RESEPI AYAM MASAK CENDAWAN PALING MUDAH YANG PENTING TANPA BAHAN PERASA

February 11, 2017

in shaa Allah, sebulan sekali kakak memang akan buat detoks parasit dan tiap kali detoks ada makanan-makanan yang kakak tak boleh makan seperti makanan berproses, gula putih dan kafien.. hee~ awal dulu pening kepala jugak la sebab dah terbiasa masa guna pati ayam serbuk tu.. tapi sekarang dah taraf pro dah-- masak pun tak pakai bahan perasa tapi sedap dia tetap sama.. hee~ * sesekali angkat bakul, korang baca jek la ye.. *


bahan dia pun boleh tahan simple la sebab kakak tak pakai buku resepi, main taruk taruk jek.. hee~ sukatan hape bagai pon tak de.. main hagak hagak.. macam mak mak kita dulu masak la.. manede main sukat sukat..


BAHAN - BAHAN

1 : cili kering
2 : bawang putih
3 : bawang besar
4 : halia
5 : cendawan shitake
6 : isi ayam 
7 : minyak untuk menumis
8 : air ( kalau korang nak berkuah sikit laa.. )

semua bahan tu ikut anak tekak korang.. tak de halangan nak terlebih halia ke, nak lebih bawang putih ke, nak lebih ayam ke.. pepandai korang la.. hee~


time detoks, minyak kelapa merupakan bahan anti-fungus terbaik !! tapi.. kakak pakai sikit jugak.. hee~ sebab tak suka la lepas masak minyak berlendir jek kat dalam mangkuk.. asal cukup untuk naikkan bau bawang putih dengan hali pon dah okay.. tapi !! konsep nye.. ikut suka korang la.. 


hagak hagak minyak masak dah panas, korang tumis la bahan 3 beradik tu.. sampai naik bau.. kalau betul cara, satu rumah berbau halia tu weyh.. pitam jap hakak..




masuk plak cili kering yang korang dah gunting gunting tu.. haa.. masak la sampai agak agak garing cili tu.. kacau !! jangan malas.. kang hangit kang.. dah agak cili kering tu garing sikit, korang masukkan la isi ayam tadik.. biar sampai isi ayam tu masak.. 


kakak suka cendawan tu lembut dan ada bau cam petai.. hahaha~ siapa suka makan cendawan. korang tau la cendawan nih bau dia cemana.. jadik, kakak masukkan last skali.. biar dia ala ala nak masak ke tak nak.. haa.. gitu.. tambah la air sikit kasik berkuah..


tadaa-- siap !! hee~ kakak bubuh garam bukit sikit untuk ada la rasa masin masin sikit gitu.. tak de la plain sangat rasa dia.. kan ? rasa lepas siap masak ? em.. cane nak explain eh.. hahaha~ rasa sayang kot.. sebab masak makanan berkhasiat nih bukan untuk diri sendiri jek, tapi untuk family..


makan dengan nasik panas memang pilihan kakak.. kenyang dia bukan mahen.. menyandor jek lepas makan haa.. ada sesetengah orang akan guna kicap manis untuk naik kan rasa.. hee~ sebenarnya, pada kakak kicap manis tu akan tenggelamkan rasa ada laa.. 

eh !! korang kena try nih.. walaupun tak guna bahan perasa, tapi rasa dia lengkap.. jangan plak korang letak garam sesenduk.. darah tinggi nanti.. hee~


You Might Also Like

8 comments

  1. Replies
    1. kan !! sebab bau dengan rasa dia lain sket berbanding cendawan lain.. hee~

      Delete
  2. Ohhh,,,sedapnya. Hirup macam tu ajer pon dah nikmat. Cendawan shitake tu memang ada rasa petai kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. tu la tu.. kena buat berkuah sikit.. hee~

      Delete
  3. Teliur kak atie ! Buat ntuk pntg la :) ngilat dkit letak mnyk:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ boleh jek buat untuk pantang.. steam kan.. sedap woo..

      Delete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS