KISAH SUPERGIRL YANG MAMPU TELAN OBJEK KERAS TANPA RASA SAKIT

April 05, 2017

first, confirm cuak + menggelabah kan ? hee~ nasihat kakak * yang baru jek lepas handle kes anak tertelan objek keras.. hee~ * ye !! tertelan dan tercekik berbeza tau.. kena tau dua term tu..

TERCEKIK

  • terdapat objek atau makanan yang terperangkap di bahagian trakea ( laluan pernafasan )
tapi.. kalau tertelan bermaksud, objek tu dah sampai ke dalam perut dan melepasi trakea.. haa.. memang kena chill la kalau tak mau darah tinggi kang.. hee~ apa yang kakak buat masa kes anak kakak tertelan objek keras haritu ?

KEJADIAN

kakak dan encik suami tengah lepak tengok tv kat hall, memang dengar la #duanur main main guli kat dalam bilik mainan.. dengar bunyi guli ting ting ting kena campak kat lantai.. hee~ memang tak fikir pape sebab dorang tau main sendiri dan tak pernah masukkan benda benda mainan kat dalam mulut.. ye la.. dah 7 + 5 tahun kot kan.. tapi benda dah nak jadik.. hee~ tetiba semua diam dan adik aina datang kat encik suami kakak..


" ayah.. adik telan guli.. "


sambil buat muka kesian..

encik suami kakak dari baring terus duduk tegak.. muka beliau merah jangan cerita la.. hahahah~ kakak masih tergolek kat sofa.. senyum jek.. 


" g amik air.. minum banyak banyak.. "


betul jugak !! guli kan licin, kalau dah tertelan nak bagi guli tu turun cepat ke perut memang kena minum air la.. okay.. macam biasa adik aina akan minum dalam tumbler biru.. habis gak la satu tumbler tu.. hee~


" sakit perut tak ? ade rasa sakit kat mana mana ? "


encik suami risau tapi memang style beliau cool gile.. kakak suka !!!


" tak de.. "


serius memang tengah takut tu..


" kalau tak sakit, kenapa nanges ? "


hahahaha~ ini memang trick semua budak kot.. jarang nanges kalau sakit tapi nanges sebab takut.. anak korang pun macam tu kan ?

dan bersiap la kami empat beranak.. menuju ke klinik.. hee~ memang plan nak g x-ray kat klinik dekat dengan rumah jek sebab tau, guli tu memang tak tersangkut kat mana-mana.. tapi klinik tak brani nak amik kes macam gini.. dan terus la kami menuju ke hospital.. okay.. perjalanan dalam 45 minit gak la menuju ke Bangi..


sepanjang perjalanan tu, adik aina asyik la kata lapar lapar.. hee~ cuak lettew-- memang kami tak layan la sebab baru lepas makan tengahari kot.. bangman ade cerita..


" bu.. bu.. abang dah tolong selamatkan adik.. abang tahan tangan abang kat tekak adik.. tpai tak boleh.. guli tu laju.. "



hahahahah~ memang ibu bangga betul dengan bangman sebab bangman bersungguh tu.. dan dia la paling sibuk ceritakan detik detik adik aina tertelan guli tu.. adoiyai..

sampai jek terus la register.. memang sesape jek ade kat kaunter bantai gelak kan adik aina dan adik aina pun memang tak nampak macam budak sakit.. gelak - main - lari lari - lompat lompat.. seme memang macam dia la.. tak de perubahan lansung..

kena cek suhu dulu kot demam ke tak.. hee~ tu nampak tu ? dia happy jek..
adik aina masuk dengan encik suami jek--
lama gak menunggu sebab bukan kes emergency sangat pon kan.. haa.. ramai orang pun ye dan kebanyakkan nya kes anak tak sihat.. dapat la kakak tengok drama kekeluargaan yang anak menangis, mak marah anak.. eh !! macam macam.. 

dan sampai masa jumpa doktor.. hee~ nervous ? jugak la.. tak tau nak cakap tapi positif jek la harap tak de pape.. doa jek tak brenti.. 

doktor cerita la.. pung pang pung pang.. okay.. alhamdulillah.. tak de pape.. doktor kata tunggu jek la adik aina buang air besar..

nampak ????????
dan telinga ni pun tertangkap ayat penyejuk jiwa dari bangman.. 


" kan abang dah cakap.. tak de pape.. adik okay jek.."


alhamdulillah.. balik la kami dalam perasaan yang sangat lega.. hee~ tapi doktor suruh datang balik untuk 2nd check up.. okay.. memang kena pergi la..

balik tu dia mintak makan.. macam biasa la.. hee~

 doktor pun gelak tau.. hee~

masa kat kedai makan, borak borak la.. lepas tu kakak cakap..


" adik.. lepas ni telan peti ais la.. dalam tu ade makanan.. banyak.. "


adik aina gelak.. hahahah~



" mana boleh masuk peti ais dalam mulut adik.. besar sangat tu.. "


klik gambar !! nanti masuk terus ke instagram kakak..

NASIHAT KAKAK

  • jangan cemas / marah anak..
  • periksa keadaan anak samada tercekik atau tertelan..
  • tengok cara anak bernafas samada lancar atau tersangkut sangkut..
  • bawak ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.. tak payah buang masa ke klinik sebab memang klinik tak brani amik kes kes kritikal macam ni.. hee~ nanti korang sakit hati jek..
  • pantau keadaan anak kot muntah atau pengsan..
  • senyum dan support anak, jangan sampai anak ada rasa takut sebab kalau anak takut, mungkin dia meragam time jumpa doktor..
  • dah settle semua, bawak anak g beli cokelat dan explain cara baik kenapa itu salah.. hee~
hee~ tu jek kot.. tak de ape nasihat sangat la..

You Might Also Like

11 comments

  1. Aduhhh Atie....ngerilah hakak dengar. Tapi budak budak ni biasalah buat kerja tak tentu arah mcm tu. Nasiblah terlepas ke perut. Kalau buatnya tercekik!

    Hakak kalau bab bab sepital ni kalau boleh mmg tak mau masuk sekali dgn anak. Tak suka dengar doktor ckp apa huhu....

    Dah keluar lum gulinya? Hihi...

    ReplyDelete
  2. adoiyaiii..rasa mcm sy je telan guli tu...sbb tu lah tak suka anak2 main guli ni takut ditelan..sbb diorg suka sgt try benda2 pelik..harap2 la anak atie xde pape..supergirl sungguh dah tu..muka cool je..hahaha..

    ReplyDelete
  3. Ya Allah Atie.. nasib tak ada apa-apa, takut akak baca.. huhuhu..

    ReplyDelete
  4. hahha gile la. nasib baik tak de ape. alhamdulillah selamat semuanya.

    ReplyDelete
  5. baguihnya care betul abg dia, sayang sangat kat adik tu. hihi. balik klinik pun selera makan still ada :). alhamdulillah semuanya selamat

    ReplyDelete
  6. Kalau ana dah cemas tahap gaban tu. Tak boleh nak bertenang rasanya 😅

    ReplyDelete
  7. prnh dengar juga kes macam ni. kalau tertelan guli, nanti nak beyak tu adalah guli tu join sekali selit kat celah t**k tu :'p comellah adik aina tu, ilek je dia

    ReplyDelete
  8. Kalau akak kan..confirm dah gelabah dh ni...siyes...

    ReplyDelete
  9. ish bahaya la, harap takde apa2 la. budak tengah lasak ni

    ReplyDelete
  10. adoii selamba je anak akak ye. nasib baik tak kritikal ehe.. memang strong girl la..

    btw fae dah follow G+ akak ^^

    ReplyDelete
  11. Ya Allah seram pula kak saya baca tertelan guli ni. Boleh pulak adik aina happy2 je tengok haha. so macam mana sekarang ni? dah keluar ke guli tu?

    ReplyDelete

RAKAN BLOGGER !!

G+ FOLLOWERS