BUKAN TAK PERCAYAKAN DOKTOR ; TAPI TAKUT SEBAB SAKIT TAK BEST !! TAK SERONOK !!

by - January 08, 2017

hee~ setiap dari kita mesti ade pengalaman pertama kan ? haa.. nih yang kakak nak cerita nih.. lepas 30 tahun, baru kakak tau ape rasa bila kena NEBULIZER.. hee~ kelakar ? tak.. serius tak.. tapi bila dah kena paksa dengan doktor, kakak ikut jek la ** ala ala naif gittew-- **

APA ITU PNEUMONIA ?

30hb Disember haritu kakak demam panas biasa jek.. mungkin sebab tak cukup tido sebab nak kejarkan beberapa deadline untuk kerja kakak.. hee~ biasa la kan.. badan bila dah manja, lepas tu kerja lebih sikit mula la meragam.. nak dijadikan cerita.. memang kakak melepek la 2 hari berturut tu melayan badan kejap panas, kejap sejuk, kejap menggigil, kejap panas lepas tu dengan serangan whatsapp dan email bertubi tubi.. alhamdulillah.. masih ramai yang bertanyakan pasal Shaklee walaupun time kakak tak sihat.. hahaha~ cuma kakak punya gadget kena rampas !!!


maka.. me - rehat - lah kakak untuk 2 hari.. makan pun tak boleh sebab tekak dah rasa perit.. TAPI !! kakak tak batuk cuma dada rasa sempit sikit.. tak nak memandai mandai, encik suami pun seret kakak ke klinik.. berlakulah drama bersiri ala ala TV 3, jam 7 malam..

"saya bagi puan antibiotik, ubat batuk nih mengantuk in case puan batuk teruk boleh la makan.. tekak puan merah tu tapi tak pe, saya bagi ubat kumur sekali.. habiskan antibiotik ni ye.. kalau batuk tak reda jugak, sabtu nanti puan kena datang untuk next check up.."

hee~ okay la tu kan.. biasa la tu kot demam - batuk - dada sempit sikit - tekak sakit.. kakak pun menyengih la macam biasa..

"paru paru puan berbunyi kuat sikit tu.. mungkin sebab puan batuk dan tak boleh nak keluarkan kahak, jadi kahak terkumpul kat situ.. takut ade infection jek.. semua ubat kena habiskan ye.."

damn !! gugur jap jantung.. hahahaha~ INI KAKAK LAH !! menyengih lagik dan tak mengaku kalah.. balik dari jumpa doktor tu memang kakak selembik lembiknya.. dah lama kot kakak tak makan ubat doktor, sekali dapat dan dia punya penangan.. perggghhh-- memang tobat la.. lalok.. dan masa tengah lalok tu jugak la baru kakak terfikir "camni rupanya orang ketagih ubat batuk.. teruk !!" padahal kakak baru amik 10 ml kot.. hee~ serius teruk badan melayang, high lain macam jek..

dan bermula la sesi kedua kakak study pasal PNEUMONIA.. hee~

secara ringkas.. pneumonia adalah jangkitan salur pernafasan yang memberi kesan terhadap paru-paru.. agak bahaya kalau pesakit tidak mempunyai sistem imun yang kuat.. hee~ standby jek la masuk wad..

KENAPA KENA NEB ?

adik beradik kakak ade la tanya, "asal kena neb ?" --> jawapan kakak.. doktor suruh.. hee~ tapi dia punya lega lepas neb tu memang Tuhan jek la yang faham.. sangat lega sampai kakak terlelap kejap.. kejap la.. tak lama.. nak seminggu kakak tido tak lena tetiba tengah nab tu boleh terlena, memang nikmat dia lain macam laa..

NEBULIZER nih sebenarnya mesin yang menukarkan ubat dalam bentuk cecair kepada kabus halus yang akan disedut masuk ke dalam saluran paru-paru.. haa.. rasa dia cane eh masa sedut gas tu.. ade la sejuk sejuk gitu.. hee~ selalunya diambil dalam masa 5 - 10 minit.. kejap jek kan ?

tak tau la kot dorang masukkan salbutamol dalam tu untuk longgarkan saluran pernafasan kakak sebab doktor tak bagitau pon !! --> salbutamol bertindak dengan cepat untuk membuka saluran pernafasan untuk meningkatkan aliran udara masuk dan keluar dari paru-paru..

patut la pesakit asthma /asma / semput lebih selesa lepas amik neb.. hee~ ala.. kasik chan la.. bukan selalu kakak cerita pengalaman kakak kan.. korang layan kan aje la.. tak payah senyum senget.. hee~

SIAPA YANG PATUT MENGGUNAKAN NEBULIZER ?

  • apabila mendapat serangan asthma
  • bila susah nak bernafas / dada ketat ( ini kes kakak la nih.. hee~ )
  • menghidapi sridor
  • sebelum fisioterapi untuk mencairkan kahak
  • apabila perlu menggunakan antibiotik dalam dos yang tinggi untuk mengawal jangkitan
dan..
  • bila kena paksa dengan doktor dan suami ngko, dan ngko tak boleh nak lari.. hee~ serius.. selalu ngko bolos, kali TU plak tak boleh nak lepas.. hadap jek la weyh..
hee~ koleksi ubat.. tah pape tah kasik ubat banyak banyak.. kalau sedap tak pe jugak..

dan.. selepas 30 tahun !! adoi !! masa nih dah nak terlelap dah.. sibuk jek nak tangkap gambar kenangan.. katanya.. cis !! hee~ 


lepas jek habis neb, masa nak tunggu 2nd check up.. ye !! kakak terlelap lagik.. hahaha~ best nye dapat tido !! serius.. dan doktor cakap semuanya okay.. tapi kena habiskan antibiotik la plus ubat batuk yang mengantuk tu ** kalau korang whatsapp kakak tapi kakak tak view lagi tu, korang jangan pening kepala.. kakak tak g mana-mana.. kakak cuma tido jek.. hee~ **.. 

tapi tu la.. semua orang ade pengalaman pertama kan.. dah kakak harap biarlah ini yang terakhir.. tanak lagi dah.. --> korang faham kan ? hee~ walaupun kakak jual supplement, pengamal supplement bukan bermakna kakak sakit dan memandai mandai jadik doktor.. TAK !! kakak salute kat doktor, nurse yang tahan melayan kerenah pesakit yang tah pape lagi lagi macam kakak.. good job gais !!

cuma.. pengambilan supplement adalah mengurangkan tahap ketidakstabiliti kesihatan kakak.. kira okay la kan tak sampai seminggu kakak tak sihat dan tak warded.. alhamdulillah.. tengok jek kakak kental tapi jiwa rapuh jugak bila kena tahan dengan doktor.. haa.. ngkorang jangan tak tau tu.. hee~

dan bermulalah genjatan ubat secara besar besaran sebaik saja kakak sihat.. 
بسم الله توكلت علي الله ولا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم


You May Also Like

16 comments

  1. semoga atie cepat sembuh ye...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ atie dah elok dah.. dah mentarzan pon haa.. thanx hani !!

      Delete
  2. Alahai kesiannya awak ...Tak apalah ye Atie, redho ajelah.

    Hakak pun tak pernah kena neb ni. Yang selalunya, teman anak. Baru tau effect dia bokeh jadi mengantuk rupanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ yang jadi mengantuk tu MUNGKIN berpunca dari salbutamol tu.. mungkin tau.. sebab tak sempat interview doktor, dah terlelap.. dalam masa yang sama buat saluran pernafasan jadik lapang.. tu yang sedap jek terlelap tu..

      Delete
  3. Anak kakak yg bongsu dulu pernah kena pneumonia sampai duduk ward 4 hari.
    Masa kena tu dia terus sesak nafas. Takut betul tapi alhamdulillah cepat dpt rawatan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ nasib cepat kak ooi.. bahaya pneumonia sebab dia kacau paru paru.. kesian anak.. peluk ciom untuk anak ye..

      Delete
  4. Kan phone dh kena rampas, tu la akak sakit2 pun kerja kuat lagi. Husband sayang tuu...jaga kesihatan kak atie..hihihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaah~ tu la tu.. kadang tak sedar pun kita nih keje teruk2.. orang sekeliling yang nampak.. thanx dik !!

      Delete
  5. Replies
    1. thanx busyra !! hee~ tapi akak dah sihat.. alhamdulillah..

      Delete
  6. ala siannya atie..abis dah ok ke sekarang? patut la atie senyap je lately ni ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. dah sihat erni.. hee~ up dose vitamin C..

      Delete
  7. penah kena sekali tak silap time tu asma dgn batuk.. alahai seram

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ kan !! seram kan.. padahal benda tu macam tak de ape pun.. lepas dah neb rasa lapang jek dada.. boleh bernafas dengan lebih baik..

      Delete
  8. Anak aku kalau rasa berkahak terus minta Nebulizer (Nap) haha..tapi berkesan utk mencairkn kahak..jaga kesihatan ye Atie

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ tu la tu.. memang berkesan la.. thanx !! serik dah tak sihat.. kena jaga kesihatan lebih dari biasa..

      Delete