PETUA MERAWAT SEMBELIT ANAK

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Anak anda mempunyai masalah sembelit ?
Tak nak makan sayur-sayuran dan buah-buahan ?

Rasanya dah tak pelik masalah sembelit dikalangan kanak-kanak ni sebab mereka sentiasa menolak makanan yang berkhasiat. Air masak ? mampu ke sorang kanak-kanak minum hampir 3 liter sehari ? bunyi macam mustahilkan ? tapi sebanyak itulah keperluan air masak yang badan kita perlukan untuk melancarkan proses nyah kumbahan.

JOM TONTON SEKEJAPAPAKAH FIBER ?

merupakan karbohidrat yang tidak dapat dicernakan oleh tubuh dan FIBER boleh membantu melancarkan pembuangan kerana ia menyerap air sepanjang laluan pembuangan.

ADAKAH FIBER DAPAT MEMBANTU MENGATASI SEMBELIT ?

Ya !! fiber dapat membantu masalah sembelit kanak-kanak dan sumber fiber terbaik adalah MEALSHAKES Shaklee.

1/4 cup mealshake : 4 sudu besar: 3 gram fiber

Kanak-kanak memerlukan 20 - 30 gram fiber sehari. Jadi anda boleh berikan beberapa kali hidangan Mealshakes kepada anak-anak anda untuk mencukupkan bekalan fiber mereka.
Galakkan juga anak-anak mengambil buah-buahan serta sayur-sayuran kerana Mealshakes hanyalah supplement tambahan dan jangan terus meletakkan kebergantungan semata pada Mealshakes.

BERAPAKAH SAIZ HIDANGAN FIBER DALAM MEALSHAKES ?

Cadangan hanya minimum 4 sudu besar sehari dan tambahan boleh diberi mengikut kesesuaian anak anda. Hanya tambahkan dos penyediaan Mealshake jika masalah sembelit tidak berkurang dengan cadangan hidangan tadi. Untuk kanak-kanak lingkungan1 - 3 tahun boleh mulakan dengan 2 sudu sehari.

KEPERLUAN FIBER MENGIKUT UMUR
  • Kanak-Kanak 1 - 3 tahun : 19 gram fiber setiap hari
  • Kanak-Kanak 4 - 8 tahun : 25 gram fiber setiap hari
  • Lelaki 9 - 13 tahun : 31 gram fiber setiap hari
  • Perempuan 9 - 13 tahun : 26 gram fiber setiap hari
  • Lelaki 14 - 19 tahun : 38 gram fiber setiap hari
  • Perempuan 14 - 19 tahun : 26 gram fiber setiap hari

Bancuhkan 4 sudu besar mealshake ke dalam 237 ml air masak atau boleh juga dicampurkan ke dalam bancuhan susu anak-anak. Boleh dibancuh sejuk atau normal, tidak digalakkan bancuh dengan air panas kerana dibimbangi proteinnya akan musnah.
Jika masalah sembelit masih tidak dapat diatasi, berikan anak anda 2 kali sehari sehingga masalah sembelit tiada lagi.

Yang menariknya, Mealshakes juga mengandungi MAGNISEUM yang membantu menenangkan otot usus dan membolehkan proses pembuangan menjadi lancar. Magnesium juga membantu meningkatkan jumlah air dalam kolon yang bertindak melembutkan najis seterusnya memudahkan proses nyahtoksin.LOVE ;

No comments:

Powered by Blogger.