RAWATAN ALTERNATIF PESAKIT KURANG GARAM DALAM DARAH

February 21, 2017

biasa kita dengar bila makan terlampau banyak garam, memudaratkan kesihatan.. kan ? tapi bila badan tak cukup kandungan garam pun memudaratkan kesihatan jugak.. em.. macamana kita nak control kestabilan kandungan garam dalam badan kita ? hee~ jom !! kita study sikit..


HIPONATREMIA mungkin asing pada sesetengah telinga awam padahal keadaan ni boleh menimpa sesape jek tanpa mengenal jantina, agama, usia dan bangsa.. ye !! termasuk kakak jugak.. hee~

basically, hiponatremia merupakan keadaan di mana kadar natrium atau sodium dalam darah sangat rendah, lebih kurang 1.36 mEq/l darah berbanding bacaan normal iaitu 135 dan 145 mEg/ldan keadaan ini terjadi kerana penggunaan air dalam badan terlampau tinggi.. bila cecair yang masuk ke dalam badan melebihi kemampuan buah pinggang untuk membuang cecair berlebihan, time tu la akan terjadinya hiponatremia..

PUNCA GARAM KURANG DALAM BADAN

1 : UBAT-UBATAN
  • sesetengah ubat-ubatan macam pil diuretik, anti stress dan ubat tahan sakit boleh menyebabkan proses pembuangan air kecil / berpeluh lebih dari biasa..
2 : MASALAH JANTUNG - HATI - BUAH PINGGANG
  • kegagalan fungsi kongestif jantung dan penyakit tertentu yang melibatkan buah pinggang atau hati boleh menyebabkan cecair terkumpul dalam badan yang mencairkan natrium dalam badan..
  • dalam keadaan ini, tahap hormon anti-diuretik ( ADH ) yang terhasil menyebabkan badan mengekalkan air..
4 : MUNTAH + CIRIT-BIRIT KRONIK
  • ini menyebabkan badan kehilangan cecair dan elektrolit seperti natrium..
5 : MINUM AIR TERLAMPAU BANYAK
  • kita boleh kehilangan sejumlah natrium yang menjadi keperluan badan melalui peluh dan aktiviti seperti marathon dan triliathon boleh mencairkan kandungan natrium perlu dalam darah.. em.. boleh jek bersukan tapi korang kena seimbangkan kandungan air masuk dalam badan dengan aktiviti.. tau !!
6 : DEHIDRASI
  • kurang minum pun tak bleh jugak.. kan ? sebab kalau badan terhidrat badan akan kekurangan cecair dan elektrolit..
7 : PERUBAHAN HORMON
  • kekurangan kelenjar adrenal ( penyakit Addison ) pun memberi kesan ke atas keupayaan kelenjar adrenal kita untuk menghasilkan hormon yang mengekalkan keseimbangan antara natrium + kalium + air..
menurut First International Exercise- Associated Hyponatremia Consencus di Cape Town, Afrika Selatan pada Mac 2005 ( BACA SINI ) wanita, penari, atlet yang mempunyai berat badan yang rendah lebih berisiko terkena hiponatremia dan keadaan tersebut dapat dikesan apabila rutin tidur tidak normal.. tido kejap kejap.. gittew--


RAWATAN HIPONATREMIA

kalau masalah hiponatremia korang berpunca dari diet dan water intake korang terlampau banyak, mungkin doktor akan syor kan korang kurangkan pengambilan air sebaliknya ambil air dengan kadar normal iaitu 8 gelas sehari / 3 liter sehari..

tapi !!

kalau korang dah sampai tahap kronik, mungkin doktor akan suggest :

  • suntikan intravena
    • penyelesaiannya mungkin doktor akan menyuntik natrium untuk meningkatkan tahap sodium dalam darah korang.. ape lagik ? check in hospital la jawabnye.. hee~dan macam biasa la, kena la makan uabt ikut prescription penyakit korang.. nak lari mana ? kalau dah sakit, buat cara sakit.. hee~

ALTERNATIF


kalau korang rasa letih sikit jek, mesti korang carik minuman isotonik.. kan ? hee~ toksah la.. gula tinggi kot.. tak takut eh ? haa.. nih kakak nak sembang sikit.. minuman isotonik tapi tak de gula !! acane ? acane ?

KELEBIHAN PERFORMANCE DRINK

dah tentulah ada HEBAT dia.. kalau tak,takkan kakak nak sembang kot.. bazir masa weyh.. nah !!

  • tidak berkarbonat
  • tidak mengandungi lemak
  • tidak mengandungi kolesterol
  • tiada bahan pewarna tiruan / perisa tambahan dan pengawet
  • less sugar
  • dirumus KHAS dengan kandungan sodium + potasium + karbohidrat yang mencukupi
  • kadar natrium yang rendah dan mempercepatkan kadar penyerapan elektrolit ( cecair ) ke dalam tubuh badan
  • mengatasi masalah dahaga kritikal terutamanya semasa bulan puasa
  • bersifat ISOTONIK
    • kepekatan karbohidrat yang ada dalam PD adalah sama dengan darah kita yang membuatkan proses penyerapan menjadi mudah.. kesannya ? dah tentulah badan lebih cergas dan bertenaga.. hee~
kalau musim bulan puasa, PD nih memang hot la sebab orang yang faham tentang kesihatan nih sebaik mungkin akan jaga kesihatan, lagi lagi nak dekat raya kan.. hee~ kalau takat RM 82.50 untuk 1 tong dan korang boleh minum selama sebulan, ape nak heran kan.. nah !! puasa pun macam main main jek tak de rasa penat pon..

nak ? haa.. g kejar SID yang dekat dengan korang.. sekarang !!! sebelum stok habis..


You Might Also Like

0 comments

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS