MANFAAT BUAH TIN DAN SENARAI PEMBEKAL POKOK TIN SELURUH MALAYSIA

by - September 11, 2017

beberapa bulan yang lalu, kakak dah start buat satu pembacaan secara berterusan mengenai kelebihan BUAH TIN.. wah !! mana yang baru pertama kali dengar pasal buah tin, mesti tak tau rupa / bentuk / rasa / warnanya kan ? hee~ jom !! teman kakak borak pasal Manfaat Buah Tin dan Senarai Pembekal Pokok Tin Seluruh Malaysia..

MANFAAT BUAH TIN

buah tin bukan jek popular dikalangan pecinta kesihatan tapi manfaat buah tin juga ada disebutkan dalam al-Quran, surah at- Tin ; 1 - 2..


"demi buah tin dan buah zaitun, demi gunung thursina.."

surah at-Tin ; 1 - 2


Abu Dharda radhiallahu'anhu juga meriwayatkan ;


"sekiranya ku katakan ada buah-buah yang turun dari syurga maka itulah buah
tin.. kerana buah-buahan syurga itu tanpa biji.. makanlah ia kerana ia dapat
menghentikan buasir dan bermanfaat menyembuhkan gout.."


firman dan hadis sebenarnya telah menunjukkan betapa besar manfaat buah tin untuk manusia.. nah !! untuk korang yang belum tahu tentang khasiat buah tin - si buah syurga ni.. nanti kakak share okay.. hee~ boleh la kakak perasan entri berepisod.. gittew--

tapi !! ni ha.. kakak nak share kandungan nutrisi buah tin..


NUTRISI BUAH TIN

menurut California Figs Advisory, Nutritional value per 100 gram ( 3.5 oz ) adalah seperti berikut :

  • tenaga - 250 kcal 1040 kj
  • karbohidrat - 63.87 g
  • gula - 47.92 g
  • serat - 9.8 g
  • lemak - 0.93 g
  • protein - 3.30 g
  • vitamin B1 - 0.085 mg
  • vitamin B3 - 0.082 mg
  • pantothenic acid - 0.434 mg
  • vitamin B6 - 0.106 mg
  • magnesium - 68 mg
  • vitamin B9 - 9 μg
  • vitamin C - 1.2 mg
  • zinc - 0.55 mg
  • kalsium - 162 mg
  • fosforus - 67 mg
  • iron - 2.03 mg
  • potassuim - 680 mg
lengkap segala nutrisi hanya pada buah tin jek.. bestkan ? hee~ tak payah nak makan banyak-banyak buah dah.. tapi !! jarang jugak kakak dengar orang Malaysia jadikan buah tin sebagai amalan.. dah kenapa tu ? ye.. memang betul.. biasanya buah tin ni kita dapat makan masa musim haji atau umrah sebab jemaah yang balik, mungkin ada bawak balik sedikitb uah tangan dari sana.. kan ? kan ?

padahal.. kat Malaysia dah banyak kot buah tin.. mungkin la harganya masih dalam kategori PREMIUM.. hee~ apa kata.. cuba tanam sendiri dan tuai hasilnya sendiri.. 

best kan ?
best kan ?

SENARAI PEMBEKAL POKOK TIN

1 : KELANTAN


2 : KEDAH

  • Hj. Ibrahim Hj. Ahmad - Sungai Petani / 017-4919691
  • Hilmy Fadzil - Taman PKNK Alor Setar Kedah / 019-4468570
  • Hamadi Abd Hamid - Ayer Hitam / 019-6714465

3 : PULAU PINANG

  • Azhar bin Abd Rahman - Kg. Tun Sardon, Bukit Mertajam / 013-4804022
  • Ees Herbs - Bukit Mertajam, Penang / 019-5407859

4 : PERAK


5 : KUALA LUMPUR

  • Dato Syed Elias ( Fig Malaysia ) - Bukit Antarabangsa
  • Norhidayu Rahim - Setapak
  • Zahir Omar - Gombak
  • Zuraidah Mhd Nor @ Nursery En Ridzuan - Cheras

