PETUA KEKAL AWET MUDA UNTUK WANITA 30 TAHUN DAN KE ATAS

February 02, 2017

wanita dan awet muda ? dah sinonim sangat kan lagi lagi bila usia menginjak 30 - an dan kedut kedut halus mula berani keluar.. hee~ stress tau !! sana sini menggelebeh, tak tegang, tak anjal, tak gebu, tak cerah.. serba serbi tak sampai jatuh moral dan terpaksa tepek mekap tebal tebal sebab nak tutup punca penuaan nih.. em.. tapi sampai bila plak nak tepek makeup tebal kan ? 

haa.. jom !! kakak share TIPS AWET MUDA yang membuatkan orang tertipu dengan umur korang.. hee~ esksaited tak ??


1 : TIDUR YANG MENCUKUPI

  • berapa jam baru nak cukup ? ya !! 6 - 8 jam sehari pada waktu malam.. yang tido waktu siang tu tak payah kira la tau sebab tido siang tu untuk korang refresh balik badan korang yang letih / lemau time keje.. dapat 15 minit sebelum solat Zohor pon dah cukup okay sangat dah.. 
  • posisi tidur pun membantu sedikit sebanyak tau dan sebaik baiknya tido mengiring pada sebelah kanan dan tangan di bawah pipi..

2 : ELAKKAN MINUMAN / MAKANAN BERGULA


  • nah !! ini major problem orang kita.. lagi manis, lagi suka plak dia.. hee~ makanan yang manis manis nih kalau kita tak control ia akan betukar jadik lemak jahat.. haa.. kalau lemak dah banyak dalam badan, confirm la gemok, bila gemok confirm la ketar sangat faktor penuaan tu..
  • minuman / makanan manis yang berlebihan sebenarnya menggalakkan kewujudan kedut kedut kat kulit korang.. nak ? hee~ kalau tanak, baik korang bilas balik gula dalam badan korang dengan air masak.. 

3 : BERHENTI MEROKOK

  • mengikut kajian yang tertulis didalam Jurnal Kesihatan Awam Amerika pada 2002, perokok yang berhenti merokok sebelum usia 35 tahun mempunyai penambahan 8 tahun jangka hayat mereka berbanding mereka yang tidak berhenti.. haa.. nampak ? nampak ? merokok menyebabkan badan korang tua sebelum waktunya.. radikal bebas menyebabkan banyak sel-sel korang mati dan rosak selain risiko penyakit kronik yang tinggi seperti kanser, sakit jantung dan hypertension.. sebenarnya banyak lagi..

4 : MAKAN BUAH-BUAHAN DAN SAYUR-SAYURAN

  • kebiasaan kita tengok orang hidangkan buah untuk dimakan selepas makan utama.. kan ? SALAH tu-- hee~ sepatutnya makan buah sevbelum makan makanan utama untuk mengurangkan rasa lapar dan buah juga mengandungi vitamin yang baik untuk kesihatan kulit..

  • perasan tak kalau orang orang dulu suka makan ulam ? zaman dulu manede vitamin bagai untuk kekal kan kecantikan.. haa.. dorang makan la ulam ulaman nih.. dah menakjubkan !! terbukti makan ulam, korang akan rasa / nampak lebih muda !! tak salahkan kalau kita yang hidup pada zaman moden nih pun makan ulam ulaman untuk jaga ke-awet-an muda kita.. cuma selamat dengan tak jek la ulam yang kita nak makan tu kot ade disembur racun serangga ke melainkan ulam tu kita tanam sendiri kat rumah..

5 : MINUM AIR MASAK 3 LITER SATU HARI

  • air adalah bendalir terbesat yang terkandung dalam badan yang berfungsi membawa nutrien penting keseluruh badan sekaligus menjadikan kulit lembab dan lebih segar.. haa.. sebab tu setiap hari kakak terpekik terlolong kat semua status FB - fanpage - instagram suruh korang seme minum air masak ikut keperluan badan..
  • akibat kurang air dalam badan ? hee~ terang terang la akan effect kulit korang dulu.. kulit jadi memeri - tegang - kering - mengelupas dan nampak kusam..
  • BACA SINI --> SIAPA TAK MINUM AIR MASAK, DIA ALIEN.. HEE~
  • BACA SINI --> KENAPA KENA MINUM AIR MASAK BANYAK BANYAK ? BOLEH KEMBUNG WOO--

6 : MAKAN DENGAN BIJAK

  • perut kita bukan tong sampah yang korang nak sumbat segala jenis makanan weyh.. hee~ jadik.. makan dengan bijak adalah langkah pertama yang korang kena amik.. sebab tabiat pemakanan pun boleh mempengaruhi taham kesihatan dan kecantikan korang.. 
  • pilih makanan.. bermaksud, makan makanan yang segar dan bersih bukannya asyik santak fast foods jek hari-hari..

7 : LINDUNGI KULIT

  • kalau duduk kat dalam persekitaran berhawa dingin, kulit akan cepat kering.. dah tu ? standby la pelembab yang dapat mengelakkan kulit jadik kering.. kalau kakak, kakak pilih losyen tanpa paraben Herbal Blend.. berangin dan wangi.. hee~
  • kalau korang keje kat luar yang terdedah dengan persekitaran yang tak menentu, pilihlah krim / losyen yang sesuai dengan korangu ntuk menghalan sinar UV.. sambil tu banyakkan minum air masak untuk kekalkan kelembaban kulit korang.. tak de la nampak kusam kelam jek..

8 : JANGAN GOSOK MATA

  • eh !! apsal pulak tak boleh gosok mata ? ade kesan sampingan untuk kecantikan ke ? hee~ mesti korang fikir gitu kan ? haa la.. mesti la ade.. kalau tak, takkan kakak cakap kot.. ape la.. perangai yang selalu gosok gosok mata nih boleh merosakkan kolagen dan keanjalan kulit disekeliling mata korang.. hasil ? dah tentulah kedutan lebih jelas.. nak tengok seseorang tu pandai jaga kecantikan bila korang tengok mata dia segar dan cantik.. itu tanda dia memang jaga kesihatan dan kecantikan.. tak de dark circle, lebam lebam sekeliling mata..


9 : JAGA HATI

  • hubungan antara kesihatan fizikal dan mental memang RAPAT.. ye la.. paha kanan kena cubit, paha kiri terasa sama ape.. hee~ dalam kajian sebuah jurnal pada tahun 2005 menunjukkan sikap tidak mampu memaafkan orang lain atau berdendam akan meningkatkan simptom sakit saraf dan mengurangkan kualiti tidur..

"hendaklah mereka memberi maaf dan melapangkan dada.. tidakkah kamu ingin diampuni oleh Allah ?" - QS Al-Nur [ 24 ): 22 )

  • jom kita !! demi nak cantik dan awet muda.. hee~ kita 'awet'kan dulu hati kita.. tak salahkan ?

10 : BELAJAR MENGAWAL STRESS

  • stress ? haa.. tak pandai nak control la tu.. hee~ habis main dengan emosi sampai rosak mood sehari hari.. tak boleh la macam tu.. sebab.. bila korang stress, hormon kortisol akan menyumbang kepada masalah berkaitan dengan masalah kardiovaskular seperti sakit jantung, darah tinggi, paras gula naik mendadak dan kegemukan.. mesti korang tanak kan ? hahaha~ dapatkan rehat yang berkualiti dan ketenangan mental untuk kekal awet muda..
  • kalau stress ? atasi !! atau switch perasaan korang dari negatif kepada positif.. senang tak ? ini paling senang pada kakak !!
  • BACA SIINI --> RASANYA DAH LAMA TAK MEROYAN KOT.. HEE~

11 : PENGAMBILAN MAKANAN TAMBAHAN SEMULAJADI

  • lambakan produk kecantikan yang menjanjikan bulan dan bintang ade kan ? hee~ korang kena la cuba.. tapi kena cek detail sebab kalau takat 3 hari dah tegang segala memang merapu la bahan dalam supplement tu.. kan ? bukan senang nak kembalikan kecantikan yang dah dimamah usia kalau korang tak bertindak awal, hanyut la korang..
  • BACA SINI --> JANGAN TERJERAT DENGAN PRODUK KECANTIKAN TAH PAPE..
  • asas untuk kecantikan.. korang kena ambil protein, vitamin A, vitamin C, vitamin E.. 4 benda nih korang kena ada untuk repiar balik sel sel dalam badan korang dan kembalikan keanjalan kulit korang.. TAPI !!! korang pernah dengar tak "muda 25 tahun".. hee~ dengan formulasi terbaik sampai artis popular pun jadik consumer weyh.. ala.. Ayu Raudhah + Rita Rudaini + Emma Maembong + Ashraff Muslim consumer produk nih.. haa.. dah ade hint tu.. tau tak ??

  •  VIVIX membantu menyingkirkan sel sel mati dan jahat lepas tu menggantikan dengan sel baik dan baru !! haa.. ibarat korang dilahirkan semual.. gittew-- dan kalau tanya kakak la kan, untuk awet muda elok amik ape.. kakak memang tak de jawapan terbaik selain VIVIX.. hee~
macamana ? dah ready upgrade diri dan lebih sayangkan diri sendiri ? tak guna dik non kalau pakai handbag mahal, kereta mahal tapi rupa mendahului usia.. tak syok.. ape kata seimbangkan semua barulah orang pandang kita.. amacam ? nak fikir lagik ? boleh jek.. pape nanti contact kakak ye.. jangan segan segan aih.. tarik bulu kening tu kang.. hee~



You Might Also Like

10 comments

  1. Nampaknya kena kurangkan lah tabiat suka makan benda manis lepas tu.. Nasib baik terjumpa blog admin ni.. Banyak gak info yang boleh nak di amalkan lepas ni.. Tak nak lah nampak tua cepat sangat. hehe

    tq admin untuk info menarik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ tengok !! wanita mana nak tua cepat kan.. kalau boleh umur 50 tahun pun nak nampak macam 13 tahun.. haa.. sila jaga kesihatan sebelum terlambat.. pucuk pangkalnya bila kesihatan kita terjaga, kecantikan pun terpelihara.. gittew--

      Delete
  2. nice sharing atie..akak ni memang patut kena jaga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. jaga kak.. jangan tak jaga.. hee~ tak pe la.. pelan2.. mulakan dengan pengambilan air masak 2.5 liter sehari.. lama2 nanti kana okay.. tau..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS