#MyTravelokaEscapade : BOLEH BAH KALAU KAU NAK MENANG !!

by - December 10, 2016

kalau sebut pasal TRAVEL, dah tentu la ramai minat / suka / nak / tertarik / mengaum segala.. hee~ lagi lagi kalau orang nak sponsor.. lagik la seronok dia bukan main.. kan ? ** kita tolak tepi dulu pasal sponsorship tu.. hee~ **

kalau kakak la diberi peluang.. kalau la tau.. kakak memang nak sangat jejakkan kaki kat tanah Negeri Di Bawah Bayu sinun.. haa.. Sabah bah.. boleh bah kalau kau.. gittew-- tapi tu la.. belum ada rezeki nak keluarkan duit sendiri yang memang sedia bercabang cabang nak bayar itu ini.. tapi !!!! haa.. jangan tak tau yang kakak dah siap buat research.. 


disebabkan kakak ade anak kecik yang tengah meribut, jadik plan untuk mendaki Gunung Kinabalu memang blom lagik la.. tu tunggu dorang dah lasak sikit, baru boleh.. kena carik aktiviti yang kami satu family ( suami kakak - 33 tahun | kakak - 30 tahun | #CEOaiman - 6 tahun | #CEOaina - 4 tahun ) boleh buat sama-sama.. 

jadik !! kakak pilih :

1 : DESA CATTLE, KUNDASANG, SABAH

ape yang best kat Kundasang nih ? hee~ dah tentu la New Zealand, Malaysia !!! nak sangat kot tengok lembu cantik cantik macam dalam iklan susu tepung tu.. cantik kan ? dengan background padang menghijau.. sebenarnya ladang nih terletak betul betul kat kaki Gunung Kinabalu tu..



ladang seluas 199 hektar ni merupakan tempat penternakan lembu dan menghasilkan 900 000 liter susu segar setiap tahun.. emm-- orang kata boleh minum susu fresh kat sana.. adoi !! nak sangat !!! bayaran masuk pun tak mahal, cuma RM 5.00 untuk satu kepala.. 4 orang baru RM 20.00.. hee~ ape la sangat kan..

2 : SABAH TEA GARDEN, RANAU, SABAH

dari Kundasang, kami terus ke Ranau.. hee~ adventure btol kan.. ye.. tapi tak jauh pun sebenarnya.. kalau awal pagi kami dah bersejuk sejuk kat Kundasang, minum susu segar kat sana.. dalam tengahari tu boleh la nak ke kebun teh..


haa.. sape kata kat Pahang jek ade ladang teh ? Sabah pun ade tau.. hee~ dah jalan jejauh, kena la pekena Teh Sabah yang fresh.. kan ? baru puas hati.. sentimental value dia kena ade.. 


dengan keluasan lebih kurang 2480 hektar tapi hanya 480 hektar jek digunakan untuk penanaman teh dan dikelilingi oleh hutan hujan tropika tertua di dunia dengan anggaran berusia 130 juta tahun.. pheww-- best nye !!! confirm hijau jek saujana mata.. fresh !! 

ladang teh ni terletak pada 2272 dari aras laut dan merupakan satu satunya ladang teh organik tunggal di Malaysia.. bermaksud.. segala proses daun teh untuk dijadikan teh, tidak menggunakan bahan kimia merbahaya !!! memang syok.. ini memang masuk dalam list utama nih kalau ada rezeki.. hee~ ** korang aamiin kan aje la.. **

3 : KOLAM AIR PANAS PORING, RANAU, SABAH

masih kat Ranau weyh.. kita kasik pulun seharian kat sini haa.. hee~ Kolam Air Panas Poring nih merupakan lokasi tarikan pelancong dalam dan luar negara sebab air panas yang ada tu terhasil secara semulajadi dari bawah tanah.. woah-- nih bukan kolam air panas buatan manusia tau.. nih original dari sumber asli nih..

dan dari pembacaan kakak, kalau korang ade penyakit kulit memang sangat sesuai mandi air panas nih.. lagi lagi dari sumber semulajadi cam kat sini.. bestkan ? malam confirm tido lena sebab toksin dari dalam badan semua dah hancur lebur bersama suhu kepanasan yang ada.. ecececece-- 


salah satu sebab lokasi nih jadi tumpuan sebab ada benda best dekat dekat situ !!! yeay !! tak payah nak pergi dua tiga tempat lain.. satu tempat sekali pulun.. hee~ orang kata dekat dekat situ ade :

