JOM BERCUTI ADHOC KE SINGAPORE YANG AWESOME

by - July 24, 2017

yuhuu-- Singapore ? ehem.. bila sebut je pasal Singapore pasti semua tahu kan tapi !! kalau ada yang tak tau, nampak sangat Geografinya failed ! hee~ lebih-lebih sekarang Singapore ada Universal Studio Singapore atau orang panggil USS.. lagilah membuak-buak rasa nak pergi Singapore.. tak payah nak pergi jauh jauh nun ke Japun, Florida atau California untuk ke taman tema gempak, USS ada semua.. apa lagi, amiklah peluang ke Singapore untuk enjoy ! bukan jauh pun.. selatan Semenanjung Malaysia jek--




SINGAPORE

kalau dulu, sibuk bersesak-sesak naik bas dan drive kereta berjam-jam semata-mata nak melepasi border ke Singapore.. itu dulu la.. sekarang ni dah banyak flight terbang terus ke Lapangan Terbang Changi dari KLIA, KLIA 2 ataupun Subang Airport.. tepuk dada, tanya poket sebab korang boleh pilih syarikat penerbangan yang sesuai dengan korang.. antaranya AirAsia, MAS, Singapore Airlines, Jetstar, Malindo, Tiger Air dan SilkAir..

HOTEL DI SINGAPORE

arrgghhh !! dah sampai, mesti penat.. nak cari hotel satu hal lagi.. aduh !! hee~ selalu kalau travel, bab ni akan pening sampai hilang mood nak berjalan sakan.. ni kakak nak share tips la ni..

korang kena decide nak buat apa, dan di mana.. contohnya, kalau korang nak enjoy kat USS - cari jek hotel kat area sana.. serius memang banyak, dari puluhan ringgit hingga ke ratus ratus.. nak yang mahal ? ade !! just check it out the latest deals on Singapore Hotel, macam Resort World Sentosa Festive Hotel hanya 99 meter dari USS.. wah !! dekat gile kan.. jalan kaki jek la tak payah nak naik teksi lagi..

hotel ni sangat menarik tertarik deboom !! hee~ dan !! rata-rata hotel yang ada kat Sentosa Island ni memang dapat good review.. tak kira la korang datang untuk urusan kerja ke, berjimba dengan kawan-kawan ataupun datang bercuti dengan keluarga, CONFIRM puas hati punyalah.. mana tak nye, lengkap dengan bilik yang luas, kolam renang untuk kanak-kanak wifi percuma dan pelbagai kemudahan lain..

hotel bajet ? em.. siapa kata tak de ? hee~ ade nih ha.. Lotus Hotel yang jaraknya 2.61 km je dari USS.. kira okay la tu sebab pegi Singapore untuk jalan jalan kan, bilik untuk tidur je.. kalau nak kan pivacy, korang boleh amik bilik biasa tapi kalau nak jimat lebih boleh la amik dorm.. ikut citarasa masing-masing..

TARIKAN PELANCONG DI SINGAPORE

nah !! part yang buat pelbagai jenis horon teruja melonjak.. hee~ carita pasal USS, kalau korang naik MRT - korang kena turun kat Waterfront Station.. memang turun betul-betul kat USS tu.. cuam korang kena alert sebab kat sana banyak zon antaranya Ever After Land.. ah.. dah kalau sampai zon tu, kena la singgah jumpa Shrek dan Fiona.. kan ? nikmati soundeffect dan latarbelakang yang sangat real membuatkan korang berada betul-betul dalam dunia Shrek..


jap !! jap !! ada juga Jurassic Park !! real weyh.. nanti selfie la dengan dinosor kat sana.. dan kalau korang memang peminat cerita the Mummy, korang kena singgah kat zon Revenge of The Mummy sebab bangunan yang dibina memang seaakan bangunan asli di Mesir..

ada juga zon Sains dan Teknologi macam al-kisah Transformer.. tapi kena beratur panjang sikit la sebab ramai yang nak merasai pengalaman menyaksikan perlawanan antara robot-robot sampai terasa bahang panas terbakar macam kena api.. gerek seyh !!


TEMPAT MAKAN MENARIK DI SINGAPORE

dah kalau menyinggah tempat orang, mesti nak cari tempat makan best.. kan ? sape macam kakak ? ** sepsket !! hee~ **  kira kita geng la.. macam tak lengkap kalau berjalan jauh tapi tak merasa air tangan tempatan.. wah !! gittew--

ramai rekomen untuk sarapan kopitiam style di Tong Ah Eating House di Keong Saik Road.. nikmati roti bakar disapu kaya atau mentega bersama kopi pekat piau.. nikmat dia.. memang tak terucap dengan kata-kata.. atau, mungkin korang peminat kuih muih tradisi boleh jek nikmati chwee kueh ataupun kek beras yang dikukus dan dimakan bersama lobak jeruk dan cili paste.. nyum !! terliur plak kakak masa menaip ni..

credit : http://luxesocietyasia.com
untuk makan tengahari plak memang ngam kalau pekena kari kepala ikan kat restoran speanjang Race Course Road.. kalau makan kat sini, mak mertua lalu pun tak perasan sebab ralit meratah kepala ikan.. hee~ dah kenyang, jangan lupa singgah Tekka Market ( jolokan Little India Singapore ) plak sebab kat sana banyak Indian sweets and savoury snacks yang korang boleh try.. buat kudap kudap sambil berjalan..

credit : http://mohdzarin.com
penat berjalan seharian ? dah sampai masa makan malam ? yeehaaaa !!  jom !! kita cari sup tulang merah dan murtabak Singapore yang famous tu..

kalau nak cerita tempat menarik kat Kota Singa ni, mesti korang tambah hari percutian korang.. ntah ntah setiap bulan nak ke Singapura untuk menikmati pelbagai tarikan pelancongan yang memang mesra keluarga.. antara tempat menarik yang korang boleh masukkan ke dalam senarai wajib lawat :

  • Kampung Glam
  • Kampung Bugis
  • Kuil Sri Veeramakaliamman
  • Merlion Park
  • Gardens by The Bay
  • Cloud Forest
  • National Orchid Garden
  • Night Safari
  • Singapore Flayer
  • Jurong Birdpark

semuanya bukan mustahil lagi sebab korang boleh berjimat banyak dengan Traveloka !! sebab kakak memang pengguna tegar aplikasi Traveloka ni.. bukan jek tawaran bilik hotel tapi harga confirm murah untuk tiket penerbangan terus ke Changi Airport.. senang kan ? semua dengan satu KLIK jek..


You May Also Like

13 comments

  1. memang best tempat-tempat ni dan pastinya anak-anak tidak bosan sepanjang percutian

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. sebab tu kena plan apa nak buat, jam berapa, nak pegi mana dulu, nak makan apa, nak naik apa, nak tido kat mana.. hee~

      Delete
  2. Bestnya...ni kalau ada bajet berseronok dgn yaya pon awesomr nim..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee~ kan !! tapi rasanya kalau temaph awal kat traveloka, murah kot..

      Delete
  3. Pernah ke USS je ms zaman bujang. Nak repeat dgn family insya allah kalau ada rezwki

    ReplyDelete
  4. Bestnya Atie, bila dapat pergi nie.. hihi..

    ReplyDelete
  5. Atie... Ana dh lama ngidam nak ke Singapura ni. InsyaAllah kalau ada rezeki mesti sampai nanti. Nk ke USS, sentosa island naik cabel car semua. Nak JJCM juga. Murtabak zam zam plg utama.
    Tp kan... Bilik festive hotel tu menggoda sgt lah. Mcm kena try je check in dekat sini :)

    ReplyDelete
  6. Memang teringin nak ke Spore tapi tak taw la bila leh dpt perginya.

    ReplyDelete
  7. Singgah petang...
    memang ada dalam list...:)

    ReplyDelete
  8. salam..
    hi atie..
    cantik nyer gmbr..best kat sana?

    ReplyDelete
  9. Tak pernah sampai Singapore lagi..teringinya nak travel situ

    ReplyDelete
  10. Alamak teringin nak gi USS si Syafi dah lama ajak

    ReplyDelete