6 : SELANGOR

  • Maizah Jalil @ Fig Mania @ Amanda Putri's Fig Garden - Bukit Mahkota, Bangi / 0133806993 / 019-2344100
  • Herba Diy - Puchong
  • Ridzuan Abdullah Abdullah - Merbau Sempak, Sungai Buloh / Paya Jaras / Figs Fiesta Malaysia / 0194462200.
  • Hamidi Abd Wahab - Selayang
  • Rossya Fikha - Subang / 013-3914019
  • Fahmie Formeniaga - Seri Kembangan / 012644-2000
  • Mohdsafar Hasim @ Exotic Figs Garden - Bandar Baru Bangi / 012-6661947
  • Saifuddin Sulaiman - Shah Alam
  • Eiza Amin - Kuang
  • Arena Agro Arena Agro - Sungai Buloh.
  • Marzuki Safiee - Kajang.
  • Shahrir Harun - Selayang/Gombak.
  • M Yusuf Harun - 32, Jalan Ros Bt Beruntung Golf Club 48300 Rawang Selangor 0166824385
  • Ady Adamskatz - Klang / 0125558166
  • Nizam Othman - Bangi Lama / 0132617000
  • Af Dal ( Fendi ) - Batang Kali / 0123881317
  • Muhammad Faizal Sanip - Meru, Kelang / 0123788797
  • Hamidah Ghazali - Nilai / Bandar Baru Salak / Dengkil / Sepang - 0192683911

7 : PUTRAJAYA


8 : TERENGGANU

  • Haqimi Al Djazairiya - Kuala Terengganu / 011-25448141
  • Kamarul Hisyam Mat Jan - Besut / 0136205193
  • Rosli Zakaria - Setiu / 0199807345.
  • Abdul Hakim Abdul Majid - Besut & Kuala Terengganu / 012-7825626

9 : PAHANG


10 : MELAKA


11 : NEGERI SEMBILAN


12 : JOHOR

  • Hairul Anwar bin Karman - 016-702-9253 Taman Daya, Johor Baru.
  • C'fah Glider @ Noor al Ashifa binti Mohd Yasin - Johor Bahru / Ulu Tiram / Kota Tinggi / Pasir Gudang / 019-7684389
  • Fauzan Adenan - Johor Bharu / 016-7577559
  • Figs Johor ( Figs Mania JR ) - Skudai / 013-5073240 @ 012-5201077
  • Mohd Fauzi Abdullah - Tampoi / Johor Bahru / 016-7854384

13 : SABAH


14 : SARAWAK

  • Richard Wong - Sibu
  • Sabri Saat - Kuching / 019-2638157
  • Betong, Saratok, Sarikei, Sibu / 013-8099785
kemaskini : 24 Oktober 2016

haa.. mana yang nak try try tanam tu, tak kisah la untuk makan sendiri atau tujuan komersial, mungkin korang boleh contact nombor yang akak bagi kat atas tu.. hee~ semoga apa yang kita makan memberi manfaat untuk kesihatan kita.. ye.. 

jaga kesihatan okay !!


You May Also Like

12 comments

  1. Bagus saya suggest kat kawan ni, dia ada gout... nice info...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ sebar2 kan la ye.. semoga kita sama-sama mendapat manfaat..

      Delete
  2. Replies
    1. betul tu.. tapi nanti atie kupaskan manfaat dari sudut kesihatan sains dan islam ya.. hee~ nak kena baca bagi faham dulu..

      Delete
  3. buah tin memang sedap !! sedap lagi kalau dapat yang fresh .. wah thanks ye bgi senarai semua tu . mmg tgh mencari pokok buah tin

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan !! yang fresh memang sedap.. manis.. haa.. g tanam, nanti dah berbuah bagitau akak ye.. hee~ boleh pow sebiji dua..

      Delete
  4. wahhh ramai jg ya pembekalnya... setau sy kt kuala langat ngan sg buloh ada kebun buah tin ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai jek.. saya google dan compile dalam entri ni sesambil rujuk pada blog yang memang sedia ada.. hee~ tu la.. sambil google tu sambil tengok jugak kat mana lokasi pembekal yang aktif.. senang nak dapatkan bekalan nanti2..

      Delete
  5. Berminat juga nak menanamnya, bolwh la nanti saya contact person yg berhampiran rumah tu. Terima kasih ya berkongsi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama.. semoga mendapat manfaat dari buah tin ni..

      Delete
  6. Kat jalan kebun klang ada satu...luas gak tempat dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. nanti atie google.. boleh tambah senarai.. hee~ mana tau ade yang mencari..

      Delete