  • AIR TERJUN KIPUNGIT
  • JAMBATAN ATAS POKOK ( CANOPY WALKWAY )
  • BUTTERFLY GARDEN
  • GUA KELAWAR
  • AIR TERJUN LANGANAN
dan kalau ade rezeki, dapat la tengok bunga Refflesia ** buat masa nih kita tengok gambar jek dulu.. hee~ ** mana tau dari gambar nih, tahun depan betul betul kita dapat tengok depan mata.. haa.. sape tau kan.. korang pun tak tau kan..


dari Ranau, kita terus ke Kota Kinabalu plak.. hee~ orang kata kat sana lagik best !! jom !! perjalanan cuma 1 jam 55 minit.. kira 2 jam jugak la gedebak gedebuk.. 


4 :  MASJID NEGERI SABAH, KOTA KINABALU, SABAH

mana mana kakak pergi, kalau sempat memang nak singgah rumah Allah.. nak sangat.. hee~ jangan tanya kenapa la, memang nak.. itu jek.. sebab orang kata doa musafir nih dimakbulkan.. haa.. masa tu la nak tembak doa banyak banyak.. mana tau sampai cepat dan terus kat Dia ** aamin kan aje.. ** merupakan salah satu masjid tercantik di Malaysia tau.. kan dah rugi kalau tak pergi.. hee~



5 : WATER WORLD THEME PARK, TAMAN TUN FUAD STEPEHEN, KOTA KINABALU, SABAH

haa.. sedia maklum.. hee~ kalau bercuti, bawak anak anak bijak tu memang ini tak boleh nak elak.. WATER THEME PARK.. memang dorang suka sangat.. lagi pulak kat Sabah ni, ini adalah water theme park TUNGGAL !! haa.. ye !! satu nih jek la kat Sabah weyh.. tiada dua nya.. tapi tak tau la lagik dua tiga tahun kot ade lain ke.. masa tu jangan rujuk entri nih la ye..


tiket masuk dia pun murah weyh.. ya Allah.. syok nye negeri Sabah nih.. hahaha~ untuk dewasa - RM 10.00 dan kanak-kanak - RM 5.00 JEK !!! jek tau.. haa.. main la sehari suntuk dalam tu sampai kecut.. 

6 : PULAU YANG MENARIK DI NEGERI SABAH

yang ini.. haa.. aktiviti ni kena bincang betul betul dengan encik suami kakak sebab rasanya belum sesuai nak bawak anak anak melasak keluar masuk satu persatu pulau kat negeri Sabah ni.. ye.. memang kat sana banyak pulau pulau yang cantik tapi atas faktor umur dan keselamatan anak anak, kakak rasa, nanti nanti kot..

kalau untuk 3 hari 2 malam, memang tak banyak aktiviti yang kitorang dapat buat sebab perjalanan dari satu lokasi ke lokasi yang lain memakan masa.. em.. tapi !! kalau dapat tambah lagik satu hari ( hahahaha~ ini kena deal betul betul dengan encik suami ni.. susah nau beliau nak dapat cuti.. ) kakak nak pergi SINI !!

7 : PASAR FILIPINA, KOTA KINABALU, SABAH

kalau bab makan, kakak jenis tak kisah sangat.. hari hari makan KFC pun kakak okay jek.. hahaha~ tapi, menurut encik suami kakak la.. yang dah beberapa kali jejakkan kaki kat Kota Kinabalu ** atas urusan kerja ** kat sana memang senang gile la nak carik benda makan.. lagi lagi seafoods !!! yeay !!! selamat datang gout.. eh !! hahahaha~




kan !! tengok tu.. benda makan kat sana jangan la korang risau.. dan harga seafoods kat sana jauh lebih murah berbanding kat KL.. makan la sepuas hati korang.. jangan fikir panjang.. hee~ kalau berat badan naik pun, pat lima kilo jek pon.. tak banyak..



kalau nak carik cenderahati pun senang kat sana.. hee~ kalau bajet korang terhad, JANGAN BELI CENDERAHATI KAT AIRPORT.. ye.. sebab kat sana memang mahal sikit la berbanding kat pasar pasar nun.. ala.. berasak sikit jek.. bukan lama pun.. kan.. pilih pilih, berkenan, bayar.. dan harga pun tak mahal mana.. ikut bajet korang la nak beli ape..

mutiara asli dorang cantik tau.. hee~ kakak memang fikir nak beli tu aje.. lenlain tak fikir lagik.. nak tambah koleksi pearl.. ouch--

