18 JENIS BERUS UNTUK PENGETAHUAN BEGINNER KAKI MEKAP

by - October 16, 2017

hee~ buang tebiatkan ? kan ? kan ? tapi !! lantak situ.. tetiba kakak macam sedikit keliru dengan bentuk - jenis - cara guna berus mekap.. sambil kakak Google dan tengok Youtube, kakak kumpul la sekali kat blog kakak ni.. haa.. rupanya banyak ye berus mekap kat pasaran sampai tak tau nak guna yang mana satu.. jom !! kita semak 23 Jenis Berus Mekap Untuk Pengetahuan Beginner..


ADA BERAPA JENIS BERUS MEKAP ?

kakak sendiri ada 24 batang yang satu set punya ( sedikit mahal.. hee~ ) dan ada beberapa batang lagi yang kakak beli loose.. semuanya lebih kurang 40 batang gak a.. tapi tak guna semua pun sebab tak tau function dia.. hee~ jadi kakak main hentam keromo jek guna mana tangan tercapai.. kiranya asyik yang tu ; yang tu jek laa.. 

1 : FOUNDATION BRUSH

  • masa kakak pegi kelas mekap dulu, kalau kita nak pakai foundation memang tak digalakkan sapu menggukana jari sebab jari kita ade lekuk-lekuk kan nanti tak sekata dan bertompok.. fungsi berus ni sendiri membantu foundation di - blend sekata dan membuatkan kulit nampak flawless..
  • cara penggunaan :
    • letakkan foundation kat tengah berus kemudian sapu kat kulit muka sehingga rata secara membulat.. ratakan okay ?

2 : CONCEALER BRUSH

  • digunakan untuk apply concealer ye adik-adik.. hee~ concealer digunakan sebagai highlight bawah mata untuk menutup segala parut - cela - lebam tau.. bila dah di - conceal barulah lebih cantik..
  • cara penggunaan :
    • dap dap jek.. kat mana tempat yang korang rasa nampak pelik untuk menutup cela lepas tu baru blend bagi rata.. jangan tekan berus jenis ni ya takut nanti teksture dia tak menutupi ruang yang nak disorokkan..
3 : KABUKI BRUSH

  • selalu digunakan untuk ratakan liquid foundation sebab teksture dia lembut dan gebu.. tapi !! boleh jek kalau korang nak gunakan untuk blusher dan loose powder.. tak de masalah..
4 : BERUS BEDAK

  • dah nama pun berus bedak mestilah digunakan untuk sapu bedak.. hee~ tapi korang kena buat pemilihan yang betul jugak la sebab berus bedak ni sepatutnya tak terlampau keras dan tak terlampau lembut.. just nice untuk kulit korang..
5 : BLUSHER BRUSH

  • kalau untuk sapu blusher, seeloknya korang pilih la berus yang bulat dan pointy dan sangat penting untuk korang memilih berus yang berwarna cerah dan lembut supaya mudah untuk korang blend warna dan adjust tebal ke tak pemerah pipi korang tu..
6 : ANGLE BLUSH

  • kalau korang nak buat shading atau contouring bagi pipi naik, kena guna angle blush brush untuk 'tajam' kan lagi efek shading tu nanti.. tau kan nak guna cemana kan ? hee~ kakak belum pandai buat shading / contouring.. korang cari jek kat Youtube ya..

7 : FLAT TOP POWDER

  • multifunctional ni.. boleh jek nak gunakan berus ni untuk apply blusher atau bronzer.. tak kisah.. kelebihan ? haa.. sebab hujung dia flat jadi dapat la berus tu menutup tempat-tempat yang susah nak sapu ( perincian )
8 : SHADER BRUSH

  • fungsi utama adalah untuk menyapu eyeshadow highliter kat kelopak mata terutamanya kat tulang kening untuk tinggikan tulang kening.. berus yang agak besar untuk cover keseluruhan kelopak mata..

9 : EYE SHADOW BRUSH

  • ni korang mesti kenal ni kan ? hee~ kalau korang perasan, setiap eyeshadow yang dijual, korang akan dapat sekali berus dia yang macam span tu.. kan ? cikgu kakak cakap, kalau pakai span tu tak brape nak cantik berbanding berus ni.. lepas ni tukar berus eh.. murah jek ni..
10 : CREAM SHADOW BRUSH

  • sama jek fungsinya macam berus eyeshadow tu tapi bezanya yang ni digunakan untuk eyeshadow jenis krim.. berus yang agak padat dan lembut..
11 : BLENDING BRUSH ( FLUFFY BRUSH )

  • memang untuk blend eyeshadow supaya tak nampak terlampau tajam disamping meratakan eyeshadow tadi supaya tak de le nampak setepek eyeshadow kat kelopak mata korang.. hee~ dan berus jenis ni sangat penting kalau korang nak buat smokey eyes..
  • ada juga saiz kecik untuk korang gunakan buat shading dan membentuk hidung yang lebih mancung..
12 : CREASE BRUSH

  • boleh juga digunakan sebagai berus shading membentuk hidung yang lebih mancung sebab senang nak cari point dan buat lining kat hidung..
13 : C SHAPE EYESHADOW BRUSH

  • sama jek fungsi dengan eyeshadow brush cuma lebih padat dan lebih pendek.. sangat sesuai untuk sapu kat kelopak mata..
14 : BUFFER EYE BRUSH

  • orang guna untuk blend eyeshadow tapi kakak guna untuk letak loose powder kat bawah mata untuk elakkan eyeshadow berterabur dan comot.. kadang-kadang kakak guna untuk sapu highlighter kat atas pipi.. mana dan jek la.. hahaha~

15 : BROW AND LASH COMB

  • sikat kening yang tak brape nak ada ni.. hee~ untuk kemas dan bentukkan kening sekaligus..
16 : LIP BRUSH

  • dah terang lagi bersuluh.. hee~ memang untuk sapu gincu laa.. kadang-kadang kita pakai gincu ade comot comot lepas tu keluar dari line bibir.. kan ? nak selamat, pakai la berus ni.. boleh jugak nak buat bentu bibir kasi tebal sikit ke, lebar sikit ke.. ikut sukati korang la..
17 : SETTING BRUSH

  • kakak gunakan untuk spau loose powder kat tempat-tempat susah capai macam kat celah celah hidung.. boleh jek nak gunakan untuk ratakan loose powder ataupun buat sapu highliter kat tulang pipi untuk effect shining.. gittew-- 
18 : FAN BRUSH

  • besar
    • membersihkan fall over eyeshadow kat bawah mata..
  • kecik
    • boleh jek buat untuk sapu blusher.. ikut kesesuaian korang la..
kalau kakak tak tulis ni memang sampai ke sudah kakak asyik keliru jek nak guna yang mana satu dan untuk apa.. hee~ mahap la ye.. kakak bukan ada background tukang mekap mekap ni dan kalau nak kata berminat pun tak berapa benonye..

cuma tuntutan kerja yang memerlukan kakak berhias sikit.. tak de le tebal macam opera tapi nipis nipis asal boleh.. gittew--

betul tak fungsi berus ni seme ?

ke ada lagi yang kakak tertinggal ? hee~ sape yang tau tu tolong la tambah tambah buat kongsi ilmu kat beginner macam kakak ni..

You May Also Like

4 comments

  1. hah mcm2 jenis berus...tq for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ kan !! ada yang kite beli tapi tak pandai guna pon..

      Delete
  2. heaven kalau dapat kumpul semua jenis berus ni ha... masih ada beberapa yang belum dapat nak kumpul lagi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ kite ade seme wak tapi tak reti nak guna jugak.. macam tak de function jek..

      Delete