WD-40® MEMUDAHKAN KERJA SURIRUMAH TANPA BANTUAN SUAMI

May 23, 2017

nah !! bukan la nak kata "suami jangan bantu isteri lansung sebeb isteri ko kuat macam badang.." hee~ TAK.. tapi.. untuk hal hal kecemasan, surirumah perlu bersedia dan bertindak dua tiga langkah lebih kehadapan.. haa.. nak pembantu ? ini kakak perkenalkan !! WD-40® MULTI-USE PRODUCT yang dijamin akan membuatkan surirumah tersenyum.. a.. gittew--



setakat ini, lebih 2000 jenis penggunaan yang korang boleh aplikasikan untuk rutin sehari-hari.. tapi kakak tak de le nak cerita sampai 2000 point tu.. kakak amik yang penting penting jek dan yang biasa surirumah alami.. ala.. kakak pun 24 / 7 kat rumah kot.. kakak faham.. hee~

KEGUNAAN WD-40®

1 : KESAN DEGIL PADA LANTAI ?

  • puas la mengemop bagai sampai sakit pinggang ? haa.. tak payah dah nak kusut kepala.. semburkan  WD-40®, biarkan seketika.. lepas tu berus dengan berus lantai dan mop macam biasa..
2 : BAJU TERKENA DARAH

  • anak makin membesar.. kan ? kadang-kadang jatuh waktu bermain dan ada pula kesan darah kat baju / seluar dorang.. em.. jangan dibuang !! semburkan dengan WD-40®, biarkan seketika.. lepas tu basuh macam biasa samada basuh menggunakan tangan ataupun mesin basuh..
3 : KILATKAN MANGKUK TANDAS

  • berapa korang berhabis untuk kilatkan mangkuk tandas ? hee~ tapi mesti sekejap jek kan ? haa.. sila jangan membazir lagi sebab WD-40® akan pikul kerja tu seme.. cumanya tak wangi la.. hee~ tak kisah la kan janji WD-40® tak de kandungan asid yang merbahaya..
4 : LENGUH-LENGUH SENDI

  • alamak !! seharian keluar membeli belah.. al maklum la nak dekat raya kan.. balik tu mesti sakit sakit badan dibuatnya.. tapi !! minyak angin tak de.. huu~ sakitnya tu di sini kan ? hee~ nah !! semburkan sedikit WD-40® lepas tu urut perlahan lahan.. tak payah nak bergaduh suami isteri mintak urut ape bagai.. boleh je buat sendiri.. kan ?
5 : TINGKAP KETAT

  • adoi.. time cuaca tak menentu ni kadang kadang mood nak bukak tingkap, kadang tu nak tutup tingkap sebab angin kuat sangat.. tapi besi tingkap dah berkarat.. em.. nak buat cemana ? spray kan saje WD-40® ni.. biarkan sekejap.. lepas tu dah boleh tutup / bukak tingkap dengan laju.. 
6 : LEGO ANAK MELEKAT


  • lepas tu anak-anak mula la bising sebab tak boleh nak buat kapal terbang menggunakan lego.. kan ? mak mak tak payah pening.. semburkan aje dengan WD-40® nih.. biarkan sekejap.. nanti tanggalkan pelan pelan.. 
7 : CINCIN TERSEKAT KAT JARI

  • nah !! tak perasan jari dah gemok.. hahahaha~ tak boleh dah nak bukak cincin.. cemana nak blei yang baru kalau yang lama tak bleh bukak.. kan ? haa.. sembur jek WD-40® sikit kat jari yang ade cincin tu.. lepas tu tolak ke atas ke bawah pelan pelan..
8 : ZIP TERSANGKUT

  • kadang kadang nak zip seluar jeans, tapi zip nya tersangkut sangkut.. potensi rosak ade tu.. adoi.. takkan pasal zip sangkut, nak kena beli jeans baru plak kan ? haa.. semburkan sikit WD-40® kat zip tu.. lepas tu gerakkan perlahan lahan.. tada-- magic !! bukan zip seluar jeans jek yang boleh.. tapi semua jenis zip..
9 : KESAN KOTOR PADA PERMAIDANI

  • seksa nya nak pikul permaidani nak bawak ke dobi semata-mata nak cuci kesan kotoran sebesar limaplosen.. em.. tak payah nak sental dengan sabun bukan bukan.. ambil dan semburkan WD-40® je.. gosok dengan kain bersih.. lepas tu ambil air + sabun sikit dan gosok lagi.. untung untung wangi permaidani tu bau sabun..
10 : MASALAH SERANGGA

  • ini paling tak suka ni.. tapi ada anak kecik yang alah pada bau racun serangga.. cemana eh ? takkan nak biarkan semua serangga tu beranak pinak berkampung kat rumah.. hee~ amik jek WD-40® lepas tu sembur kat 'rumah' dia.. tengok ape jadi..

eh !! kakak tak kata semua tips kegunaan WD-40® kat atas nun berjaya tau.. hee~ tengok gak cara korang menyental / menyembur / menggunakan kat mana dan atas tujuan ape.. buat masa ni kakak dah try dan ada yang berhasil.. tak payah dah nak tunggu suami balik keje baru nak perbetulkan mana yang korang sendiri nampak tak betul.. 

buat jek sendiri..

tak percaya ? nah !! korang boleh dapatkan segala info pasal WD-40® kat sini --> www.wd40.asia


jangan lupa simpan sebotol dua kat rumah untuk tujuan kecemasan.. hee~ kakak ade dua.. mana la tau nak guna time time terdesak ke.. 



You Might Also Like

14 comments

  1. wah multi purpose semburan ni ye. takde asid tu yg penting. boleh beli nie atie.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. beli tau nanti ana.. tak de le asyik dok terjerit mintak tolong kat suami.. hahahaha~

      Delete
  2. banyak kegunaan wd-40 nie.. boleh beli laa nanti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. beli tau e'in.. simpan untuk kecemasan..

      Delete
  3. banyak kegunaanya rupanya ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! akak pun baru tau sebenarnya.. hee~

      Delete
  4. betul2 mmg bnyk guna wd40 ni serba boleh.. mangga kalo stuck xleh bukak spray je wd40 tu dkt mangga tu jgn panik..

    hahaha.. kalau bekas botol yg ketat plus stuck tu boleh ke buka guna wd40 ni kang naya je masuk 40d dalam botol makann.. kena juga minta suami bukak kan tu.. :D :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ kalau makanan dalam botol yang memang ketat dan tak boleh nak bukak untuk beberapa percubaan, kakak tunggu suami balik keje jek.. tak keje aih nak sakit2 kan tangan..

      Delete
    2. hahaha... kena guna bekas plastik kedap udara la utk atasi masalah sedemikian.. kalo tak maw teruih xdo mood mahu memasak tu kalo bekas botol tu xdpt nk buka.. :D :D

      Delete
    3. ah.. masa tu la nak ngelat makan kat luar.. tak gitu ? hahahaa~

      Delete
  5. Mana nak beli wd 40 ni ek?...pantang rmh xder org.. sibuk srangga bersarang.. dh naik sarang otak ni.. ligat jer cari solusi.. huhu..td taruk ubat gegat.. tp dlm tu ads penapis air.. air yg klua dr pili bau ubat gegat.. huhu..nk pakai spray biasa.. mati yg ada jer.. lain kali sanak saudara serangga berkunjung lagi.. huhu tu yg xtahan tu..ada sdara bgtau sembur wd40 ni, serangga pun xmo masuk...tu yg teruja cari ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak wak.. online tak tau ade ke tak.. hee~ ce try tengok kat Lazada.. rasanya pernah nampak kat Lazada.. oder online jek nanti dorang hantar sampai de[pan pintu rumah..

      Delete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS