CARA MAKAN VITAMIN SHAKLEE DENGAN DOS YANG BETUL

March 11, 2017

ha.. dah beli vitamin Shaklee tapi tak tau nak makan kat mana ? sebab korang beli kat kiosk kiosk kat shopping mall kan ? hee~ jangan nak tipu kakak la, bukan sehari kakak jadik SID.. dah nak 4 tahun dik non.. 

jadual pengambilan vitamin sebenarnya tak tetap bagi seseorang individu tapi lebih kepada sejarah penyakit korang yang korang ceritakan kat SID.. contohnya camni.. kalau korang ada masalah kegemukan kronik sampai BMI korang memang lari habis la sampai overweight dan korang nak consume ESP.. haa.. nak kurus ada cara nak consume ESP dan kalau nak gemuk pulak caranya lain..

dia sama jugak kalau korang nak consume Vivix untuk masalah vertigo dan gastrik.. tak sama dos pengambilan dan caranya juga.. memang kalau ikut blogger-blogger SID, dorang menyarankan 1 sudu selepas sarapan.. hee~ tapi !! tapi !! tapi !! * itu rahsia.. hee~ *

ALFALFA COMPLEX SHAKLEE

  • 4 - 6 biji sehari selepas makan..
  • maksimum pengambilan Alfalfa adalah 10 biji sehari..
  • kalau korang jadikan Alfalfa nih sebagai milkbooster, korang kena perhatikan perubahan sebelum dan selepas pengambilan Alfalfa sebab takut badan korang 'terkejut'..
  • sebab tu kalau korang nak consume Alfalfa secara konsisten, korang disarankan mula dengan dos yang rendah / kecil..

GLA COMPLEX SHAKLEE

  • 1 biji selepas sarapan + 1 biji sebelum tidur..
  • vitamin E dan GLA Complex tak boleh makan serentak tau !! kenapa ? sebab dalam GLA Complex dah ade kandungan vitamin E.. dan kalau korang memang makan 2 - 2 jenis nih, pandai-pandailah korang adjust waktu makan tu.. asalkan bukan serentak, dah okay..

VITALEA IRON FORMULA SHAKLEE

  • kalau korang ibu hamil, sila ambil 2 biji sebab kandungan HB korang perlu sekurang-kurangnya 11 dan ke atas tapi kena jugak la pantau takut melebihi dari paras bacaan normal, korang boleh kurangkan dos..
  • untuk dos harian, korang boleh amik paling maksima 2 biji..
  • nak penyerapan yang baik ? makan sekali dengan vitamin C !!

PEPPERMINT GINGER PLUS SHAKLEE

  • 3 - 5 biji sehari..
  • caranya ? hee~ ikut suka korang la nak macamana.. ada yang suka larutkan dalam air suam, campur dengan teh, kemam kemam gitu jek, makan terus sebijik sebijik pun boleh jugak untuk merawat masalah angin dalam badan dan gastrik..

VITAMIN C SHAKLEE ( SUSTAINED RELEASE )

  • 1 biji = 500 gm..
  • 1 - 2 biji seharai selepas makan *pandai pandai korang la nak makan bila.. hee~*
  • kalau korang demam / selesema, korang patah dua tablet tu untuk kesan yang lebih cepat dan efektif..
  • untuk kecantikan, boleh makan sekali dengan B Complex.. hee~ ini ade trick dia..

CHEWABLE VITAMIN C SHAKLEE

  • 1 tablet = 100 mg..
  • 1 biji sehari untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas..
  • kalau untuk dewasa, makan la 5 biji lepas makan..

VITAMIN E SHAKLEE

  • 1 - 2 biji sebelum tidur..
  • boleh buat masker untuk hilangkan parut !! hee~

B COMPLEX SHAKLEE

  • 1 - 2 biji sehari..
  • elok untuk perbetulkan masalah saraf..
  • nak tips cantik ? hee~ makan dengan Vitamin C..

OSTEMATRIX SHAKLEE

  • 2 biji selpasa sarapan pagi + 2 biji selepas makan malam / tidur.. ini untuk daily intake untuk mengekalkan sumber kalsium cukup.. hee~
  • kalau untuk yang mengalami tulang patang, tulang retak, sembelit masa dalam pantang, osteoporosis, kekejangan, stress, senggugut, kebas-kebas.. haa.. ade dos special untuk korang !!

GARLIC COMPLEX SHAKLEE

  • 1 tablet = 500 mg bawang putih..
  • 2 biji sehari lepas makan..
  • tiada perasa tiruan / pemanis / pewarna / bahan pengawet tambahan..
  • 2 tablet Garlic Complex membekalkan 1000 mg ekstrak bawang putih tulin = 2 ulas bawang putih SEGAR !!!

LECITHIN SHAKLEE

  • maksima pengambilan Lecithin sehari adalah 6 biji selepas makan..
  • tapi !!! ade special dose untuk orang yang nak kurus.. hee~ siap tips and trick tau.. jangan main main..

HERBLAX SHAKLEE

  • untuk kesihatan usus, makan 4 biji 2 kali seminggu.. pandai-pandailah korang pilih hari ape nak makan..
  • untuk membersihkan usus / kegemukan kronik / sembelit kronik, korang boleh amik 3 biji setiap malam sebelum tidur..

OMEGA GUARD SHAKLEE

  • untuk kanak-kanak : sebiji sehari..
  • untuk ibu hamil ( trimester 2 ) : sebiji sehari..
  • untuk kurus : 3 biji selepas makan..
  • kalau kakak, kakak suka suruh customer makan Omega Guard pada waktu siang ( lepas sarapan pagi / lepas makan tengahari ) sebab lepas makan Omega Guard, kita jadik haus.. hee~ kalau makan siang, dapat la kita kejar 3 liter air masak sehari..

CAROTOMAX SHAKLEE

  • untuk kesihatan optimum : 1 biji sehari lepas makan..
  • untuk penyakit mata / silau / rabun : 2 biji sehari lepas makan..

ESP SHAKLEE

  • 1 sudu ESP, 3 kali sehari pun dah cukup dah..
  • bancuh ESP dengan pape air pun tak pe asalkan bukan air panas menggelegak, air berkafien dan minuman berkarbonat.. lain lain air, okay jek..
  • kalau korang nak gemuk, minum ESP lepas makan tau..

MEALSHAKES SHAKLEE

  • orang dewasa :
    • 1 sudu besar, 2 kali sehari..
  • kanak-kanak ( 4 - 6 tahun ) :
    • 1 sudu kecil, 2 kali sehari..
  • kanak-kanak ( 1 - 3 tahun ) :
    • 1 sudu kecil, 1 kali sehari..

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE

  • haa.. ini special sikit.. hee~ sebab tak de sukatan khas untuk Performance Drink.. tapi, kalau korang aktif bersukan, kena minum lebih sikit laa..
  • untuk anak yang demam pun sama, bagi jek minum Performance Drink bagi mengelakkan dehidrasi..

NUTRIFERON SHAKLEE

  • kalau korang ( dewasa ) demam : 1 sachet sehari..
  • untuk kanak-kanak 3 - 11 tahun : suku sachet sehari..
  • untuk kanak-kanak 1 - 2 tahun : secubit, 3 kali sehari sampai elok demam..
  • tapi !!! kena minum air masak banyak tau.. baru kesan dia cepat dan efektif..

CINCH SHAKE SHAKLEE

  • haa.. kalau sape nak turunkan berat badan, inilah kawan terbaik sebab pengambilan Cinch Shake membantu mengenyangkan perut korang.. jadik.. senang la nak diet.. kan ?
  • contoh : kalau korang memang jenis sibuk, tak sempat nak sarapan pagi.. Cinch Shake adalah pilihan yang terbaik.. sama jugak kalau korang tak sempat makan tengahari..
  • kalau korang pilih consume Cinch Shake untuk kurus, kakak nasihatkan korang sertakan dengan senaman supaya lemak bertukar menjadi otot.. huu~ barulah sado.. gittew--

COLLAGEN POWDER SHAKLEE

  • 1 sachet sehari ATAU selang sehari..
  • boleh bancuh dengan pape jus tapi BUKAN dengan air panas menggelegak / minuman berkafien / minuman berkarbonat tau..
  • sesekali tu rajin-rajin la buat masker.. hee~

VIVIX SHAKLEE

  • 1 sudu teh sebelum tidur..
  • untuk masalah kronik, boleh ambil 2 sudu teh sebelum tidur jugak..
  • nak tips cergas ? hee~ kena la tanya kakak.. "kak.. camno nak makan bibix ikut gayo akak ha ? buleh ngaja sey ?"

CINCH TEA SHAKLEE

  • 1 sachet sehari dengan campuran 1.5 liter.. haa.. togok la sepanjang hari pun tak pe.. hee~
  • boleh pelbagaikan bancuhan dengan menambah hirisan lemon atau daun pudina.. eh !! campur dengan Performance Drink pon sedap..
  • tak payah letak gula dah.. dia saje pun dah sedap..
hee~ rasa nya ade yang tertinggal nih.. kan ? PHYTOCOL-ST, VITALEA FOR CHILDREN.. em.. ape lagik eh ? tu nanti la kakak sambung bila bila free.. nih mata dah kelat kelat ha, nak ajak tido.. 

cuma !! nih kakak nak pesan nih.. aturan makan supplement kat atas tu sekadar panduan jek tau.. sebab background kesihatan kita semua tak sama dan ini membuatkan SID akan guide korang mengikut kesesuain penyakit korang.. hee~

yang penting !!!

beli la produk Shaklee dari Shaklee Independent Distributor.. yang sah.. yang ada pengalaman.. yang akan guide korang dengan cara terbaik.. bukannya beli kat kiosk-kiosk kat dalam shopping mall tu, kat jalan 11 ke, kat lazatkeitu ke.. kalau kakak dapat orang yang tanya-tanya gitu, ikut mood kakak la.. kalau kakak sempat nak bagi privilege kat korang, kakak bagi la.. kalau tak, tak de la eh.. jangan marah kakak tau.. hee~

You Might Also Like

2 comments

  1. Replies
    1. hee~ kan ? tapi fungsi beza2.. kena makan ikut kesesuaian..

      Delete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS