VITAMIN UNTUK IBU HAMIL SUPAYA BAYI SIHAT DAN IBU KEKAL CERGAS

January 12, 2017

sekarang nih musim mak mak pregnant ke ? em.. tak de la.. ramai pulak yang mencari vitamin semasa hamil.. hee~ tu jek pon.. saja la kakak tanya sebab orang mengandung sekeliling kakak nih bemusim.. time ramai, asyik UP jek la kat timeline facebook tu pasal pregnancy.. time tak de tu memang tak de lansung ha..

kalau tanya kakak la, memang kakak sarankan ibu hamil untuk mula consume vitamin beberapa bulan ebelum plan nak hamil.. haa.. maksudnya, penerimaan badan terhadap vitamin terlebih dahulu sebelum adanya baby kat dalam perut nun.. jadi.. ibu dan baby sama-sama dapat manfaat dan khasiat dari vitamin yang diambil.. syok kan ?


PERLUKAH IBU HAMIL MAKAN VITAMIN ?

kalau tanya kakak, memang kakak akan jawab ; YA !! sebab gaya pemakanan sehari-hari belum tentu lengkap untuk keperluan tubuh badan kita apa tah lagi bila kita dah hamil dan ada lagi satu nyawa yang menumpang dalam badan kita.. 

pakar perubatan menyarankan pengambilan asid folik sebanyak 400mcg sehari pada 12 minggu pertama kehamilan dan apabila kandungan semakin besar, keperluan zat besi pun akan bertambah.. kalau congak congak secara rawak, keperluan kalsium pun akan bertambah sebab penjagaan tulang dan pembentukan gigi untuk 2 nyawa.. haa.. korang bayangkan la kalau korang tak amik pape kalsium dan biarkan jek kandungan membesar.. macam-macam kebarangkalian boleh jadi..

korang boleh tanya doktor yang merawat korang tentang MULTIVITAMIN yang sesuai untuk kehamilan.. kebiasaannya doktor akan menyarankan vitamin seperti :


  • asid folik
  • vitamin D
  • zat besi
  • kalsium
  • vitamin c
  • vitamin b
  • protein
JANGAN ambil sebarang vitamin yang mengandungi retinol iaitu vitamin A dari unsur haiwan sebab kalau korang TER ambil dalam dos yang tinggi, kemungkinan retinol boleh menjadi racun kepada baby.. TAPI !!! vitamin A yang berunsurkan tumbuh-tumbuhan ( karotin ) adalah selamat dan sangat digalakkan..

sila dapatkan nasihat pakar sekiranya korang merupakan :

  • seorang vegetarian
  • pesakit kencing manis
  • pesakit praeklampsia
  • menghidapi anemia
  • pernah melahirkan baby dengan berat badan yang rendah

VITAMIN YANG SESUAI UNTUK IBU HAMIL


ENERGIZING SOY PROTEIN ISOLATE POWDER ( ESP )

  • antara komposisi utama dalam susu ibu ialah protein kerana protein adalah makanan sel yang berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu
  • mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan
  • pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein - selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga
  • ESP memberi tenaga berkekalan untuk ibu yang tahan selama berjam-jam lamanya, selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain
  • kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal

SUSTAINED RELEASE VITA - C

  • sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan ibu dan bayi dan menjadikan kulit lebih cantik
  • membantu penyerapan iron – kalau tak cukup vitamin C, makanlah Iron sekapal pun takkan diserap badan

VITALEA IRON FORMULA ( MULTIVITAMIN )

  • multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin dan mineral
  • zat besi dalam Vita-lea dapat membantu ibu menambah zat besi kerana kebiasaannya ibu mengandung dan menyusu kekurangan zat besi dan jika tidak ditampung boleh menyebabkan ibu mudah pitam, lesu, kurang daya ingatan dan kurang konsentrasi

B COMPLEX

  • lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan untuk membantu memberi tenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil dan wajah lebih berseri
  • B Complex juga anti stree, bila dah tak stress penghasilan susu badan jadi lebih baik

OSTEMATRIX ( KALSIUM DAN MAGNESIUM )

  • dalam susu ibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium
  • kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia
  • bagi ibu yang mengandung atau menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh
  • sekiranya ibu-ibu tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu
  • jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua
  • pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period

OMEGA GUARD

  • DHA adalah asid lemak perlu untuk perkembangan otak yang sihat serta meliputi aspek-aspek lain seperti perkembangan janin yang sihat
  • DHA juga merupakan asid lemak utama yang ditemui dalam retina mata serta organ badan yang lain
  • bayi tidak mampu menghasilan DHA dengan sendiri sebaliknya memperolehi DHA daripada susu ibu
  • sebelum bayi dilahirkan, DHA didapati dair ibu melalui plasenta dan sebab itulah bila bayi semakin besar, ibu akan mengalami kekurangan DHA
  • pakar mencadangkan supplement berasaskan Omega-3 kepada ibu hamil dan ibu yang menyusukan bayi untuk menambah DHA dan mengekalkan keperluan DHA untuk ibu dan bayi

SET KEHAMILAN SHAKLEE

mesti tertanya tanyakan.. nih stok berapa lama ? hee~ lama.. serius lama dan sekali gus korang dapat berjimat lebih.. haa.. itu bestnye dengan Shaklee nih.. bukan takat nak jaga kesihatan jek tapi turut bagi peluang kita jimat jimat.. al maklum la.. banyak duit nak pakai kot kan nak menyambut orang baru..
  1. Vitalea ( multivitamin ) tahan 4 bulan
  2. B Complex ( asid folik ) tahan 4 bulan
  3. Vitamin C tahan 6 bulan
  4. Ostematrix ( pil kalsium ) tahan 2 bulan
  5. Omega Guard tahan 1 - 2 bulan
  6. Energizing Soy Protein ESP tahan 2 bulan


TESTIMONI SET KEHAMILAN SHAKLEE







lagi ? hee~ ade jek.. nanti kakak sambung lagi eh.. doakan urusan kakak dipermudahkan dan korang kena la rajin rajin klik blog kakak untuk info kesihatan lebih dari biasa.. in shaa Allah..


You Might Also Like

4 comments

  1. masa pregnantkan yang sulung rajin sangat makan vitamin. pregnant kedua baloq liat hahahaha. lahir yg kedua bila baby tak sihat kena makan ubt. baby pulak baloq liat makan ubat. padan muka ummi dia ihihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ pengambilan vitamin bukan untuk tu jam makan, tu jam sihat.. tapi vitamin menambah nutrien kat dalam badan kita yang rompong.. ala.. biasa la tu kalau liat nak makan vitamin / ubat.. saya pun sama.. tapi lepas dah sakit teruk hari tu, serik dah.. kena makan vitamin sebelum sakit untuk baikpulih sel sel dalam badan dan kuatkan sistem imun saya..

      Delete
  2. shaklee mmg bagus kan. macam2 vitamin ada.

    ReplyDelete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS