BUKAN SEMUA SEKOLAH ADA NAMA SEKOLAH YANG SESUAI UNTUK ANAK KITA

by - September 06, 2016

ye.. kakak dalam bab sekolah / pembelajaran anak anak memang kakak tak pandang ringan la.. hee~ haritu ade borak dengan Cikgu Besar sekolah aiman.. banyak yang kakak nak tau sebenarnya pasal pembelajaran pada tahap anak anak kecik ni tapi tak sempat.. maka.. kakak korek la sikit sikit.. antaranya perkembangan aiman kat sekolah.. sekolah rendah terbaik kat kawasan kami nih.. hahaha~ itu jek kot--

dan kakak pon buat la kesimpulan..

BUKAN SEMUA SEKOLAH ADA NAMA ; SEKOLAH YANG BAIK

haa.. BUKAN.. ade banyak pre-school kat sekeliling kita cuma cemana kita nak pilih yang sesuai dengan anak anak jek.. dan kalau mak mak jenis macam kakak, akan pandang BRAND sesuatu yang BAIK.. tapi yang baik belum tentu sesuai dengan anak anak kecik kita.. kan ?

CONTOH :

masa aiman 4 tahun lagi kakak dah hantar tadika.. kat Kota Damansara.. sekolah biasa jek pon tapi antara sekolah yang glamer kat area sini.. pendekatan cikgu cikgu memang terbaik.. masa nak masuk sekolah ade perhimpunan.. ada baca doa doa.. yang paling rare DOA DHUHA.. kakak happy la kan sebab pendekatan agama diterapkan dari usia yang mentah sangat sangat..

yang tak best..
masa tu aiman 4 tahun kot..

tujuan kakak hantar masa tu untuk dia berkawan dan luaskan lagi pergaulan.. tapi biasa la.. manja kot mamat tu.. hee~ kerap la nanges nanges gi sekolah dan kakak plak mak mak yang PENYIBUK.. seme aktiviti anak kat sekolah seme kakak nak tau.. ye !! SEMUA !!

dan terkantoi lah satu kes..

"man tanak g sekolah ke ?"
"tanak.. teacher kata teacher nak potong mulut man.."

woah--
psychology tanak kasik budak menangis kot kan.. hahaha~ tapi sangat kakak tak setuju la dengan cara gitu.. dan.. start hari tu kakak tak hantar dah aiman g sekolah.. hee~ ke kakak terlampau percayakan anak ? haa.. sebab kakak tengok dari jauh ; hari hari.. sebab tu kakak percayakan setiap butir dari mulut aiman..

masuk pulak 5 tahun..

kami pindah kat kawasan baru.. orang sekeliling baru.. jalan baru.. persekitaran baru.. hee~ sekolah pon baru jugak.. bagus sekolah nye.. cikgu nye pon bagus.. tapi balik balik sekolah asyik menyanyi.. hahaha~

kat sekolah memang diajar menyanyi aje ke ? ke memang budak 5 tahun silibusnye menyanyi saje ? adoi.. pening plak rasa.. tapi tak pe.. layan kan jugak la.. kakak kena usaha lebih sikit dengan buat tuisyen kat rumah.. dan.. cikgu macam kakak nih memang seme student patut takut nak buat silap..

usaha mengajar aiman kat rumah separuh jalan jek.. sampai bulan 9 gitu.. sebab ? sebab muka kakak naik kedut kedut sebab kerap marah dan #CEOaiman nampak lebih stress.. adoi.. sampai tak tau ape yang aiman belajar kat sekolah isu nye nih.. kita ajar lain ; cikgu ngajo lain.. masa tu memang aiman dapat baca sikit sikit jek.. kesian nengok nye.. dan kerisauan makin memuncak..

dalam tak dapat nak membaca tu.. dapat gak periksa nombor 1.. hahaha~ ntah cemana la tu..


KISAH #CEOAIMAN kat SINI


penamat usia 5 tahun aiman dengan kisah kejayaan yang beliau capai.. hahaha~

masuk plak usia 6 tahun.. haa.. bermula penilaian sebenar kakak sebagai seorang ibu terhadap sektor pendidikan awal kanak kanak kat Malaysia nih..

BUKAN SEMUA SEKOLAH ADA NAMA ; SEKOLAH YANG BAIK..

ye.. kakak dan encik suami pilih SMART READER KIDS.. hee~ kenapa ? kat rumah kakak memang ajar aiman bahasa Melayu dan conversation harian kami pon bahasa Melayu.. jadik.. kakak amik jalan tersangat pintas untuk hantar aiman ke SMART READER KIDS supaya seimbang untuk dia nanti.. sebenarnya banyak jek lagi sekolah lain tapi dari aiman 4 tahun kakak pasang niat nak hantar aiman kat sekolah TERBAIK..

rupanya.. ada nama tak menjamin pape.. hahahah~

4 bulan pertama aiman kat SMART READER KIDS di Bandar Kinrara.. sekolah baru / perabot baru.. semua baru.. tapi dalam tempoh 4 bulan tu kakak nampak dia sedikit stress / cepat marah marah / kuat melawan / tak de perkembangan dari segi pembelajaran.. bila kakak tanya.. dan macam biasa la.. kakak kan ibu yang PENYIBUK.. hee~

"man belajar ape kat sekolah.."
"teacher suruh tido je.."

"man belajar ape harini ?"
"teacher suruh tengok tv.."

"teacher ajar apa harini ?"
"hari ni man nyanyi lagu old mc'donalds.."

hahahah~ masa tu memang nak gelak aje la.. adoi.. penat rasanya.. balik balik yang dihafal nye lagu.. sikit sikit lagu.. menyanyi jek la keje nye.. dah macam akademi fantasia dah rumah nih..

kakak boleh bertahan tengok keadaan aiman untuk 4 bulan tu jek la.. lepas perbincangan lebih terperinci dengan encik suami + survey lebih mendalam.. kakak pilih untuk tukar branch sebab tanak keluarkan duit pendaftaran tu lagi.. hahaha~ kedekut !!! masih SMART READER KIDS cuma tukar cawangan..

dan masa hari pertama aiman kat sekolah baru tu.. hee~ habis setiap inci kakak tanya + interview + amik tau.. sebab tanak berulang lagik la kan.. dan macam biasa.. kakak tak letak satu tahap terlampau tinggi untuk cikgu dan aiman sampai kena faham kira kira algebra pada usia 6 tahun.. tak..

"saya tak letak expectation terlampau tinggi kat cikgu dan aiman.. asalkan bila saya dan suami tak de dengan aiman nanti, masa kat sekolah ke.. aiman boleh berdikari, itu lebih cukup untuk kami.. kalau aiman nakal ke tak dengar cakap ke.. saya izinkan cikgu rotan dan marah dia.. asalkan tak patah riuk tak berdarah dah la.."

cikgu gelak jek.. hahaha~ kakak serius tu !! masuk nih 4 sekolah kakak cakap benda yang sama..selepas 3 bulan aiman kat sekolah baru.. hee~ memang nampak lain banyak kot.. dalam masa 3 bulan !!!




kakak tak mintak banyak pon dari cikgu yang mengajar aiman.. asalkan bila dia masuk darjah 1 sok, dia boleh berdikari.. itu jek.. 

setakat nih aiman dah boleh membaca dengan lancar.. bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.. dah hafaz surah surah pendek.. matematik jangan cerita la.. laju dah..lagi pon dia nih memang suka nombor.. sama macam ayahnye..

terima kasih cikgu cikgu SMART READER KIDS PUNCAK JALIL..
tak pernah penat nak bantu kakak untuk didik aiman.. 

tak pernah komplen pape pasal aiman sebaliknya pujian berbakul bakul untuk dia..

nanti tahun depan aiman tuisyen sana lagik..
semoga cikgu cikgu tak jemu lah ye..


KES YANG SAMA : 
kawan kakak.. hantar kat satu pre-school yang ada nama jugak.. anak nye sebaya aiman.. dah 6 tahun tapi tak tau membaca lagi.. dah bulan 9 kot.. huu~ 

memang akan ade yang kata "perkembangan setiap anak berbeza.. jangan dipaksa anak untuk jadi pandai.. sekarang nih masa untuk mereka explore.."

ini kakak kata :
tahun depan, anak dah masuk darjah 1.. dan anak belum tahu membaca sekali pon.. dan mak mak kena tahu juga.. tahun 1 dah tak belajar A B C lagik ye.. dorang dah belajar membaca ayat ayat panjang.. dah mula susun susun ayat.. bukan macam zaman 90-an lagik yang lambat cikgu tunggu dan ulang ulang ulang ulang..


mak mak hantar anak anak sekolah mana ?
anak anak okay tak ?

dah nak hujung tahun ni..


You May Also Like

4 comments

  1. salam..
    yaya mai singgh =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai yaya !!

      sat naa.. kakak balas singgah.. ade kuih raya tak ? hahaha~

      Delete
    2. Saya hantar anak kat Smart Reader Kids Danau Kota. Ok la. Anak dah pandai bergaul dalam masa yg singkat. Cuma x bestnya ada sorang teacher tu so rude. X sampai hati nak cerita apa dia buat kat kids. Siap cakap kat budak, "Go complaint to your mom la." Kita yang cool ni rasa tercabar jugak.

      Delete
  2. Anak buah mai 6 tahun, smart reader kat Ampang,KL. memang power gila english dia padahal kami semua ckp melayu kt rumah, hahaha. Dia boleh translate movie mcm tu je...tak payah subtitle. Power la teacher situ, aunty kagum. HAHAHA.

    ReplyDelete