CABARAN TAHUN 2017 DAN CARA MENGEKALKAN PENDAPATAN ISI RUMAH SUPAYA TIDAK TERJEJAS

by - December 31, 2016

haa.. nak masuk tahun 2017 sudah weyh, tak payah nak happy sangat tengok bunga api segala.. hee~ yang korang kena happy bila korang boleh survive tanpa merungut dalam menjalani hari hari mendatang.. ya.. tahun 2017 adalah bermulanya tahun yang sangat mencabar dan siapa yang tercabar jek akan rasa betapa impak kesesakan ekonomi.. yang kaya makin kaya, yang susah makin susah.. itu orang kata.. tapi kakak kata, yang susah pun boleh kaya dik non.. 

  "2015 ini belum menjadi kemuncak kegawatan.. sebab itu PM Dato Seri Najib bila dia menyebut bahawa keadan ekonomi Malaysia belum gawat, sebenarnya ia benar.. cuma, apa yang tidak disampaikan oleh Dato Seri mungkin adalah KESAN kejatuhan nilai matawang kita yang akan menyebabkan kos import barangan akan meningkat dan nilai export menurun, ditambah dengan kejatuhan lebih separuh harga minyak dunia dan dijangka lebih jatuh lagi kerana Rusian serta China tidak membeli minyak pada kuantiti sebelum ini akan memanjangkan proses pemulihan harga minyak..
di dalam negara, kos pengurusan bajet negara agak tertekan ditambah pula dengan cabaran kos pembangunan semula kawasan penempatan banjir yang besar akan memberikan bebanan kepada kewangan negara.. mungkin itu manageable di peringkat kerajaan, tetapi concern saya yang paling utama adalah bagaimana anda, anda yang berada di bracket pendapatan rendah dan sederhana dapat melalui keadaan ekonomi yang sebenarnya akan lebih mencabar.. perhatikan perkembangan ekonomi kita dan salah satu tanda ia akan lebih panas apabila  :
  • 1/ Harga barangan semakin meningkat
  • 2/ Pengambilan pekerja akan berkurangan atau pekerja yang lama / bergaji tinggi akan dikurangkan
  • 3/ Syarikat besar downsizing atau pindah operasinya ke negara lain 
petikan dari FACEBOOK AZIZAN OSMAN

amcam ? ade timbul rasa takut takut tak ? ke risau risau ke ? ade tak ? hee~ ye.. kesimpulan yang kakak faham, kalau korang rasa tahun 2016 korang dapat control perbelanjaan isi rumah lepas tu ade duit baki yang banyak siap boleh membazir lagik.. haa.. itu memang takkan bagi kesan lansung kat korang menjelang 2017 nanti.. jadik.. tak payah risau..

yang kena risau bila kewangan korang tahap tahap :

  • cukup cukup makan
  • tak de duit lebih lepas bayar hutang wajib
  • siap berhutang
  • pakai kredit kad
  • terliur tengok iklan KFC / mekdi
  • duit belanja sekolah anak-anak sangkut
  • yuran sekolah bayar 3 kali
  • kereta kena tarik
  • takut nak balik kampung time raya sebab tak de duit raya
eh !! ikutkan banyak lagik.. tapi itu paling selalu jadik la.. hee~ dan menurut Azizan Osman, 5 langkah yang boleh dilakukan TERUTAMANYA buat yang berpendapatan rendah atau sederhana :

  • kuasai kewangan anda dengan mengawal serta mengurusnya dengan disiplin
  • kawal perbelanjaan, kurangkan belanja kepada perkara yang tidak perlu
  • jauhi skim cepat kaya atau segala skim yang disenarai hitamkan oleh Bank Negara Malaysia, ini untuk kebaikan anda
  • belajar bina pendapatan sampingan
  • tambah ilmu dalam bidang perniagaan dan pelaburan samada baca buku atau hadir seminar yang telah terbukti berjaya

ya.. kakak nak tekan kan pasal SECOND INCOME.. mungkin ade yang pandang sebelah mata jek pasal second income ni sebab tak boleh nak fokus untuk tukarkan second kepada first.. kan ? ya.. itu yang ramai fikir tapi kalau korang faham istilah second income nih, buat dan bertatih dari awal, korang akan nampak peluang second nih jadi FIRST.. tak de yang mustahil..

BELAJAR BINA PENDAPATAN SAMPINGAN

ini pilihan kakak yang utama sebab kakak sendiri tak mampu untuk mengawal perbelanjaan harian dengan anak-anak makin membesar sekali gus perbelanjaan isi rumah pun meningkat.. haa.. semua sedia tau, kakak jana second income dengan :
  • menjadi salah seorang agent Shaklee terlatih
  • menulis review di blog dan instagram
  • jual seluar jeans bundle budak

3 cabang nih memang kakak sendiri tak boleh nak fokus sepenuhnya tapi ada dua dari tiga cabang yang kakak buat dan jalan selari.. alhamdulillah.. income kakak masih tahap boleh - carik - makan - sendiri - dan - topup - perbelanjaan - isi - rumah.. serius..

kakak gabungkan blogging dan Shaklee untuk FIRST income kakak.. surirumahkan.. pandai pandai la nak bahagikan masa untuk realisasikan ape yang ko nak.. hahaha~ walaupun ade masa mengelat tapi seriusnya memang lebih.. 

KELEBIHAN JADI AHLI SHAKLEE

dah tentu la korang dapat membuat pembelian dengah harga ahli ( penjimatan lebih 20% dari harga pasaran dan setiap pembelian, korang akan diberi points yang ditukar kepada cash setiap bulan.. dengan permulaan RM 68.90, korang akan dapat starter kit untuk memulakan perniagaan.. kalau korang join kakak, dapat la kakak guide korang dengan cara yang betul.. hee~ jangan salah pilih leader, kelaut dalam perginya nanti..

BERAPA BONUS SHAKLEE ?

ya.. bergantung berapa yang korang nak.. eh !! kakak serius la nih.. hee~ sebab tak de bonus yang statik dalam bisnes Shaklee, kalau korang usaha lebih, dapat la lebih.. kalau tak, sikit jek la yang dapat.. 


tapi kakak ade satu tips untuk score bonus.. nak tak ? tipsnya : kalau sehari korang peruntukkan 3 - 4 jam layan drama Korea, cuba kalau ubah dengan manfaatkan 3 - 4 jam yang berkualiti tu untuk update blog, buffer / hootsuit kan status bermanfaat pasal kesihatan dan produk Shaklee, membaca lebih pasal kesihatan dan penyakit.. mula mula korang mesti rasa "ala.. tak best.." tapi bila bisnes korang dah mula mengembang, korang mesti seronok.. 

dapat duit kan.. sape yang tak seronok dapat duit ? adoi !!

TAK DE BISNES LAIN KE SELAIN SHAKLEE ?

ade !! tapi carik sendiri la.. hee~ ade jek bisnes lain kat luar sana, tak salah kalau korang explore lebih sikit cumanya ada beberapa risiko yang korang kena hadap la nanti.. contoh ? contohnya :

  • modal besar sampai kena buat loan
    • modal Shaklee hanya RM 68.90 dan kerajinan untuk belajar
  • tiada kumpulan sokongan
    • tapi team kakak ade iReach yang memang leader akan support setiap anak buah
  • kelas berbayar
    • ini pon ade ? ye !! ade.. tapi dengan Shaklee, kebanyakan kelas adalah PERCUMA
  • kena simpan stok bertimbun
    • dengan Shaklee tak payah !! buat semua online jek dan orang kat HQ yang akan poskan stok
  • headhunting
    • buru kepala ? hahaha~ Shaklee tak !! 
  • sistem bonus pairing
    • apeni ? pairing pairing.. tak de nak pairing bagai pon.. seberapa ramai downline korang pon tak pe.. kitorang tak main 2 kaki tapi kitorang boleh pasang berapa banyak kaki yang mampu
  • meeting malam malam
    • ala.. dengan Shaklee tak de !! kitorang main whatsapp / FB live / webinar dan pape jek la kemudahan yang ade melainkan ade kelas kelas secara berkala
  • event tak boleh bawak anak-anak
    • em.. kami kat Shaklee, ape majlis pun boleh hangkut family sebab family tunjang masa hadapan kami.. cecececece--
  • produk CONFIRM selamat
lagi ? 3 hari 3 malam pon tak habis kang.. hee~ kita sambung nanti ye.. 


You May Also Like

0 comments