BAGAIMANA PATI MINYAK ASLI MEMBANTU MENURUNKAN KADAR BACAAN GULA DALAM DARAH ?

Kalau nak cakap pasal penyakit yang popular kat Malaysia ni, mesti kencing manis atau diabetes tersenarai antara penyakit paling ramai hidapi walaupun hampir semua pesakit sedar dan tahu - Adalah sangat mustahil untuk penyakit ini sembuh sepenuhnya tapi tak mustahil ia dapat dirawat sekaligus mengurangkan kadar gula dalam darah. 


Treat Diabetes With Essential Oil

Korang pernah dengar tak penyakit kencing manis ni boleh dirawat?
Hee~

Jom!!
Kita baca dan belajar sama-sama bagaimana cara terbaik untuk mencegah semakin teruknya penyakit kencing manis ni, kalau tak dapat sembuhkan sepenuhnya - Mungkin dapat mengurangkan sedikit kadar bacaan gula dalam darah tu dan jadi lebih sihat.


RISIKO KENCING MANIS



Kalau ikut pembacaan kakak, penyakit kencing manis ni boleh dihidapi sesiapa sahaja dan tak kira peringkat umur serta jantina tapi antara faktor terdekat adalah :

  • Sejarah keluarga yang juga menghidapi kencing manis
  • Kegemukan
  • Kurang aktiviti fizikal seperti bersenam
  • Faktor pemakanan :
    • Pengambilan lemak berlebihan dalam makanan
    • Pengambilan serat yang tidak mencukupi
    • Kurang zat makanan pada peringkat awal tumbesaran
    • Tak cukup berat badan semasa dilahirkan

Ada sesetengah pendapat dan pandangan doktor pakar mengatakan, kebanyakan pesakit kencing manis mengalami masalah kerap dahaga, kerap kencing, susut berat badan walaupun berselera makan, mudah terasa letih dan lesu, luka dan kecederaan lambat sembuh dan juga kegatalan terutamanya pada bahagian kemaluan.


Dan!!
Sekiranya penyakit ini tak dapat dikawal atau dirawat dengan kadar segera ia boleh menyebabkan komplikasi yang lebih serius antaranya :


  • Penyakit buah pinggang
  • Serangan jantung
  • Buta
  • Koma (Tidak sedarkan diri)
  • Jangkitan pada kulit
  • Angin ahmar
  • Penyakit saraf
  • Gangren


Ubat Kencing Manis


Mempertaruhkan tempoh yang sangat panjang, penyakit kencing manis sinonim dengan badan yang tidak mampu menghasilkan insulin yang mencukupi atau tidak dapat LANGSUNG menggunakan insulin dengan betul. Insulin merupakan hormon yang mengawal paras gula dalam darah dengan membenarkan gula masuk ke dalam sel-sel badan dan sekaligus membantu menurunkan paras gula dalam darah.


Penawar Kencing Manis


Dok bertebaran kat internet, banyak cara untuk pesakit kencing manis mengawal penyakit ini dengan cara mengawal pengambilan makanan bergula namun ada sesetengahnya tak berjaya. Hampa? Ya! Kakak yakin kalau sesiapa pun dah berusaha tapi tak berjaya, boleh mengalah. Hee~


Korang tau tak kalau korang jaga enam faktor di bawah, penyakit kencing manis korang boleh dikawal dengan baik. Apa enam faktor tu?


  • Ambil ubat sesuai pada dos dan mengikut panduan dari pegawai kesihatan.
  • Makan makanan yang sihat.
  • Kawal berat badan dengan mengekalkan BMI (Body Mass Index) yang sesuai.
  • Melakukan senaman secara berkala.
  • Amalkan makanan tambahan seperti vitamin mengikut konsultasi dari yang pakar.


MERAWAT KENCING MANIS DENGAN ESSENTIAL OIL



Ubat Kencing Manis


I pakai Ocotea ni utk my husband yg ada diabetes yg bacaan gula dalam darah dia mmg around 10-to 12 ,so hari tu ada org share ocotea ni elok utk diabetes kami pn cuba.. ikhtiar je..after dh consume for almost 3 bulan kot alhamdulilahhh bacaan gula my husband skrg improve sgt and turun to 7.5 , Alhamdulillah syukur   Cara consume, letak air suam suku gelas then titik eo ocotea 3-5drop.. pastu minum everyday before tido/morning… alhamdulilahhh dengan izin Allah bacaan gula dia drop & improve after dh consume ocotea..   So sapa2 yg ada same issue boleh la cuba.. mane tahu it will help you for better insyaAllah..” 

❤️Amira




Sebenarnya kakak suka dan seronok bila dapat peluang berkongsi kisah-kisah orang lain dari sakit menjadi lebih sihat dengan kualiti hidup jauh lebih baik. Kita sendiri maklum, setiap penyakit mesti ada ubatnya samada kita jumpa ataupun belum je. Yang penting, usaha untuk kehidupan lebih baik sangat bermakna untuk diri sendiri dan orang tersayang.


Hee~
Sebak plak rasa.
Tapi menarikkan?


Cuma!!
Sebelum korang mula menggunakan apa-apa jenis pati minyak untuk tujuan kesihatan, pastikan korang dah mengkaji dan juga dapatkan sebanyak mungkin info. Jangan lupa rujuk kepada mereka yang lebih berpengalaman untuk memastikan pati minyak yang digunakan sesuai untuk menyelesaikan permasalahan korang.





Okay.
Jumpa lagi untuk masalah kesihatan lain dan juga khasiat pati minyak yang ada dalam senarai Young Living. Hee~ Boleh whatsapp kakak untuk mengetahui info pati minyak dengan lebih lanjut.


LOVE ;
Kakak Awak Yang Hensem


Share:

2 comments :

  1. Takutnya... banyak pengidap diabetes di negara kita.

    ReplyDelete
  2. Terima Kasih atas perkongsian.

    ReplyDelete

Copyright © atiehilmi.com - Malaysian Lifestyle Blogger. Designed by OddThemes