8 : LOK KAWI WILDLIFE PARK, PENAMPANG, SABAH


haa.. ini memang IN dengan life anak anak kakak.. hee~ tengok gajah, badak air, monyet, rusa, burung-burung, harimau, beruang, leopard, ular, orangutan, kancil.. eh !! banyak lagik la.. huish.. memang dorang suka la.. okay.. ini memang masuk list kalau sempat nanti.. 

kalau nak ikutkan memang nak pergi semua tempat BEST kat Sabah.. hee~ tapi nanti nanti la.. kalau semua dah pulun skali jalan, nanti tak de 'can' nak g lagik.. kan ? kalau tengok iklan TAHUN MELAWAT SABAH, memang buntang la bijik mata menengoknye.. tu yang kaki nih merenyam jek nih..

korang ade impian nak bercuti macam kakak tak ? haa.. mesti la ade kan !! kan ? kan ? kan ? kalau korang ade, jom la join pasang angan-angan dan tuah ayam memang ade kat kaki.. tuah kita tak de siapa tahu.. haa.. hamik.. kan kakak dah berpatah pujangga..gittew--



KLIK SINI --> YOU NEED A HOLIDAY LAH !!

yang mana kaki jenjalan/ travel measti familiar dengan website Traveloka nih kan ? haa.. kakak pun selalu jek bukak sebab nak berangan.. hee~ dan kalau korang nak tau, website nih memang memudahkan kaki jalan macam korang.. sebab ? dalam satu website, korang boleh tempah hotel dan tiket kapal terbang sekali gus.. tak payah nak bukak banyak banyak website.. senang kan ?


mana la tau kot rezeki terpijak korang ke kan.. kalau kakak memang tanak la korang join sebab nanti peratusan untuk kakak menang jadik rendah.. hahahah~ tapi tak pe la.. rezeki kena la kongsi kongsi.. kan ? jom !! sambil menaip tu, korang kena visualize kan ape yang korang taip.. baru dia punya feel nak menang tu dekat sangat-- tau.. tau..

You May Also Like

29 comments

  1. makanan laut tu!! sedapnya!!

    best neh kalau dapat mandi kolam! syoknya berendam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ best kan ? nih baru membayang kan nih.. kalau dapat jejak kaki kat sana lagik juta juta juta rasa BEST tu..

      Delete
  2. Semoga tercapai impian akk..

    ReplyDelete
  3. Bestnya... Mmg Best jomlah datang sabah

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa Allah.. kena plan dengan suami dulu nih.. hee~

      Delete
  4. jum dtg sabah... Moga tercapai akak.. Unni y akak senaraikan tu semua da pi :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala.. unni tunggu akak kat sabah tau.. hahaha~ nak g pulau tiga tapi macam tak sesuai lagik.. anak2 kecik sangat..

      Delete
  5. Sha pun teringin nak g Kundasang tu.. best sangat..
    Semoga impian Atie tercapai..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.. macam best kan.. jom sha.. g sama nanti.. hee~

      Delete
  6. Replies
    1. ouch !!! betul tu.. lagik2 kalau ade yang sponsor.. hee~

      Delete
  7. Banyak tempat menarik di Sabahkan..
    semoga berjaya :)
    Semoga kita sama-sama berjaya... heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha~ aamiin.. semoga kita sama sama berjaya..

      Delete
  8. lama jugak tak pi ranau. dah lama nak naik gunung kinabalu kali ke 5 nih..

    rindu plak rasa.

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. kan.. menarik kan.. kalau dapat pegi lagi menarik.. hee~

      Delete
  10. ok sabah sarawak tam sampai lagi. memang nak kena pergi! orang kata feel dia memang lain dari semenanjung kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle kena gi, memang best sabah ni

      Delete
    2. saya sempat duk sarawak 3 tahun...walawweh super best uncle..daki gunung bukit pasti jelajah pulau2 masuk hutan..best yakmat sampai tak leh bayang..siyes kena pegi..

      Delete
  11. wah. bestnye. semoga impian kakak tertunai dan menang hendaknya.

    ReplyDelete
  12. kalau pi sabah mesti kena jaga2 kolestrol akibat makan seafood. tapi alah bukan selalu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. bukan selalu tu la jadiknya permulaan tu dik.. hahaha~ boleh makan.. tapi berpada laa kot kan..

      Delete
  13. fuyoh fuyoh..detail giler..bulih rujuk sini nih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha~ tak cukup detail nih.. kakak buat mana plan nak pegi jek..

      Delete
  14. Menarik post nih!
    Good luck Mrs. A ucapkan.
    #mytravelokaescape

    ReplyDelete