TUTORIAL MASUKKAN BUTANG HIGHLIGHT DI INSTAGRAM

by - August 03, 2018

dah beberapa bulan ni kakak terima soalan yang sama.. hee~ bukan tak nak jawab secara peribadi tapi nanti akan ada yang tanya lagi dan lagi dan lagi ( bajettttttttttttttttttt !! ) .. nah !! kakak siap buatkan tutorial untuk masukkan butang / icon highlight pada instagram..

tutorial_masukkan_button_highlight_di_instagram


tau kan kat mana letak butang highlight kat instagram korang ? haa.. kat sini..


instagram_highlight


ni gambaran kat laptop / skrin komputer korang..  dan kat bawah ni kalau korang tengok kat aplikasi instagram / profile korang..

kan cantik kan kalau ada highlight tu.. kalau korang suka masak, boleh la buh resepi kat situ.. kalau suka buat review kecantikan, pun boleh share kat situ.. haa.. banyak jek kegunaannya..


instagram_tutorial


senanggggggg sangat gais.. hee~ jom !!


CARA MASUKKAN BUTANG HIGHLIGHT DI INSTAGRAM


kakak pun baru jek buat sebenarnya dan dah kalau sejenis yang suka me – ne – rai nih memang selalu la buat hasil yang bukan-bukan.. hahaha~ dan tersiaplah sejenis yang bulat bulat kaler pink.. kalau sebelum ni icon lain, nih yang baru kakak masukkan.. simple yet pink.. gittew--

STEP SATU : masukkan gambar macam biasa macam korang buat instastory tuhhhhh..


cara_masukkan_highlight_instagram


STEP DUA : gambar tu kalau boleh biar la format jpeg ya anak-anak dan kalau main jpeg, biasanya kakak edit menggunakan Canva atau Photoscape.. hee~ tapi Canva lagi best lah sebab dah ada tamplet.. dah masukkan gambar ? mohon lah klik ikon love kat bawah nun..


instagram_highlight_tutorial


sudahhhhhhhhhhhhh ?

STEP TIGA : boleh tengok gambar bawah nih ha.. hee~ senang faham kan ? klik kat NEW + tu dan jangan lupa klik juga VIEW ON PROFILE untuk korang dapatkan hasil macam kakak kat atas nun..


tutorial_instagram


dah ke tuuuuuuuu ?

STEP EMPAT : nah !! siap sudah.. hee~


tutorial_instagram_highlight_2018


kenapa kena buat HIGHLIGHT ni ? hee~ tak de sebab yang kukuh, selain mencantikkan profile untuk rujukan client dan customer jek ponnnn.. cuma pada kakak, benda mudah dan disediakan secara percuma kenapa pulak tak try kan ?

dan !!

kalau korang sekadar post kat instastory, post korang tu cuma bertahan 24 jam jek dan sekejap sangat orang lain nak tengok ( kalau ada yang tengok lah !! hee! ) untuk profile sebagai influencer ( wah !!! ) tapi !! kalau ada HIGHLIGHT nih, akan kekal kat situ selagi pihak instagram tak ngengade nak tuakr itu ini lah..

korang try lah..

mana tau lepas ni ada lonjakan permintaan dari client atau customer.. ye la.. bila bekerja dalam bidang media massa nih, kena kukuhkan platform.. jadiiiiii.. marilah !!

ada nak tutorial lain ? hee~ nanti kakak buat kan..



blogger_malaysia

You May Also Like

7 comments

  1. Bagusnya tutorial ni.Memang tengah cari pun.. Tqsm ye atie

    ReplyDelete
  2. Wah best best!! Thank you rasa bahagia sangat dapat tau nii ..siap tepek mesej kite lagi..aduhh pemes teruss ..hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha~ ingat nak tag awak, mention nama blog awak tapi nanti awak lagi pemes dari kite plakkkkk.. mana boleh khen..

      Delete
  3. Tips terbaikkk...jom terjah... APB (The Blogler).

    ReplyDelete
  4. oooo baru tahu.. hehe lepas ni boleh buat kat IG. terima kasih tutorialnya

    www.maisarahsidi.com

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...