SENGGUGUT TERUK TAPI DAPAT DIATASI DALAM TEMPOH 7 HARI

April 12, 2017

wanita dan senggugut memang kawan baik kan ? hee~ tiap kali nak period mesti dia datang lepas tu siap kasik pakej jimba jimba sampai sakit belakang.. tu belum kira kacau mood, nafsu nak makan manis manis 24 jam, rasa malas sangat sangat dan badan berbau.. tapi !! korang tau tak ade sorang pesakit senggugut nih mengalami SENGGUGUT TERUK TAPI DAPAT DIATASI DALAM TEMPOH 7 HARI ? bestkan ?

APA ITU SENGGUGUT ?

senggugut atau istilah perubatannya ialah dismenorea merujuk kepada kesakitan yang dialami semasa permulaan period yang mungkin akan menjadi lebih teruk semasa 2 hari pertama TAPI tidak semestinya dialami setiap kali period.. untuk sesetengah wanita, mereka mengalami senggugut yang teruk..

Dr. Nurhazinat binti Mohamed Yunus

Premenstrual Stress Syndrome ( PMS ) yang sangat teruk boleh mengganggu fizikal, mental, emosi dan aktiviti harian.. secara kasarnya, 9 daripada 10 wanita akan mengalami senggugut dan kebiasaannya akan berasa sakit dibahagian belakan atau sakit pada bahagian atas celah paha.. ada juga wanita yang mengalami kekejangan selama 2 - 3 hari bermula sebelum waktu period..

BACA SINI --> PUNCA SENGGUGUT

SIMPTOM SENGGUGUT

  • perasaan tegang atau resah
  • mudah panik
  • perubahan perasaan - tetiba menangis ; tetiba sedih
  • mudah terganggu atau marah berpanjangan
  • sukar menumpukan perhatian
  • mudah letih
  • peningkatan nafsu makan
  • sukar tidur ; insomnia
  • peningkatan atau penurunan nafus seksual
  • simptom fizikal :
    • kembung perut
    • degupan jantung laju
    • payudara sensitif
    • sakit kepala
    • sakit sendi atau otot

TIPS MENGATASI PMS

  • perbanyakkan pengambilan makanan berkalsium tinggi kerana kalsium mampu mencegah ketegangan dan menstabilkan cecair dalam tubuh
    • susu, tempe dan kacang adalah makanan yang berkalsium tinggi
  • amalkan pengambilan vitamin C dos tinggi / buah-buahan yang bervitamin C seperti buah limau.. tapi !! untuk dapatkan nilai vitamin C yang secukupnya, kita perlu makan 7 biji buah limau sehari
  • amalkan pengambilan makanan tambahan yang mengandungi vitamin B6 dan vitamin E untuk mencegah ketegangan pada perut
  • kurangkan pengambilan garam kerana ia dapat mengurangkan pengumpulan air berlebihan dalam tubuh
  • kurangkan makanan yang bertepung, kafein dan bercoklat
  • makanlah makanan yg berserat tinggi
  • bagi individu yang berhadapan dengan masalah anemia ( kurang darah ), sebaiknya mengamalkan pengambilan makanan tambahan atau makanan yang tinggi khasiat zat besi

Sihat & Segar, Majalah Pa & Ma Januari 2012

SENGGUGUT SEMBUH DALAM TEMPOH 7 HARI

bunyi macam mustahilkan ? kan ? kan ? hee~



beliau mengalami masalah kitaran haid tidak teratur dan setiap kali datang period mesti sakit pinggang sampai susah nak jalan.. memang tak dapat nak buat kerja lansung la kan dah kalau sakit gitu.. larat untuk baring - tido jek.. hee~ 


SET SENGGUGUT SHAKLEE

mula mula adik tu nak amik Vivix, tapi last minute tukar nak kan GLA complex dengan Vitamin C plak.. tapi memang tak sia sia la kan kalau boleh elok dalam masa 7 hari.. apa yang bestnya GLA complex + Vitamin C yang adik tu consume ? dan apa kaitan dengan masalah PMS ?

  • GLA COMPLEX
    • softgel minyak borage yg terkandung asid gamma linolenik ( GLA ), asid linolenik ( LA ), minyak bunga matahari dan vitamin E ( regulate kitaran haid, simptom PMS, masalah jerawat, sakit kepala dan sesuai untuk wanita yg sudah menopause ) 
  • VITAMIN C
    • amalkan pengambilan vitamin C dos tinggi / buah-buahan yang bervitamin C seperti buah limau.. tapi !! untuk dapatkan nilai vitamin C yang secukupnya, kita perlu makan 7 biji buah limau sehari.. -- tak payah makan buah oren sebanyak itu.. sebab korang boleh dapat manfaat vitamin C secara lansung.. sebab !!
      • 1 biji SR vitamin C Shaklee = 7 biji buah oren !!
bestkan ? dah tak payah dah la korang layan drama senggugut korang tu lepas tu asyik MC jek sampai ke sudah.. hee~ jom ubah gaya hidup dan kekalkan kesihatan !!


You Might Also Like

3 comments

  1. shaklee pun ada produk untuk senggugut? hebat2

    ReplyDelete
  2. Perkongsian yg bagus dan berinfo. Boleh share dengan kawan2 nanti ni.

    ReplyDelete
  3. saya makan biolife fish oil alhamdulillah tak sengugut dah

    ReplyDelete

FOLLOW LE KAKAK !!

G+ FOLLOWERS