CARA MASUKKAN RELATED POST PADA BLOG

by - August 03, 2018

nah !! benda paling menggelabah untuk kakak beberapa bulan yang lepas sebab bounce rate naik mendadak dan tak mo turun.. huu~ nanges weyyyyy.. tapi bila semak semak mana kelemahan blog ni, baru kakak perasan salah satu kelemahannya adalah TIADA RELATED POST !!!!!! memang terasa bingai bertingkat-tingkat la masa tu.. dan !! kini blog www.atiehilmi.com dah ada related post !!

tutorial_masukkan_linkwithin_di_blog

better late than never khennnn.. dan terhasillah entri cuak pada tahun ini.. hee~


CARA MEMASANG RELATED POST PADA ENTRI


tujuan memasang related post ni supaya senang pengunjung nak tengok entri post yang sama kategori / label.. contohnya, bila pengunjung tengah baca pasal Event yang kakak cover, sekali gus dapat juga membuat semakan pada entri yang telah kakak tulis sebelum-sebelumnya.. haa.. bila pengunjung klik sana, klik sini dapat membantu mengurangkan bounce rate kakak.. wah !! amik kesempatan dalam kesempitan gittew-- hee~

tutorial_masukkan_related_post_di_blog

ada pelbagai istilah seperti you must like this / you may also like / related post / related article dan korang namakan saja apa yang terkait dapat juga mencantikkan blog dan nampak la professional sikit.. tak de la suram dan sendu jek macam blog kakak sebelum nihhhhhhhh.. haish...
masa kakak selongkar Google, kakak jumpa satu cara paling mudah yakmaaattttttt..



tutorial_menurunkan_bounce_rate_blog

kenapa kakak kata senang ? hee~ ye la.. sebab kalau mudah pada kakak, maksudnya mudah la pada korang.. kan ? lagipun tak payah nak register / subscribe bagai weyyyy.. korang isi jek email – blog link – platform tu.. siap !! tak sempat ketibas pun..

siap isi form tu ?

klik jek INSTALL WIDGET dia lepas tu ikut lah arahan dan jangan berani nak membantah ye.. karang blog ngko murka kang, lansung tak jadi hape.. hahahaha~

linkwithin_blogger_malaysia_2018

dah siap kan ?

korang happy tak ?

tak ?

lantak korang.. hahahaha~ yang penting kakak happy dan berharap bounce rate kakak cantik semula.. dan kalau korang suka, ce senyum.. haa.. kan manis tu.. terima kasih sebab sudi baca tutorial cuak kakak nih..

You May Also Like

8 comments

  1. mengelabah hakak manis ni..hehe. good nite

    ReplyDelete
    Replies
    1. menggelabah terokkkkkkk.. hee~ selamat petang !!

      Delete
  2. wah, atie hebat. bounce rate tinggi jugak ni😂

    ReplyDelete
    Replies
    1. serius atie tak hebat mana.. hee~ banyak nak kena betul kan ni..

      Delete
  3. tapi kan atie, kalau mobile version tak nampak kan related post tu, kalau web version baru ada mia nampak related post tu😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa.. atie punya plak kalau mobile version tak nampak, kalau web version ada dua.. pening gile nak adjusttttt.. last2 malas kacau sebab bounce rate dah mula cantik..

      Delete
  4. Kalau kita masukkan Label tu contoh makanan so semua pasal makanan akan ada dekat "related post" tu ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye.. sefaham nye macam tu la sis.. hee~

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...