stroke.. hurm.. semoga kita dijauhi dari penyakit yang merbahaya.. sama2 kita jaga kesihatan ya..

      Delete
  9. Malaysia banyak makanan yang sedap-sedap, kalau tak pandai kawal nafsu memang sakit say hi la. Jadi kenalah bijak walaupun kita makan dengan seronoknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! major problem kita, sebab kita tak boleh nak control.. hee~ nak makan, makan la.. tapi kena jaga portion.. bukan makan macam dinosor..

      Delete
  10. wowww...nice info..kena share ngan family saya ni..sbb saya ada ahli keluarga yang mempunyai darah tinggi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila kan qisty.. bukan kat ahli keluarga ja.. tapi kat semua rakyat Malaysia.. kesedaran perlu ditanam secepat mungkin sebelum menjadi nanah.. hee~ gittew--

      Delete
  11. Paling risau takut kena juga sebab ada history mak yang ada darah tinggi ni, thanx for the info

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah.. kalau kita amik langkah pencegahan dari awal, tak de pape.. akak jaga kesihatan dan pemakanan.. selebihnya usaha dengan pengambilan supplement terbaik.. ya..

      Delete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS